Patent voor onzichtbaar volledig omkeerbaar fool-proof verbindingssysteem

Nieuws - 05 oktober 2022 - Communication BK

Hoe ontwikkel je een nieuw verbindingssysteem voor verticale componenten dat een gemakkelijke montage en demontage mogelijk maakt terwijl het visueel niet opvalt? Een dergelijk demontabel mechanisch verbindingssysteem is belangrijk, om zo het hergebruik en de recycling van bouwmaterialen en componenten in de bouw te vergroten.

De eerste inspiratie voor het nieuwe verbindingssysteem kwam voort uit het onomkeerbare karakter van het gelijmde glazen bouwsteensysteem van de Crystal Houses gevel. De onderzoeksvraag was: kunnen we een nieuw verbindingssysteem voor gietglasblokken ontwikkelen dat controleerbare, berekenbare structurele prestaties en demonteerbaarheid mogelijk maakt. En even belangrijk, dat visueel onopvallend blijft zonder de algehele doorzichtigheid aanzienlijk te verminderen?

Magnetisch veld

De oplossing is gevonden door gebruik te maken van een magnetisch veld voor het vergrendelen en ontgrendelen van het systeem, waardoor er feitelijk geen externe toegang tot de verbinding is. Dit resulteert in een onzichtbaar en corrosievrij verbindingssysteem voor ondoorzichtige onderdelen.

De nieuwe mechanische verbinding bestaat uit twee delen. Een set magnetische kogels die in het bovenste deel is ingesloten, valt in een ingenieus systeem van verschillende hellende paden en openingen die elk zodanig zijn ontworpen dat de  kogels er uiteindelijk in passen. Het onderste ontvangende deel, bestaat uit een overeenkomstig aantal uitsparingen die in de vergrendelingsstand zijn uitgelijnd met de openingen. Vergrendeling en ontgrendeling worden bereikt door de magnetische kogels in de verbindingselementen te activeren en te deactiveren. Op die manier kunnen de verbindingselementen gemakkelijk worden gedemonteerd, bijvoorbeeld in geval van schade, voor vervanging of voor hergebruik elders.

Octrooi

Het nu gepatenteerde systeem kan een veelbelovende omkeerbare verbindingsoplossing zijn in de bouwsector voor een breed scala van materialen (waaronder glas, beton, marmer, hout, enz.) en onderdelen, zoals bakstenen, gevelpanelen en zelfs constructiedelen.

Meer informatie

Master student Building Technology, Grammatiki Dasopoulou, onderzocht, ontwierp en ontwikkelde dit systeem voor zijn afstudeermasterscriptie en werd begeleid door Dr. Faidra Oikonomopoulou en Dr. Marcel Bilow van de afdeling AE&T voor dit onderzoek. Inmiddels is er voor dit systeem octrooi verleend en is het beschermd.

Octrooinummer: WO 2022/050835 A1
De masterscriptie is te vinden bij de TU repository.
Voor meer informatie neem contact op met Faidra Oikonomopoulou or Marcel Bilow