IO en Livework gaan samenwerken aan onderzoek

Nieuws - 15 januari 2020 - Communication

Service-designers krijgen steeds vaker de opdracht om klanten te leren, zelf te ontwerpen. Wat betekent dit voor de rol van zowel de designer als het onwerpvermogen van bedrijven? De faculteit Industrieel Ontwerpen (TU Delft) en servicedesign-studio Livework gaan samenwerken in onderzoek naar uitbreiding van capaciteiten bij medewerkers door organisatiedesign. Hoe leer je mensen in een bedrijf om ontwerpgericht te werken en te denken?

Industrieel Ontwerpen (IO) en Livework slaan de handen ineen om beter te begrijpen hoe Livework kan leren om beter te worden in organisatiedesign. IO wil meer algemene kennis opbouwen over hoe de praktijk van ontwerpen verandert als je transformeert van service-design naar organisatiedesign. Met Livework als levend laboratorium en TU Delft als bron van kennis en analyse.

Voor deze samenwerking gaat IO PhD-kandidaat Frithjof Wegener meekijken in de dagelijkse praktijk bij Livework. Hij verzamelt data, waarbij hij zich richt op experimenten met organisatiedesign. Frithjof: “Ik kijk uit naar de mogelijkheid om waardevolle data over de praktijk van organisatiedesign te verzamelen, en ik ben benieuwd naar de academische en praktische resultaten."

Samen met het Capacity Building team van Livework zal Frithjof onderzoeken hoe je het beste design-experimenten kunt opzetten zodat je capaciteiten voor organisatie vergroot. Jan Koenders, service-designer bij Livework: “We verheugen ons erop om samen met Frithjof en TU Delft onze propositie voor capaciteitsuitbreiding vorm te geven. Door ons uit te dagen met de laatste theorie en kennis over organisatiedesign opereren wij op de ‘cutting edge’ van zowel academische kennis als de praktijk.”