Spaces of Display ‘FOCUS: 25 students designing for Antoni van Leeuwenhoek’

Nieuws - 18 januari 2023 - Communication BK

Spaces of Display is een unieke tentoonstelling die de creatieve mogelijkheden van een microbiologie expositie laat zien. De tentoonstelling ‘FOCUS: 25 students designing for Antoni van Leeuwenhoek’ vindt plaats naar aanleiding van het jaar van Antoni van Leeuwenhoek, een van de belangrijkste figuren uit de geschiedenis van de microbiologie. 

Antonie van Leeuwenhoek

Dit jaar is het 300 jaar geleden dat Antoni van Leeuwenhoek overleed in Delft, nadat hij hier meer dan 90 jaar heeft gewoond en gewerkt. De tentoonstelling is het resultaat van een opdracht van TU Delft Science Centre aan studenten van de minor Spaces of Display aan de faculteit bouwkunde van de TU Delft. De TU Delft bezit een verzameling werken van Antoni van Leeuwenhoek en andere Delftse pioniers, zoals Willem Beijerinck en Gerrit van Iterson Jr. De 25 studenten van deze minor kregen de opdracht een expositie te ontwerpen over Van Leeuwenhoek en zijn opvolgers.

25 Ontwerpen

De afgelopen zes maanden werkte elke student aan een eigen curatie van de collectie en een ontwerp voor de tentoonstelling, resulterend in een diverse reeks plannen die unieke mogelijkheden op het gebied van microbiologie laten zien. Het eindresultaat van dit werk wordt tentoongesteld in OPEN Delft en toont maquettes van de ontwerpen, waarin de creatieve mogelijkheden voor tentoonstellingen worden uitgelicht. Bezoekers kunnen daarnaast ook enkele microscopische artefacten zien, zoals een replica van de microscoop van Van Leeuwenhoek. De tijdelijke expositie is een unieke kans om de geschiedenis van de microscopie en de mogelijkheden voor de toekomst te verkennen, terwijl bezoekers omringd worden door het creatieve werk van de 25 studenten. Beleef de tentoonstelling en ontdek meer over de opdracht en het proces erachter. 

Meer informatie

De tentoonstelling “FOCUS: 25 students designing for Antoni van Leeuwenhoek" is te bezichtigen van vrijdag 27 januari tot en met zaterdag 11 februari in OPEN Delft, de openbare biobliotheek. Adres: Vesteplein 100  2611WG Delft.

De minor Spaces of Display wordt gecoördineerd door docent Leontine de Wit (afdeling Architecture). De voorgaande edities van de minor waren eveneens succesvolle tentoonstellingen.

Meer over het Antonie van Leeuwenhoekjaar en de andere events van de TU Delft rondom dit thema vind je hier.