Ontwerpen met en voor Boris

Hoe kun je een fijne plek om te wonen maken voor Boris? Hoe hou je hierbij rekening met verschillende weersomstandigheden? En hoe verhuizen we vervolgens de spullen van Boris naar zijn nieuwe plek? Dat zijn de ontwerpvragen waarmee kleuters zich bezig houden tijdens het ontwerpen met en voor Boris. 

De ontwerpvragen worden geïntroduceerd door middel van twee prentenboeken en een knuffelhond: Boris. De twee prentenboeken kunnen los van elkaar gebruikt worden of je kunt ervoor kiezen om eerst het boek ‘Boris zoekt een woonplek’ en daarna het boek ‘Boris moet verhuizen’ voor te lezen. 

Boris zoekt een woonplek
Boris moet buiten op zoek naar een nieuwe woonplek. Alleen zijn er buiten allerlei dingen waar Boris rekening mee moet houden. Kan jij hem helpen om een nieuwe plek te bouwen?

Dit boek introduceert een ontwerpprobleem aan kleuters. Vervolgens worden er verschillende omstandigheden gepresenteerd waar kleuters rekening mee kunnen houden in hun ontwerp. Op deze manier kunnen ze zelf kiezen wat ze belangrijk vinden en waar ze mee aan de slag willen gaan. Deze opdracht is geschikt voor kinderen die van rollenspel en/of constructiespel houden. Ze kunnen zowel gedefinieerde als open materialen gebruiken. 

Boris moet verhuizen
Boris moet zijn spullen verhuizen naar zijn nieuwe huis. Hij probeert zijn spullen op allerlei manieren mee te nemen, maar het lukt maar niet. Kan Boris helpen om zijn spullen te verhuizen?

Dit boek introduceert een ontwerpprobleem aan kleuters. Vervolgens worden er verschillende manieren gepresenteerd waarop het ontwerpprobleem niet opgelost kan worden. De kleuters kunnen daarna oplossingen bedenken en testen die wél werken. 
Deze opdracht is geschikt voor kinderen die van rollenspel houden, maar ook kinderen met een voorkeur voor constructiespel kunnen ermee uit de voeten. De kinderen gebruiken gedefinieerde materialen en leren hierdoor rekening te houden met afmetingen, gewicht en andere eigenschappen.

De prentenboeken zijn hieronder gratis te downloaden
 


Deze ontwerpopdrachten zijn tot stand gekomen tijdens het afstudeerproject van Leonie Sonneveld. Ze onderzocht hoe speelvoorkeuren van kleuters invloed hebben op de interactie met een ontwerpopdracht. De focus van de ontwerpopdrachten was het ontwikkelen van ruimtelijke vaardigheden. Het overzicht van verschillende speelvoorkeuren en een boekje en werkblad waarmee leraren zelf ontwerpopdrachten kunnen ontwikkelen, kun je hier vinden.

Met dank aan juf Romy en haar kleuters van kindcentrum de Buskes in Rotterdam.