Achter de schermen bij de vervaardiging van de Apple glassculptuur Mirage

Nieuws - 20 september 2023 - Communication BK

De Mirage is een buitensculptuur gemaakt van meer dan 450 glazen cilindrische zuilen uit 70 verschillende soorten woestijnzand. De realisatie ervan was geen gemakkelijke taak en honderden mensen wereldwijd hebben er aan bijgedragen. De afgelopen 2 jaar heeft de TU Delft Glasgroep achter de schermen gewerkt aan de R&D van een prachtige maar uitdagende gegoten glassculptuur. Het sculptuur staat in de olijfgaard naast het bezoekerscentrum van Apple Park in Californië en is ontworpen door Katie Paterson en Zeller & Moye. 

Woestijnzand

De rol van het team van de TU Delft bestond uit het aandragen van informatie voor het ontwerp, de engineering en het fabricageproces van de gegoten glazen kolommen van de Mirage Sculpture. Experimenteel werd de invloed van vreemde, onzuivere zandtoevoegingen aan het basisrecept van de batch bestudeerd en gedefinieerd. Het onderzoekswerk, geleid door dr. Telesilla Bristogianni en dr. Faidra Oikonomopoulou, begon met de analyse van de chemische samenstelling en kristallografische structuur van 70 verschillende woestijnzanden, waarbij onder andere de zuiverheidsgraad van elk zand en de aanwezigheid van ongewenste verontreinigingen werd onderzocht. 

Foto: hot-pouring door Marcel Bilow

Het team van de TU Delft voerde vervolgens meerdere smeltexperimenten uit in de faciliteiten van het TU Delft Glaslaboratorium om de relaties vast te stellen tussen de zandkenmerken en de kleurtint van het resulterende glas. Op deze manier ontwikkelden ze een methode om de exacte samenstelling en kleur van elke glaskolom te voorspellen en te controleren, en tegelijkertijd de aanwezigheid van kritieke gebreken in het glas te voorkomen, waarmee ze voldeden aan de visie van de architecten en de kunstenaar. Ook werden door het team mechanische testen uitgevoerd op monsters van gegoten glas, werden de verkregen resultaten statistisch geanalyseerd om er representatieve sterktegegevens uit af te leiden en werd het engineeringteam van Eckersley O' Callaghan verder geadviseerd over de detaillering van de verbindingen. 

Meer informatie

  • R&D-team TU Delft: dr. Telesilla Bristogianni & dr. Faidra Oikonomopoulou (hoofdonderzoekers), Menandros Ioannidis, prof. dr. Mauro Overend, dr. Fred Veer.
  • Opdrachtgever: Apple | Architectenbureau: Zeller & Moye | Kunstenaar: Katie Paterson | Bouwkundig ingenieurs: Eckersley O' Callaghan (prof. James O' Callaghan)
  • De Mirage Sculpture werd onthuld aan het publiek in de zomer van 2023.
  • Je kunt hier meer lezen over de sculptuur. 
Headerbeeld: © Mirage door Katie Paterson en Zeller & Moye, foto: Iwan Baan