NWO subsidie voor WEF project Zuid-Afrika

Nieuws - 21 december 2021 - Communication BK

Meer inzichten verkrijgen in de historische verbondenheid tussen water, energie en voedsel, de zogenaamde water-energy-food (WEF)-nexus is nodig om de toekomst duurzame ruimtelijke ontwikkelingen in Zuid-Afrika te stimuleren. Een NWO-subsidie voor een nieuw onderzoeksproject is bedoeld om een leeromgeving op te richten. Hierin wordt theoretisch en methodologische kennis ontwikkeld waarin de ruimtelijke dynamiek en de lange-termijn interacties tussen water, energie en voedsel worden geanalyseerd. Met de te verwachte resultaten wil het project bijdragen aan een duurzame visie op de herbestemming van extractie landschappen in het algemeen en in Zuid-Afrika in het bijzonder.

Fransje Hooimeijer (onderzoeksgroep Delta Urbanism) heeft deze NWO subsidie gekregen en de titel van het project is ‘Longue Durée of WEF in post-extraction landscapes: Learning from Gauteng and Limpopo Regions to develop an interdisciplinary approach’. Zij heeft deze subsidie verkregen samen met de onderzoeksgroep History of Architecture and Urban Planning, Geoscience, IHE, Studio Hartzema, Urbaniahoeve en partners in Zuid Afrika. Het TU Delft project wordt geleid door hoofdonderzoekers Fransje Hooimeijer (Bouwkunde TU Delft) en Associate Prof. H.K. le Roux (University of the Witwatersrand).

De Zuid-Afrikaanse National Research Foundation (NRF) en NWO hebben twee gezamenlijke onderzoeksprojecten toegekend in het onderzoeksprogramma South Africa-Netherlands Cooperation. De projecten richten zich op oplossingen die trade-offs in evenwicht brengen en de synergie versterken tussen de voedsel-, water- en energiesector in stedelijke gebieden, met een focus op townships en informele nederzettingen met een laag inkomen.

/* */