Climate Action

Door de uitstoot van broeikasgassen veranderen we onze leefomgeving, dat staat als een paal boven water. Klimaatverandering hebben we dus zelf in de hand. We moeten het zoveel mogelijk beperken (mitigatie) en ons leren aanpassen waar dit niet kan (adaptatie).

Als TU Delft gaan we ons daar volop voor inzetten. We gaan werken aan de kennis die we nodig hebben om het klimaat op regionaal en wereldwijd niveau beter te begrijpen. We gaan ook werken aan innovaties die ons kunnen helpen bij de overgang naar niet-fossiele brandstoffen of bij het aanpassen aan een veranderend klimaat.

Het probleem is complex en urgent, maar we hebben geen andere keuze dan optimistisch te zijn en al onze capaciteiten te gebruiken om de uitdaging aan te gaan, via onze onderwijsprogramma's en ons onderzoek.

Voor meer informatie, zie:

Onze belangrijkste onderzoeksthema's zijn:

Onze visie op Climate Action komt voort uit tientallen jaren onderzoek van over de hele universiteit. In het Climate Action-programma bouwen we verder aan die onderzoeksgebieden waar we al sterk in zijn en bekijken we waar we nog sterker in moeten worden om onze (inter)nationale reputatie als klimaatuniversiteit hoog te houden.

Climate Action Nieuws

20 februari 2020

Energie krijgen van urine

Energie krijgen van urine

Pies en plas wekken niet alleen vieze gezichten op, maar ook elektriciteit. Niels van Linden werkt momenteel aan een technologie voor het produceren van stroom uit stedelijk en industrieel restwater. Hiermee hoopt hij een energieneutraal zuiveringssysteem te ontwikkelen.

19 februari 2020

Van betonpuin tot betonnen gebouwen

Van betonpuin tot betonnen gebouwen

Primaire grondstoffen zijn eindig. Maar menselijke vindingrijkheid gelukkig niet. In de laboratoria van de TU Delft werkt Francesco Di Maio aan het recyclen van betonafval. Net als de mythologische feniks, de vogel die uit zijn eigen as herrijst, wil Di Maio dat er nieuwe gebouwen ontstaan uit het puin van hun voorgangers. Met zijn technologieën hoopt hij de bouw van steden circulair te maken.

18 februari 2020

Kunnen zandbanken mangroves redden?

Kunnen zandbanken mangroves redden?

Vroeg opstaan, in een kleine vissersboot op pad gaan en in de verte de zon achter de vulkaantoppen zien opkomen. Zo begonnen de dagen voor promovenda Silke Tas tijdens het veldwerk dat ze gedurende twee maanden in Indonesië uitvoerde. De rest van de dag was doorgaans minder idyllisch, rondstampend in de modder om de juiste metingen voor haar onderzoek te bemachtigen. Tas is geïnteresseerd in de werking van zandbanken aan de kust die mangrovebossen een kans geven zich te herstellen, zodat die bossen op hun beurt erosie van de kustlijn tegen kunnen gaan.

17 februari 2020

Gouden tijden voor aardobservatie

Gouden tijden voor aardobservatie

Het is een gouden tijd voor aardobservatie: satellieten voorzien ons van ongekende hoeveelheden data. Klimaatonderzoeker Stef Lhermitte maakt daar dankbaar gebruik van, want hoe goed onze modellen al zijn, er zitten nog genoeg onzekerheden in ook.

16 februari 2020

Wachten op de perfecte storm

Wachten op de perfecte storm

Waterbouwkundige Patrick Oosterlo wacht al maanden op een stevige storm. Eentje die zijn meetinstallatie op een dijk aan de kust van de Oostelijke Waddenzee danig op de proef kan stellen. Hij heeft hoge golven en sterke wind nodig om te kunnen bepalen: is de dijk daar hoog genoeg?


Climate Action Nieuws

01 februari 2024

Minder contrails door het aanpassen van vlieghoogte van vliegtuigen

Minder contrails door het aanpassen van vlieghoogte van vliegtuigen

Op 30 januari 2024 werd het onderzoek van promovenda Esther Roosenbrand naar contrails en luchtverkeersbeheer gepubliceerd in een artikel van de New Scientist, waarin een eenvoudige maar effectieve operationele oplossing wordt gepresenteerd om de invloed van de luchtvaart op het klimaat te verminderen.

30 januari 2024

Art Science Festival | CityClimate meets CreativeCoding

Art Science Festival | CityClimate meets CreativeCoding

Last year, Juliana Goncalves and Carissa Champlin collaborated with City Science Lab at HafenCity University to co-curate the CityClimate meets Creative Coding festival in Hamburg. The aim of the festival was to bring science, the arts, data and planning support tools together to explore new approaches for addressing the climate crisis. I am delighted to share that the Festival was a big success!

30 januari 2024

De wereld afkoelen

De wereld afkoelen

Wereldwijd wordt hitte een steeds groter probleem, en we komen steeds dichter bij de anderhalve graad opwarming. Maar als wij mensen de aarde kunnen laten opwarmen, kunnen we hem dan ook weer afkoelen? Herman Russchenberg (CiTG) legt het uit in een nieuwe video van de Universiteit van Nederland

22 januari 2024

Studenten maken Rotterdam overstromingsbestendig tijdens hackathon

Studenten maken Rotterdam overstromingsbestendig tijdens hackathon

De 182e Dies Natalis van de TU Delft stond in het teken van het thema "Redesigning Deltas", om te benadrukken dat we onze aanpak moeten herzien om delta's over de hele wereld in de toekomst veilig en leefbaar te houden. In aanloop daarnaartoe vond de er een hackathon plaats, waarbij studenten van uiteenlopende disciplines werden uitgedaagd hun handen ineen te slaan.

18 januari 2024

Studie laat zien dat indirecte economische schade van zeespiegelstijging hoger is dan verwacht

Studie laat zien dat indirecte economische schade van zeespiegelstijging hoger is dan verwacht