Decaan

Prof. dr. ir. Caspar Chorus

Caspar Chorus is sinds 1 september 2022 decaan van de faculteit van Industrieel Ontwerpen (IO).

Professor Chorus heeft een lange en trotse geschiedenis aan de TU Delft, ge├»nspireerd door zowel onderzoek als onderwijs. Hij begon zijn academische reis bij de faculteit Technologie, Beleid en Management (TBM) in 2002. Na zijn master was hij ge├»nspireerd om verder te gaan als promovendus en cum laude te promoveren. Hij zette zijn onderzoekscarri├Ęre voort als lid van de academische staf van TBM en klom op 36-jarige leeftijd op tot professor in Choice Behaviour Modelling.

Naast zijn onderzoek bij TBM gaf Caspar ook cursussen en heeft hij uitgebreide ervaring met het begeleiden van MSc- en PhD-kandidaten. In de loop der jaren nam professor Chorus verschillende onderscheidingen voor onderwijs en PhD-supervisie in ontvangst. En hoewel hij zich nu terugtrekt uit zijn rol als docent, blijft zijn passie voor het onderwijs bestaan.

Professor Chorus' onderzoeksexpertise gaat over het wiskundig modelleren van keuzegedrag. Hij heeft een bijzondere belangstelling voor het vinden van wiskundige representaties van niet-rationeel keuzegedrag en moreel gevoelige besluitvorming.

Deze modellen gebruikte hij aanvankelijk voor empirische analyse van keuzegedrag, maar geleidelijk aan integreerde hij elementen van ontwerp in zijn onderzoek. Een goed en empirisch gevalideerd wiskundig model van menselijke besluitvorming is immers van onschatbare waarde voor het ontwerpen van beter en meer mensgericht beleid, producten en diensten.

Als deze modellen op een andere manier worden vormgegeven, kunnen ze mensen helpen betere beslissingen te nemen. In een research-through-design proces onderzocht Chorus' team het gebruik van dergelijke beslissingsondersteunende modellen door professionals, en het effect dat deze modellen kunnen hebben op menselijke keuzevrijheid en autonomie.

Deze laatste onderzoekslijn inspireerde tot de oprichting van TU Delft spin-off bedrijf, Councyl. Dit bedrijf, mede opgericht door professor Chorus, ontwerpt zelflerende beslissingsondersteunende software voor professionele organisaties, gebaseerd op keuzemodellen.

Managementteam

Prof. dr. ir. Caspar Chorus, decaan van de faculteit Industrieel Ontwerpen, treedt op als voorzitter van het managementteam van de faculteit. 

De overige leden van het managementteam zijn:

De faculteitssecretaris is Hans Suijkerbuijk.

Secretaresse decaan

Albertine Bakker