In memoriam John Habraken

Nieuws - 31 oktober 2023 - Communication BK

Op zaterdag 21 oktober 2023 is John Habraken, een van de grondleggers van open bouwen en SAR (Stichting Architecten Research), overleden. John was alumnus van de TU Delft en heeft sinds de jaren ‘60 een grote invloed gehad op meerdere generaties architecten. 

John Habraken inspireerde duizenden studenten over de hele wereld om flexibele en gemeenschappelijke huisvesting te onderzoeken. In het afgelopen decennium is zijn werk ook herontdekt in de context van de circulair gebouwde omgeving en collectief wonen.  

Thijs Asselbergs (emeritus hoogleraar TU Delft): "De afgelopen jaren is John Habraken van onschatbare waarde geweest in het delen van zijn ideeën en aanpak over open bouwen met onze masterstudenten aan de TU Delft. In verschillende workshops werkten studenten aan ruimtelijke studies voor onder meer Samarkand en de inbouw industrie. Een nieuwe generatie jong talent werd en is gekoppeld aan een groep architecten die het gedachtegoed van John hebben omarmd. Zij passen het nu op verschillende wijzen toe in hun dagelijkse praktijk.”

Jo Coenen (emeritus hoogleraar TU Delft): “Met het overlijden van John Habraken verliest de internationale bouwwereld een invloedrijk en inspirerend leermeester. Vanuit zijn universiteiten Delft, Eindhoven en later MIT Cambridge Massachusetts, is zijn gedachtegoed over de hele wereld verspreid. Hij doceerde over ‘duurzaamheid’, ver voordat dit woord als zodanig gebruikt werd.”