Overlijdensbericht hoogleraar Tillmann Klein

Nieuws - 19 juni 2023 - Communication BK

Afgelopen zaterdag ontving de faculteit Bouwkunde het verdrietige bericht dat onze gewaardeerde en zeer betrokken collega Prof. Dr.-Ing. Tillmann Klein na een lange strijd tegen kanker op 17 juni 2023 in Rotterdam is overleden. Ons diepste medeleven gaat uit naar Tillmanns vrouw Usch, zoon Jakob, familie, vrienden, zijn collega's en studenten. We wensen hen allen heel veel sterkte in deze moeilijke tijd.

Tillmann, die in 1967 in Wesel (Duitsland) werd geboren, studeerde architectuur aan de RWTH Aachen en volgde de Kunstakademie (Klasse Baukunst) in Düsseldorf, terwijl hij het architectenbureau Rheinflügel Baukunst oprichtte. Tillmann begon in 2005 bij de TU Delft, waar hij in 2013 promoveerde terwijl hij de Façade Research Group leidde. 
Hij heeft een bepalende rol gehad in het vormen en versterken van geveltechniek met twee belangrijke initiatieven: de conferentiereeks 'The Future Envelope' die de industrie en toonaangevende Europese academische instituten samenbracht, en het Journal of Facade Design and Engineering, waarvan hij hoofdredacteur was. In 2018 werd hij hoogleraar Building Product Innovation, een positie die hij met passie en ambitie, maar helaas veel te kort, heeft kunnen vervullen.

Als hoogleraar speelde Tillmann een cruciale rol in het samenbrengen van collega's die zich bezig houden met circulariteit. Met het oprichten van de Circular Built Environment Hub staat er nu een zeer bloeiende en toegewijde gemeenschap, die belangrijke stappen zet in onderzoek en onderwijs. Hij zorgde als geen ander voor synergie tussen disciplines, vanuit de diepe overtuiging dat het uitwisselen van ideeën cruciaal is om de nodige verandering in gang te zetten. Tillmann is sectieleider geweest van Architectural Technology. Hij was een kritisch en strategisch denker. 

Als leidinggevende gaf hij zijn mensen ruimte en vertrouwen en stimuleerde hij groei en ontwikkeling. Collega’s typeren hem als een empathisch leider, die iedereen inspireerde en motiveerde. Hij begeleidde zijn team bij het ontwikkelen van kennis en het aanwakkeren van interesses. Met zijn inclusieve aanpak hield hij kennis niet in de ivoren toren, maar spande hij zich in voor een goede inbedding in brede programma's.

Het overlijden van Tillmann is een groot verlies voor onze gehele BK-gemeenschap.

Bij de hoofdingang van onze faculteit is er gelegenheid om een condoleanceregister te tekenen. Een condoleancekaart of een persoonlijke digitale boodschap voor de familie kan worden gestuurd naar het secretariaat van de afdeling Architectural Engineering + Technology.

Faculteit Bouwkunde, secretariaat afdeling AE+T 
T.a.v. Fam. Klein / Engelmann
Postbus 5043, 2600 GA Delft
E-mail: secr-aet-bk@tudelft.nl

Tillmann Klein
* 09-05-1967 — † 17-06-2023