EWI-onderzoekers in race voor “Beste tech-idee van 2019”

Nieuws - 10 september 2019 - Communication

Nog niet zo lang geleden vonden onderzoekers van het LUMC Leiden en de TU Delft een manier om een op hol geslagen hart automatisch te resetten met een geïmplanteerd LED-lampje. Hun onderzoek verscheen in het wetenschappelijke tijdschrift Science Translational Medicine, werd met enthousiasme ontvangen en maakt nu zelfs kans op de titel “Beste tech-idee van 2019”. Een prijs die door het populairwetenschappelijke tijdschrift KIJK wordt uitgereikt aan het beste idee dat afgelopen tijd het licht zag.

Onderzoek

René Poelma, onderzoeker bij de afdeling Microelectronics, is tweede auteur van het artikel dat onlangs in Science Translational Medicine verscheen. Samen met professor Kouchi Zhang ontwikkelde hij het implanteerbare LED-lampje. ‘Om de hartspier weer in beweging te brengen heb je onder andere een hoge lichtintensiteit nodig van de juiste golflengte, maar er is weinig ruimte in het lichaam. Daarom hebben we een geminiaturiseerd LED-lampje ontwikkeld, dat eenmaal ingebracht, het licht met voldoende intensiteit kan verspreiden over een relatief groot oppervlak,’ legt hij uit. Het onderzoek is een mooi voorbeeld van hoe medische en technologische kennis en samenwerking gecombineerd kan leiden tot innovatie.

Stemmen

De KIJK-redactie heeft een longlist van twintig inspirerende tech-ideeën van eigen bodem samengesteld. De longlist is tot stand gekomen in samenspraak met onafhankelijke experts, technische universiteiten en instanties die start-ups een plek geven. Tot en met 1 oktober kan iedereen stemmen op zijn favoriet. De winnaar wordt deels bepaald door een deskundige jury, deels door het publiek. Via deze link kan er gestemd worden op het EWI-idee. 

Gautham Ram

Vorig jaar ging de prijs naar EWI’er Gautham Ram. Hij ontwikkelde een duurzame oplader voor elektrische auto’s. Deze lader stopt stroom uit zonnepanelen zonder omzetting, direct in de accu van de auto. Ook kan hij de stroom weer uit de accu halen om te gebruiken in huis of terug te leveren aan het net.

Meer informatie

Publicatie: An automated hybrid bioelectronic system for autogenous restoration of sinus rhythm in atrial fibrillation

Science Translational Medicine 27 Feb 2019
Vol. 11, Issue 481, eaau6447
DOI: 10.1126/scitranslmed.aau6447