Digitale betrokkenheid van burgers bij erfgoed – een EHT podcast

Nieuws - 16 december 2022 - Communication BK

In een podcast aflevering van European Heritage Tribune legt onderzoeker Nan Bai uit hoe sociale media kunnen helpen om de betrokkenheid van burgers bij erfgoedsites te begrijpen. In antwoord op Bai geeft Inez Weyermans van de afdeling erfgoed van de gemeente Amsterdam haar visie op dilemma's rond de waardering van de beroemde Amsterdamse grachtengordel.

Burgerbetrokkenheid bij erfgoedsites is moeilijk te meten. Lange enquêtes of feedback van bezoekers vergen veel tijd om te verwerken en te interpreteren. Sociale media bieden daarentegen duizenden stukjes en beetjes informatie over hoe bezoekers en bewoners denken over hun omgeving. Kunnen deze berichten met behulp van machine learning worden 'ontgonnen' en geïnterpreteerd om de interacties, percepties en emoties van mensen met betrekking tot cultureel erfgoed te begrijpen?

Meer informatie

  • Lees meer over het onderwerp en luister de podcast hier.
  • Nan Bai is promovendus op het gebied van AI bij de afdeling AE&T bij de TU Delft – UNESCO Chair in Heritage and Values: Heritage and the Reshaping of Urban Conservation for Sustainability van professor Ana Pereira Roders.