Project ‘Cowborgs in de polder’: van ontworpen zuivellandschappen tot stikstofcrisis

Nieuws - 08 mei 2023 - Communication BK

Geautomatiseerde technologieën hebben de groei van de Nederlandse zuivelindustrie gestimuleerd. Tegenwoordig wordt deze sector bekritiseerd vanwege het negatieve effect op de natuur met name in de context van de stikstofcrisis. Om de milieuproblemen veroorzaakt door de landbouw beter aan te pakken, is het belangrijk om te begrijpen hoe de toepassing van automatisering en andere digitale technologie in deze sector, de omgeving waar voedsel wordt geproduceerd beïnvloedt. Hoe heeft het ontwerp van bedrijfsgebouwen, veestapels en technologieën het Nederlandse zuivellandschap veranderd?

NWO grant

NWO heeft het project 'Cowborgs in de polder' gehonoreerd om de gebouwde omgeving van de Nederlandse melkveehouderij te onderzoeken. Dit transdisciplinaire onderzoek heeft als doel de interacties tussen dieren, mensen, robots, datatechnologieën en boerderijarchitectuur in de geïndustrialiseerde grootschalige zuivellandschappen van Nederland te analyseren, van 1992 tot de stikstofcrisis. Uiteindelijk zal het project de opvatting verbreden over hoe technologie en industrieel kapitalisme de gebouwde omgeving vormgeven.

Meer informatie

  • De NWO SSH Open Competition XS grant is toegekend aan dr. Víctor Muñoz Sanz van de afdeling Urbanism van de faculteit Bouwkunde van TU Delft. Hij doet kritisch onderzoek naar de architectuur en stedenbouw van het verleden, het heden en de toekomst van arbeid.
  • Neem voor meer informatie contact op met Víctor Muñoz Sanz
  • Meer informatie over de NWO SSH Open Competition XS is hier te vinden.
Headerbeeld gemaakt door: Víctor Muñoz Sanz