Onderzoeknieuws

1058 resultaten

26 april 2018

Nieuwe leerstoel en benoeming deeltijd hoogleraar Earl Goetheer bij Process & Energy

Met ingang van 1 mei 2018 start de nieuwe leerstoel Electrochemical Transformation of CO2 bij de afdeling Process & Energy. Voor deze nieuwe leerstoel is dr. ir. Earl Goetheer, de expert op het gebied van duurzame energie, aangesteld als deeltijd hoogleraar. Goetheer is zeer ervaren op het gebied van procestechnologie en scheidingstechnologie en werkt als Principal Scientist Process Technology bij TNO.

25 april 2018

Delftse innovatie wint Dutch Design prijs

De nieuwe grijper (nemaX®) die de Nederlandse grijperfabrikant Nemag in samenwerking met transsporttechnoloog Dingena Schott en haar team van de afdeling Maritime and Transport Technology ontwikkelde heeft weer een prijs gewonnen; de Red Dot Award, een internationale prijs voor design.

25 april 2018

A single-piece transmission mechanism to multiply motion frequency

Davood Farhadi Machekposhti, PhD-candidate at the Department of Precision and Microsystems Engineering has developed a new method for the design of compliant micro transmission mechanisms which multiply the motion frequency of cyclic input motion.

24 april 2018

Award "Most Significant Innovation in Electric Vehicles" for TU Delft and PRE

The award was presented at the IDTechEx Show! (11-12 April, 2018, Berlin). The developed solar powered bidirectional EV charger is the first of its kind charger in the world that provides direct DC charging of EV from PV. The integrated solution allows the sustainable charging of EV from locally generated PV power and makes the charger less dependent on the grid.

24 april 2018

Windturbines als inspiratie voor de scheepvaart

Innovaties uit de windenergiesector vinden amper hun weg in de scheepsbouw, ondanks de onmiskenbare overeenkomsten. Onderzoekers uit de scheepswerktuigkunde en regeltechniek grijpen het cohesieprogramma aan om hier verandering in aan te brengen.

24 april 2018

Gerwin Smit genomineerd wetenschapstalent 2018

Gerwin Smit genomineerd wetenschapstalent 2018

Dr. Ir. Gerwin Smit van Biomechanical Engineering, faculteit 3mE, TU Delft, is door de redactie van New Scientist genomineerd voor de verkiezing van het grootste wetenschappelijke talent uit Nederland en Vlaanderen. Stem op Gerwin Smit op: www.newscientist.nl/talent

23 april 2018

KNAW kiest Kofi Makinwa

KNAW kiest Kofi Makinwa

Prof. Dr. Kofi Makinwa, hoogleraar Electronic Instrumentation en voorzitter van de sectie micro-elektronica bij de faculteit EWI, is verkozen tot lid van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW).

20 april 2018

Onderzoekers creëren DNA-replicatie in een synthetische modelcel

Onderzoekers creëren DNA-replicatie in een synthetische modelcel

Onderzoekers van de Technische Universiteit Delft hebben samen met collega’s van de Autonome Universiteit van Madrid een kunstmatige DNA-blauwdruk gemaakt voor de replicatie van DNA in een celachtige structuur.

19 april 2018

Meeste doden door Orkaan Harvey vielen buiten de verwachte overstromingsgebieden

Meeste doden door Orkaan Harvey vielen buiten de verwachte overstromingsgebieden

Orkaan Harvey trof het gebied rond Houston op 25 augustus 2017 en veroorzaakte ongekende overstromingen en tientallen doden. Onderzoekers van de TU Delft en Rice University in Texas publiceren op donderdag 19 april over de orkaan in het tijdschrift Natural Hazards and Earth System Sciences.

18 april 2018

Het ‘beest van de TU Delft’ is klaar voor actie

Het ‘beest van de TU Delft’ is klaar voor actie

De hexapod, 60 ton zwaar en 6x5x3 meter groot, is de nieuwste aanwinst van de TU Delft: een testfaciliteit die krachten van 100 ton in alle zes richtingen kan aanbrengen. Het apparaat kan onder meer in 4 weken de vermoeiing in gelaste scheepsstukken nabootsen van 20 jaar varen op zee, maar is ook breder inzetbaar om constructies beter te kunnen ontwerpen.

13 april 2018

NWO-subsidie van 17 miljoen voor ontwikkeling elektronenmicroscopie in Nederland

NWO-subsidie van 17 miljoen voor ontwikkeling elektronenmicroscopie in Nederland

De Nederlandse organisatie voor Wetenschappelijk Onderwijs (NWO) kent ruim 17 miljoen subsidie toe aan het verder ontwikkelen van een Nederlands netwerk voor elektronenmicroscopie (NEMI). Het netwerk bestaat uit vijf UMC’s en acht universiteiten, waaronder de TU Delft, met Utrecht als coördinator. Met het subsidiebedrag kunnen de wetenschappers verschillende technieken op het gebied van elektronenmicroscopie bundelen en zo meer te weten komen over de samenstelling en samenhang van de biologische en materiële microwereld.

12 april 2018

Geavanceerde gratis app iRASPA voor moleculaire visualisatie

Geavanceerde gratis app iRASPA voor moleculaire visualisatie

Deze maand is de unieke geavanceerde app iRASPA gelanceerd. Deze app visualiseert moleculaire structuren van diverse soorten poreuze materialen waarmee materiaalonderzoek vergemakkelijkt en verbeterd kan worden. Daarnaast kan het docenten helpen bij hun uitleg aan studenten. De ontwikkeling van de iRASPA lag in handen van een team van computational chemici: dr. David Dubbeldam (Universiteit van Amsterdam, Van 't Hoff Institute for Molecular Sciences), Sofia Calero (Universidad Pablo de Olavide in Sevilla, Spanje) en Thijs Vlugt, professor Engineering Thermodynamics bij de afdeling Process & Energy 3mE.

12 april 2018

Arend Schwab en Johan Schonebaum in Solar Magazine en AD/Haagsche Courant

12 april 2018

Een onconventionele buis die levens kan redden

Cohesieproject van Dr. Farbod Alijani (Afd. Precision and Microsystem Engineering) en Dr. Dimitra Dodou (Afd. BioMechanical Engineering): ‘We maken een fantasie waar: een buis met totaal onconventionele mechanische eigenschappen. Het kan complicaties helpen voorkomen bij endovasculaire reparaties van slagaders.’

12 april 2018

‘Vaderlijk’ en ‘moederlijk’ DNA van schimmels op verschillende momenten actief

‘Vaderlijk’ en ‘moederlijk’ DNA van schimmels op verschillende momenten actief

Veel paddenstoelen hebben twee verschillende kernen in hun cellen, een van de ‘vader’ en een van de ‘moeder’. Onderzoekers van de universiteiten Delft, Utrecht en Wageningen hebben nu ontdekt dat de genen van de ouderlijke DNA’s op verschillende momenten in de ontwikkeling van de paddenstoel tot expressie komen. “Dit betekent dus dat als genen worden geïdentificeerd die betrokken zijn bij paddenstoelvorming, we voortaan eerst moeten uitzoeken of de vaderlijke of de moederlijke kern actief is,” aldus promovendus Thies Gehrmann van de TU Delft. De resultaten van het onderzoek zijn op 11 april gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift PNAS.