Experts

Vijf wetenschappers uitgelicht

Dominic von Terzi

Hoogleraar Windenergie

Prof.dr.ir. Dominic von Terzi Dominic von Terzi studeerde lucht- en ruimtevaarttechnologie in Stuttgart en in Arizona en specialiseerde zich in aerodynamica. Sinds 2019 is hij hoogleraar windenergie in Delft aan de faculteit Luchtvaart- en Ruimtevaarttechnologie. Hij wil grote windturbines ontwikkelen waar waterstof in parken op zee wordt gemaakt van windenergie. Waterstof is handig om energie voor langere tijd op te slaan, en voor gebruik in sectoren die moeilijk koolstofarm te maken zijn.

“Ik wil dat de projecties voor waterstof zo groot worden, dat je de fossiele brandstoffen aan de kant kunt zetten.”

Mail: D.A.vonTerzi@tudelft.nl
Talen: EN

Bekijk het profiel 

Hadi Hajibeygi

Expert ondergrondse opslag

Dr.ir. Hadi Hajibeygi is Associate Professor Subsurface Storage aan de faculteit Civiele Techniek en Geowetenschappen. Hajibeygi en zijn collega’s zijn onder meer geïnteresseerd in het gedrag van vloeistoffen in verschillende aardlagen. Die kennis is cruciaal als je bijvoorbeeld waterstof wilt opslaan in de grond. 

“Nu gebeurt dat nog maar op vier plekken in de wereld; in oude zoutmijnen in Texas en in het Verenigd Koninkrijk. Pure waterstof opslaan in uitgeputte gasreservoirs wordt nog niet gedaan, hoewel dat hoognodig is voor de opslag van waterstofenergie op grotere schaal. Willen we de energietransitie van de grond krijgen, dan moet de opslag enorm worden opgeschaald. Alleen al onder de Noordzee zullen we op termijn mogelijk op honderden plekken waterstof moeten gaan opslaan. Er is al een klein beetje ervaring mee, maar opslag realiseren op meer plekken is niet simpelweg een kwestie van copy paste. Er is namelijk interactie tussen de velden. Je moet goed weten hoe de velden elkaar beïnvloeden voordat je er waterstof in pompt.” 

Mail: H.Hajibeygi@tudelft.nl
Talen: EN

Bekijk het profiel 

Arvind Gangoli Rao

Onderzoekt waterstof als brandstof voor vlieg- en scheeptransport

Prof.dr.ir. Arvind Gangoli Rao –  benoemd tot hoogleraar Sustainable Aircraft Propulsion – is de leerstoel ‘Sustainable Aircraft Propulsion’ gestart. De leerstoel richt zich op één van de grootste uitdagingen en beloftes voor verduurzaming van de luchtvaart: vliegen op duurzame energiedragers in innovatieve vliegtuigmotorconfiguraties. 
Waterstof en op waterstof gebaseerde brandstoffen bieden een kans om ons transportsysteem te herzien, vooral de moeilijk te verduurzamen sectoren zoals scheepvaart en luchtvaart. Tegelijkertijd brengt het uitdagingen met zich mee. Het onderzoek van Gangoli Rao staat in het teken van het verduurzamen van de luchtvaart, en nieuwe soorten motoren, brandstof en vliegtuigen die minder emissies opleveren.

“We moeten dit wel doen. De aarde heeft ons niet nodig, maar wij de aarde wél.” 

Mail: A.GangoliRao@tudelft.nl
Talen: NL + EN

Bekijk het profiel 

Milos Cvetkovic

Waterstof voor de stedelijke omgeving

Dr.ir. Milos Cvetkovic is Assistant Professor Electrical Sustainable Energy aan de faculteit Elektrotechniek, Wiskunde en Informatica. Hij is gespecialiseerd in modellering en simulatie van energiesystemen met een bijzondere focus op elektriciteitsnetten; en in de integratie van hernieuwbare energie. De integratie van systemen die energie kunnen opslaan, is essentieel voor de volgende stap in de energietransitie.

"Een recent project waar ik veel plezier aan heb beleefd, is het 24/7 Energy Lab’ aan de TU Delft, waar we een hybride energieopslagsysteem ontwikkelen om een modelhuishouden te helpen zelfvoorzienend te worden op het gebied van energie zodat het volledig losgekoppeld kan worden van het net. Wat nieuw is aan het project - en we zijn één van de eerste proefprojecten die dit doen - is dat we waterstof gebruiken om energie op te slaan.”

Mail: M.Cvetkovic@tudelft.nl
Talen: EN

Bekijk het profiel 

Zofia Lukszo

Geïntegreerde waterstof-energiesystemen

Prof.dr.ir. Zofia Lukszo is Professor Smart Energy Systems aan de faculteit Techniek, Bestuur en Management. Haar onderzoek concentreert zich op ondersteunende technologie en opkomende instituties voor de overgang naar duurzame energiesystemen. Een voorbeeld hiervan is het ontwikkelen van een routekaart voor de ontwikkeling van geïntegreerde waterstof-energiesystemen met offshore wind-waterstofproductie, en toegankelijke infrastructuur voor opslag en transport. En het hergebruik van bestaande Europese gasinfrastructuur voor waterstoftransport.

“Waterstof kan een heel belangrijke rol spelen in de toekomstige energiesystemen.”

Mail: Z.Lukszo@tudelft.nl
Talen: NL + EN

Bekijk het profiel 


Contactgegevens persvoorlichter

Dave Boomkens
Wetenschapsvoorlichter Climate & Energy
d.j.boomkens@tudelft.nl
0634081461