Scheefgroei in de woningmarkt

Nieuws - 16 december 2021 - Communication BK

Op dinsdag 28 december neemt Marja Elsinga, hoogleraar Housing Institutions & Governance, deel aan het televisieprogramma ‘Scheefgroei in de woningmarkt’ van BNN/VARA olv Jeroen Pauw. Het programma richt zich op de huidige scheefgroei in de woningmarkt: aan de ene kant profiteren mensen met een of meerdere huizen van de hoge prijsstijgingen, aan de andere kant vinden steeds meer mensen geen woonruimte of zijn ze gedwongen heel duur te huren. Tijdens de uitzending analyseert Marja Elsinga de huidige scheefgroei en gaat zij in op een aantal oplossingen. 

Marja Elsinga: “Wonen is een mensenrecht en de zorg daarvoor is verankerd in de Grondwet, tegelijkertijd zijn woningen investeringen waarop rendement wordt behaald. Deze tweeledigheid van woningen vraagt om passende woonconcepten en een strategisch woonbeleid dat verdere scheefgroei en misbruik van de huidige schaarste ten koste van huurders voorkomt.” Elsinga ijvert voor een strategischer woonbeleid dat veelbelovende initiatieven niet belemmert. Doordat wonen duurder is geworden spelen de samenleving en bouwsector hierop in met nieuwe woonconcepten zoals modulair bouwen, wooncorporaties en koop-huurconstructies. Een strategischer woonbeleid zou deze concepten beter moeten faciliteren. 

Naast nieuwbouw biedt ook betere benutting van beschikbare woonruimte perspectief: in vergelijking met Europa wonen we gemiddeld groter, zo’n 65m2 tegen een Europees gemiddelde van 43m2. Onder betere benutting valt onder ander het transformeren van (woon)gebouwen in appartementen of groepswonen. Ook kan strategische nieuwbouw voor ouderen de doorstroom op de woningmarkt stimuleren, ouderen kunnen zo hun ruimere woning vrijmaken voor gezinnen. 

Volgens Elsinga is het belangrijk om huurders en kopers gelijkwaardig te behandelen en te voorkomen dat woekerwinsten worden gemaakt ten koste van de huurder. Dit vraagt om investeringskracht in de sociale huursector en dus, volgens Elsinga, een afschaffing van de verhuurderheffing. In de particuliere huursector is balans van huurders en verhuurders cruciaal en daarmee regelgeving voor redelijk huren en goed verhuurderschap. 

Meer informatie

Professor Elsinga is voorzitter van het 1MHomes project van de faculteit Bouwkunde.