Latest News

28 mei 2018

Bacteriofagen

Bacteriofagen

Wat is onzichtbaar en doodt over dertig jaar miljoenen mensen? Antwoord: bacteriƫn. Door jarenlang ongeremd gebruik van antibiotica zijn sommige bacteriƫn zo geƫvolueerd dat een kuurtje van de huisarts ze niets meer doet. Een kleine groep onderzoekers werkt aan de TU Delft hard aan een oplossing.

26 april 2018

Cas3: een biologische hengel en versnipperaar in ƩƩn

Cas3: een biologische hengel en versnipperaar in ƩƩn

CRISPR-Cas9 heeft gene editing een stuk eenvoudiger gemaakt, en gaat er op termijn voor zorgen dat we erfelijke ziekten uit ons DNA kunnen schrijven.

20 april 2018

Onderzoekers creƫren DNA-replicatie in een synthetische modelcel

Onderzoekers creƫren DNA-replicatie in een synthetische modelcel

Onderzoekers van de Technische Universiteit Delft hebben samen met collega’s van de Autonome Universiteit van Madrid een kunstmatige DNA-blauwdruk gemaakt voor de replicatie van DNA in een celachtige structuur.

22 februari 2018

Lussen, lussen en nog eens lussen: zo wordt DNA georganiseerd

Lussen, lussen en nog eens lussen: zo wordt DNA georganiseerd

Wetenschappers van het Kavli Instituut van de TU Delft en EMBL Heidelberg hebben dit gefilmd hoe een enkel eiwitcomplex, condensin genaamd, een lus trekt in het DNA binnenin een cel. Ze beslechten daarmee een decennialang debat in de biologie.

07 februari 2018

Wiskunde verklaart waarom Crispr-Cas9 soms het verkeerde DNA knipt

Wiskunde verklaart waarom Crispr-Cas9 soms het verkeerde DNA knipt

De ontdekking van Crispr-Cas9 is voor de medische wetenschap van grote waarde geweest. Het heeft gene editing vele malen eenvoudiger gemaakt, en gaat er mogelijk zelfs voor zorgen dat we in de nabije toekomst erfelijke ziekten uit onze genen kunnen wissen. Met Crispr-Cas9 zijn we in staat om DNA in een cel open te knippen om gemuteerde genen te repareren, of om nieuwe stukken DNA op de geopende plek te plakken. In eerste instantie leek het systeem extreem nauwkeurig te zijn. Maar inmiddels is duidelijk dat Cas9 soms ook knipt in DNA-sequenties die lijken op de sequentie waar het eiwit naar op zoek is. Wetenschappers van de TU Delft hebben een model ontwikkeld dat verklaart waarom Cas9 de ene DNA-sequentie kapot knipt en de andere met rust laat.

01 februari 2018

Clive Brown van Oxford Nanopore op kickoff Bioengineering Institute

Op dinsdag 27 maart lanceert de TU Delft het Delft Bioengineering Institute. Hoofdspreker is Clive Brown, chief technology officer bij DNA sequencing-specialist Oxford Nanopore Technologies.

31 augustus 2017

Vier ERC Starting Grants voor onderzoekers TU Delft

Vier ERC Starting Grants voor onderzoekers TU Delft

Vier onderzoekers van de TU Delft hebben van de Europese Onderzoeksraad een ERC Starting Grant gekregen.

12 mei 2017

Hyun Youk wins Young Scientist Prize in Biological Physics

C6 is pleased to announce the award of IUPAP Young Scientist Prizes in Biological Physics to Hyun Youk in recognition of his outstanding contribution to the areas of physics within the remit of the Commission.

08 maart 2017

Marileen Dogterom to receive a Suffrage Science award

This evening, on International Women’s Day, prof. dr. Marileen Dogterom will receive a Suffrage Science Award at the Royal Society in London. The award, one of twelve in total, comes with special suffrage heirloom jewellery, which will be handed over during an evening celebrating the achievements of leading women scientists.

21 februari 2017

Kavli Institute of Nanoscience Delft Receives Major New Funding

The Kavli Institute of Nanoscience Delft will receive additional major funding to further advance its successful program in biological and quantum nanoscience.