DINED lanceert open platform voor 3D-lichaamsmodellen: Mannequin

Nieuws - 15 april 2020 - Communication

Het is een grote uitdaging om producten te ontwerpen die dicht op ons lichaam moeten passen. Denk bijvoorbeeld aan medische maskers, helmen of sportbraces. We zijn allemaal unieke individuen en ontwerpers moeten daardoor oog hebben de grote variatie in lichaamsvormen. We hebben slimme manieren nodig om deze variatie te ondersteunen door maatsystemen, verstelbare onderdelen of flexibele materialen. TU Delft biedt nu een open online platform voor 3D-lichaamsmetingen met de laatste toevoeging aan de DINED-website ‘Mannequin’.

Van papier naar 3D-virtuele modellen

De DINED-website van de Industrieel Ontwerpen faculteit van TU Delft biedt data van lichaamsmaten, ofwel antropometrie. Dit geeft ontwerpers inzicht in de variatie in menselijke lichamen. Het heeft momenteel wereldwijd meer dan 15.000 actieve gebruikers van deze datasets. Het is ooit gestart door IO-onderzoeker Johan Molenbroek in 1980, met toen nog alleen tabellen op papier. De ‘1D-database’-tool van DINED beschrijft lichaamsvariatie door een set van metingen zoals lengte, breedte, hoogte en omtrek. Wanneer meetdata aanwezig is op individueel niveau, biedt de ‘Ellipse’-tool correlatie-analyses om de relatie tussen verschillende afmetingen te onderzoeken.

Onderzoeker Toon Huysmans: “We introduceren nu een nieuwe tool voor het DINED-platform: ‘Mannequin’. Hiermee willen we 3D-antropometrische data toegankelijk maken voor ingenieurs, ontwerpers en ergonomische specialisten. We doen dit door een intuïtieve interface te bieden waarmee je 3D-variaties in lichaamsvorm en -type kunt verkennen en 3D-mannequins kunt ontwerpen voor jouw product. Wij geloven in open-data-onderzoek, dus Mannequin kan gratis gebruikt worden voor zowel onderzoeksdoeleinden als commerciële projecten.”

Een online analyse-platform

Het platform biedt ontwerpers een uitgebreide ontdekkingstocht door de variatie van 3D-vormen, met behulp van de database van 3D-lichaamsscans. Zonder dat je daarvoor een ingenieursachtergrond nodig hebt. De virtuele 3D-mannequins die je hiermee maakt, kun je downloaden en gebruiken in reguliere ontwerpsoftware voor productmaten.

Met de Mannequintool maak je dus virtuele 3D-modellen in een aantal simpele stappen. Je selecteert je doelgroep door de 3D-scandatabase, leeftijdsrange en geslacht te kiezen. Vervolgens kies je een aantal lichaamsmetingen die belangrijk zijn voor jouw product. De verdeling en correlatie van deze metingen kunnen met een scatterplot verkend worden. Door nauwkeurig je waardes te kiezen voor metingen genereert de tool 3D-ontwerpmodellen. Alle data, scatterplots en STL-bestanden kun je vervolgens downloaden en gebruiken in je ontwerpproces.

Toepassing

Johan Molenbroek en Toon Huysmans voorzien het DINED Mannequin-platform als een open-data-hub waar onderzoekers hun 3D-antropometrische studies naar externe en interne (zoals botstructuur) lichaamsvariatie van belangrijke doelgroepen zoals kinderen kunnen delen. Zo kunnen ontwerpers dit gebruiken voor onder andere medische apparaten of consumentenproducten.