Experts

Zeven wetenschappers uitgelicht

David Peck

Geopolitieke ontwikkelingen

David Peck kan het grote verhaal vertellen: het belang van kritieke grondstoffen en ook waarom ze niet voorradig zijn, en hoe we daar het beste mee om kunnen gaan. Hij is Associate Professor Critical Materials and Circulair Design bij de faculteit Bouwkunde en is expert op het gebied van Europese strategische autonomie en hoe dat zich verhoudt tot kritieke grondstoffen. Voor zijn proefschrift onderzocht hij hoe Engeland tijdens de Tweede Wereldoorlog omging met schaarste van materialen. Hij onderhoudt wetenschappelijke banden met de universiteiten van London en Cambridge op dit onderwerp en praat mee in Brussel. In onze Story of Team Science zegt hij:

“We zien in de geschiedenis dat als er van bepaalde grondstoffen niet genoeg is dat mensen oorlog gaan voeren. Er bestaan géén voorbeelden van zogenaamd geciviliseerde samenlevingen zoals de onze waar twee groepen hetzelfde materiaal willen hebben, en zij vervolgens netjes gaan delen. Misschien was mijn grootste drijfveer dan ook: proberen te zorgen dat er niet nog meer oorlogen worden gevoerd.” 

Mail: D.P.Peck@tudelft.nl
Talen: ENG

Bekijk het profiel 

Benjamin Sprecher

Industrieel ecoloog

Benjamin is universitair docent bij de faculteit Industrieel Ontwerpen en wordt gezien als een van de belangrijkste experts op het gebied van kritieke grondstoffen. Hij zet onder andere decision support tools op voor ontwerpers. Naast CO2-uitstoot wordt daarbij het materialenperspectief in kaart gebracht: zodat ontwerpers betere afwegingen kunnen maken over levensduur en repareerbaarheid, maar ook over beschikbaarheid van benodigde kritieke grondstoffen. Design is een interessant onderdeel van de keten, stelt Sprecher. Of een product wel of niet aanslaat en werkt en opgenomen wordt in de maatschappij, zit in het ontwerp. Hij deed een PhD in Leiden en een postdoc aan Yale University. In onze Story of Team Science zegt hij:

“Ik denk dat ons onderzoek rondom critical raw materials een randvoorwaarde is om de aarde überhaupt leefbaar te houden. Als we dit probleem niet oplossen, lukt dat sowieso niet meer. Als je het kritieke metalen probleem oplost, heb je niet automatisch de energietransitie voor elkaar. Maar als we het niét oplossen, is er helemaal geen energietransitie mogelijk.” 

Mail: B.Sprecher@tudelft.nl
Talen: NL + ENG

Bekijk het profiel 

Shoshan Abrahami

Recycling expert

Universitair docent Shoshan Abrahami is gespecialiseerd in de ontwikkeling van recyclingroutes voor complexe materialen, zoals hybriden en composieten. Ze is onze expert op het gebied van batterij- en accurecycling en doet veel onderzoek naar de hydrometallurgische recycling-route. Daarbij gebruik je water in plaats van vuur/warmte, zoals bij de meer bekende pyrometallurgische recycling-route. Haar PhD-onderzoeker Joep van de Ven met wie ze samenwerkt, is gespecialiseerd in lithiumionaccu's. In een groot dossier op Tweakers over accurecycling legt Abrahami uit:

“Lithium en mangaan zijn niet of nauwelijks terug te winnen met pyrometallurgie en dat geldt ook voor grafiet. Het wordt steeds belangrijker om die grondstoffen terug te winnen, niet alleen vanwege het milieu, maar ook om minder afhankelijk te worden van de import van grondstoffen uit landen als Rusland, China en andere landen buiten de EU.”

Mail: S.T.Abrahami@tudelft.nl
Talen: NL + ENG

Bekijk het profiel 

Geeske Langejans

Historisch perspectief

Geeske Langejans is als universitair docent Archeologische Materialen verbonden aan de Faculteit Mechanical Engineering. Met haar grote kennis over de geschiedenis van materialen, kan ze de huidige materialencrisis in perspectief plaatsen. Want materiaal- en energietransities speelden zich ook af in het verleden. Zo kan ze vertellen over de handelsnetwerken rondom tin en koper uit de Bronstijd, en hoe de hele samenleving drastisch veranderde toen ijzer werd ontdekt, rond 800 v. Christus. Langejans doet hiernaast belangrijk onderzoek naar prehistorische lijmen, stenen en schelpen. Kennis over historische lijmen is belangrijk voor het ontwikkelen van de lijm van de toekomst: en hoe lijm eventueel ontbonden kan worden is een essentieel onderdeel voor betere recycling.

