Henri gaat verhuizen!

Nieuws - 24 januari 2024 - Communication BK

Henri Baudet stond bekend om zijn scherpe oog voor eigenzinnige voorwerpen en tijdloze schatten. Zijn objecten zijn onderdeel van het ‘Henri Baudet Instituut’, ondergebracht in de faculteit Industrieel Ontwerpen, en staan open voor privé bezichtiging. Maar nu kun je de collectie ook ontdekken door de ogen van TU Delft ‘Spaces of Display’ minor studenten.

Henri Baudet

Prof. Dr. Henri Baudet (1919-1989) was van 1965 tot 1987 hoogleraar "Geschiedenis van Mens-Product Relaties" aan de faculteit Industrieel Ontwerpen. Hij paste concepten en theorieën uit de sociale wetenschappen toe om veranderingen in het uiterlijk van industrieel vervaardigde consumentenproducten te verklaren. In deze periode begon hij ook met een collectie van producten, die onderhand is gegroeid tot 1200 objecten uit de periode 1940 tot nu.

De tentoonstelling

De minor studenten stellen zich het Huis van Delft voor als een tijdelijke verblijfplaats voor Henri Baudet. De tentoonstelling brengt zijn collectie weer tot leven door een kleurrijke weergave van het huiselijke leven te creëren, waarbij de alledaagse voorwerpen worden getoond die Baudets interesse door de jaren heen heeft gegrepen. De zes ramen bieden een fascinerende reis door zes verschillende kamers, geïnspireerd door de uitgebreide collectie huishoudelijke voorwerpen van Henri Baudet.

Als extra hoogtepunt is in de tentoonstelling het werk te zien van de TU Delft studenten die de minor ‘Spaces of Display’ volgen. Deze studenten hebben zich laten inspireren door de collectie van Henri Baudet om gedetailleerde maquettes op schaal 1:33 te maken. Ze hebben een tentoonstelling ontworpen die de Henri Baudet collectie naar eigen interpretaties laat zien in de Innovation Gallery in het Huis van Delft. Bezoekers merken dat de mogelijkheden eindeloos zijn als zij het Huis van Henri ervaren!

De minor

De Spaces of Display minor, onderdeel van ‘Interiors Building Cities’, is een op interieur gericht vak waarbij een kleine ruimte ontworpen moet worden voor zorgvuldig geselecteerde kunstvoorwerpen op een specifieke locatie in een stad. Studenten ontwerpen en bouwen een fragment van het gebouw op verschillende schaalniveaus: 1:10, 1:5, en soms zelfs 1:1. Het TU Delft Science Centre geeft een kijkje achter de schermen van de TU en toont een wereld vol wetenschap en technologie. Het biedt bezoekers van alle leeftijden de mogelijkheid om de fascinerende wereld van onderzoek en innovatie te ontdekken.

Studenten van de minor Spaces of Display ontwierpen en bouwden de expositie.

Meer informatie

  • De minor ‘Spaces of Display' van de TU Delft faculteit Bouwkunde wordt gegeven door Leontine de Wit.
  • De tentoonstelling 'House of Henri' is te zien van 26 januari t/m 18 februari in de etalages van Delft Marketing in het Huis van Delft (naast het station van Delft).