Press Kit: AI Boom vs. AI Doom

Is kunstmatige intelligentie, oftewel AI, dé tool die we nodig gaan hebben bij alle grote transities op aarde? Om klimaatverandering af te wenden en de wereld eerlijker, gezonder en veiliger te maken? Of zoals de Elon Musk’s van deze wereld stellen: gaat kunstmatige intelligentie een existentieel risico vormen omdat de technologie een eigen wil kan ontwikkelen en de mensheid uitroeien? Bij de TU Delft maken we de AI zelf en werken we ermee aan oplossingen voor urgente uitdagingen. Onderzoekers aan de TU Delft praten dus graag mee in deze discussie. Een direct risico zien zij nog niet, want ‘intelligentie’ van informatiesystemen werkt anders dan intelligentie van mensen. Wel is er meer regulering en onderzoek nodig rondom AI: om problemen die er nu al zijn rondom privacy, discriminatie en transparantie op te lossen en te zorgen dat de AI die we gebruiken mensgericht is én blijft.  

Hiernaast draagt de huidige AI boom wel bij aan een ander probleem: een exponentiële groei van datacenters en daarmee van energiebehoefte. Lees hierover meer in onze press kit over Groene AI.  

Wetenschapsvoorlichter Digital Society
Marc de Kool
a.j.m.deKool@tudelft.nl
0610038065 

Experts

Vier wetenschappers uitgelicht

Kom langs

Bij een van onze TU Delft AI Labs 

Oplossingen

Hier wordt op de TU Delft aan gewerkt


Digital Society | Een digitale samenleving is er allang: van satellieten in de ruimte, je smartphone, verkeerslichten tot aan robots die plastic opruimen van de zeebodem. De vraag is hoe we deze samenleving zo goed en verantwoordelijk mogelijk ontwerpen en inrichten. Zodat we een digitale samenleving krijgen die menselijk blijft, gezond, rechtvaardig, inclusief en veilig. Maar ook die de grote, complexe uitdagingen van deze tijd aankan. Bij de TU Delft bedenken en ontwerpen we zowel de digitale technologieën als hun maatschappelijke toepassingen.

Zo werkt de TU Delft aan maatschappelijke uitdagingen:
Health & Care
Digital Society
Recilient Cities & Mobility
Climate & Energy