BK aanwezig met twee projecten bij Dutch Design Week

Nieuws - 15 oktober 2021 - Communication BK

Tijdens de Dutch Design Week (DDW) is er aandacht voor twee projecten van onze faculteit: een duurzame circulaire tussenwand van mycelium en een glazen vakwerk voor het zichtbaar maken van krachten in een constructie.

Circulaire duurzame scheidingswand

Bewoners moeten zonder veel moeite zelf hun woning kunnen indelen, afhankelijk van de fase in hun wooncarrière, was de filosofie die architect John Habraken in de jaren zestig introduceerde. Dit Open Bouwen-concept wordt wereldwijd gewaardeerd, maar helaas zelden uitgevoerd. Bob Geldermans, gespecialiseerd in hergebruik en natuurlijke bouwmaterialen, probeert dit idee nieuw leven in te blazen. Hij zet daar echter geen traditionele bouwmaterialen voor in, maar wanden van circulaire en niet-schadelijke materialen om zo een bijdrage te leveren aan de verduurzaming in de bouw. Hij gebruikt daarvoor onder andere mycelium, dat is een netwerk van schimmeldraden.

Glazen vakwerk - een didactische constructie

Krachten in constructies zijn abstract. Ze zijn nauwelijks waarneembaar met het blote oog. De glazen constructie Ziptruss van o.a. Ate Snijder maakt krachten zichtbaar op een spectaculaire manier: de constructiedelen zelf lichten op om, in realtime, de druk- en trekkrachten weer te geven. Met een zitje kan de bezoeker een kracht uit oefenen op de constructie (zijn/haar eigen gewicht), en deze kracht langs de rail verplaatsen. Dit resulteert in een dynamisch patroon van krachten in de vakwerkligger met een corresponderend lichtspektakel.
De Ziptruss is ontwikkeld om tijdens Statica colleges op de TU Delft krachtswerking inzichtelijk te maken voor eerstejaars studenten.

Meer informatie

Circulaire binnenwanden
Bekijk de projectpagina en lees het verhaal over het onderzoek van Bob Geldermans naar de duurzame circulaire tussenwanden.

Glazen vakwerk
Bekijk de Ziptruss op YouTube. Ziptruss is tot standgekomen door TU Delft: testing and research; Schott: Glass components G&SS bv; Design and Engineering Proliad: Aluminium components Octatube: Steel frame and connectors De Circel: LED lighting advice; en bijdragen van vele collega’s en studenten Lees meer over het glazen vakwerk bij de DDW.

Dutch Design Week
Van 16 tot en met 24 oktober vindt in Eindhoven de Dutch Design Week (DDW) plaats. Het designevenement presenteert werk en concepten van ruim 2000 ontwerpers aan meer dan 350.000 bezoekers uit binnen- en buitenland. Verspreid over zo’n 100 locaties door de hele stad, organiseert en faciliteert DDW onder andere tentoonstellingen, lezingen, prijsuitreikingen, netwerkbijeenkomsten, debatten en festiviteiten. Check de website voor het volledige programma.

/* */