Overal toegang met Lean Library

 

Wanneer je op het internet naar artikelen, tijdschriften of databanken zoekt, vind je mogelijk inhoud waarvoor wij een licentie hebben. Maar als je niet op de campus bent of niet op het campusnetwerk bent aangesloten, weet de website die je bezoekt dat niet en krijg je geen toegang tot webpagina's of publicaties. Of erger nog, je wordt gevraagd te betalen voor toegang (paywall).

In deze gevallen zal de browserextensie Lean Library je automatisch een melding tonen en je toegang geven tot de gelicentieerde inhoud van de TU Delft Library.

Voordelen
1. Vereenvoudigde browsertoegang

Snelle toegang tot de digitale content van TU Delft Library. Besteed minder tijd aan het zoeken naar de PDF of andere full-text informatie.

2. Alternatieve opties
Wanneer je op een paywall stuit, of wanneer we geen licentie hebben voor de website waarop je je bevindt, controleert Lean Library automatisch of er een alternatief is (met licentie of open access) en geeft een link naar de content.

3. Overal toegang
Met de browserextensie Lean Library heb je overal toegang, of je nou in het buitenland aan het werk bent, in een plaatselijk koffietentje, of thuis.

4. Tijdsbesparing
Met het gebruik van Lean Library verbeter je je workflow omdat je minder tijd kwijt bent aan het zoeken naar onderzoeksmateriaal.

5. Zoeken in de catalogus van de Library
Markeer een woord of een zinsnede op een willekeurige website pagina, klik op de rechtermuisknop en selecteer ‘Search TU Delft Catalog’. De tekst wordt dan als zoekterm gebruikt in WorldCat Discovery. P.S. Deze functie werkt nog niet in Safari.

De Lean Library-browserextensie downloaden
Wil je deze gratis dienst gebruiken? Download de extensie. Je krijgt toegang via een aantal eenvoudige stappen. 

Installeer de extensie, kies ‘TU Delft’ bij ‘instituut’ en je kunt aan de slag!

Als je de extensie hebt gedownload, krijg je een seintje zodra je op een website bent met gelicentieerd materiaal. Je kunt de website vervolgens met een enkele muisklik via het systeem van de Library openen en toegang krijgen tot al het gelicentieerde materiaal.

De Lean Library-browserextensie werkt alleen op desktops en laptops en is beschikbaar voor Chrome, Firefox, Edge, Opera, Safari and iOS. De extensie is niet meer beschikbaar voor Internet Explorer (IE). Gebruik je nog IE, verwijder dan de extensie uit IE en kies een andere browser voor deze dienst.

Toegang
De browserextensie heeft een icoon op de bladwijzerbalk. Het werkt eigenlijk als een verkeerslicht: je hebt toegang als het icoon groen is, bij een grijs icoon is toegang verboden. Wanneer het materiaal dat je wilt gebruiken niet toegankelijk lijkt te zijn, zal de browserextensie automatisch controleren of er een open-accessversie beschikbaar is. Zo ja, dan krijg je een pop-upbericht met directe toegang tot het materiaal.

Hoe zit het met mijn privacy?
Wanneer je de Lean Library-browserextensie gebruikt, blijf je geheel anoniem. De extensie verzamelt geen persoonsgegevens, tenzij je deze zelf actief deelt. Ook verzamelt de extensie niet je IP-adres of het unieke device-ID van je apparaat.

Meer weten? Lees de privacyverklaring van de extensie.