“Ik geloof niet meer in eindeloze technologische vooruitgang. We zijn toe aan andere manier van denken. Om het huidige probleem op te lossen, moeten we radicaal anders naar materialen gaan kijken. En mensen en werk gaan herwaarderen. Het verleden geeft ons opties, hoe drastisch een samenleving kan veranderen. Een spiegel. Ook hoe het niét moet.” 

Mail: G.Langejans@tudelft.nl
Talen: NL + ENG

Bekijk het profiel 

Tobias Schmiedel

‘Urban mining’

Tobias Schmiedel is als mineralen-expert op zoek naar alternatieve en ongebruikelijke locaties om mineralen op te halen. Dit wordt ook wel ‘urban mining’ genoemd, en dat is voor Nederland interessant, omdat traditionele mijnbouw lastig is in een dichtbevolkt gebied. Een deel van zijn onderzoek richt zich op geothermie. Het water dat omhoog komt via geothermie bevat mineralen, daar zit ook het gewilde lithium in. Hoeveel lithium, en waar het vandaan komt, bekijkt hij. Verder kijkt hij naar de reststromen van asfaltwegen. In asfalt kunnen nuttige materialen zitten, want de bouwmaterialen van wegen zijn ook ooit gemijnd, hiernaast kan er bijvoorbeeld platina in zitten van dieselauto’s die eroverheen reden. Schmiedel is Assistant Professor aan de Faculteit Civiele Techniek en Geowetenschappen.

“Raw Materials heb je overal ter wereld. Zodra ze in grotere hoeveelheden te winnen zijn, worden ze economisch interessant. Nu we meer Critical Raw Materials in Europa willen winnen is het essentieel om mineralen, gesteente en ertsen opnieuw te karakteriseren en ook lage concentraties op innovatieve en duurzame manieren te winnen; daar zie ik mijn rol in het spel.”

Mail: T.Schmiedel@tudelft.nl
Talen: DUI + NL + ENG

Bekijk het profiel 

Lot van der Graaf

Biotechnologie voor verduurzaming van de mijnbouw

Lot van der Graaf werkt aan biotechnologie voor verduurzaming van de mijnbouw. Mijnbouw creëert grote afvalstromen, die voor milieuproblemen kunnen zorgen. Micro-organismen, dus biotechnologie, kun je gebruiken om bijvoorbeeld mijnbouw afvalwater gedeeltelijk weer te zuiveren; daar gaat het onderzoek van Van der Graaf deels over. Je kan bijvoorbeeld met biotechnologie metalen als koper die nog aanwezig zijn in het afvalwater, terugwinnen voor hergebruik. Samen met haar collega’s bij Resource Engineering kijkt ze daarnaast ook hoe je de enorme hoeveelheden vast mijnbouwafval die in het verleden zijn geproduceerd kunt ‘hermijnen’. Zo maak je van een afvalstroom in een klap een waardevolle bron van grondstoffen. Ze deed haar promotieonderzoek aan de Wageningen Universiteit en een PostDoc in Spanje, en werkt sinds kort aan de Faculteit Civiele Techniek en Geowetenschappen. 

“Mensen realiseren zich niet altijd dat de energietransitie niet ‘gratis’ komt, er hangen consequenties aan. We moeten die metalen ergens vandaan halen. Je gaat er niet aan ontkomen dat we in de nabije toekomst meer moeten gaan mijnen. Er heerst een sterk not in my backyard-gevoel, dat snap ik ook wel, maar zonder mijnbouw voorlopig geen energietransitie.”

Mail: c.m.vandergraaf@tudelft.nl
Talen: NL + ENG

Bekijk het profiel 

Willem Auping

De prijs van kritieke grondstoffen

Assistant Professor Willem Auping maakt modellen waarin toekomstige vraag en aanbod berekend worden voor kritieke grondstoffen, waarmee de prijsdynamiek en ontwikkelingen te voorspellen zijn. Bij zijn onderzoek zijn regelmatig studenten betrokken die dan de situatie in kaart brengen voor een specifieke kritieke grondstof zoals lithium of nikkel. Auping weet ook veel over de geopolitieke component van het spel en schreef mee aan verschillende wetenschappelijke boeken over geopolitieke ontwikkelingen rondom materialen. Hij is als onderzoeker verbonden aan de Faculteit Techniek, Bestuur en Management.

“Europa ziet zichzelf niet als supermacht, maar is dat wel degelijk. Dat is ook hoe de rest van de wereld ons ziet. We staan er goed voor op het gebied van handel en kennis. Mijns inziens zou Europa zich daarnaar moeten gaan gedragen, en de eigen industrie meer moeten beschermen.”

Mail: w.l.auping@tudelft.nl
Talen: NL + ENG

Bekijk het profiel 


Contactgegevens persvoorlichter

Dave Boomkens
Wetenschapsvoorlichter Climate & Energy
d.j.boomkens@tudelft.nl
0634081461