De gezondheid van vrouwen op het werk wordt niet echt goed begrepen

Nieuws - 11 januari 2023 - Communication BK

Welke gevolgen heeft kantoorinrichting voor gendergelijkheid? Voor het project 'Her Office’ waar Dr. Amy Thomas momenteel aan werkt kreeg zij een NWO Veni subsidie. Het is een historisch onderzoek naar de manier waarop het ontwerp van de werkplek op de een of andere manier gevolgen had voor gendergelijkheid. Thomas doet een historisch onderzoek naar dit onderwerp en werd hiervoor geïnterviewd door TU Delta.

"Ik ben in de zomer van 2017 naar de TU Delft gekomen voor een tenure track positie bij de afdeling Architecture. Ik ben architectuurhistoricus en wat ik interessant vind is hoe politieke economie, dus politiek en economie, raakvlakken heeft met de gebouwde omgeving. Hoe manifesteren grote woorden en ideeën als neoliberalisme, kapitalisme of deregulering zich eigenlijk in het ontwerp van een bureau of de inrichting van een kantoor. Ik ben geïnteresseerd in de alledaagse, dagelijkse ervaringen van de gebouwde omgeving, de grijze massa van de architectuur, zogezegd.

Ik wil me niet te veel richten op de hedendaagse implicaties van mijn werk omdat ik niet wil dat dat het onderzoek te veel leidt. Ik wil vinden wat ik vind. Ik heb met verschillende groepen en organisaties gesproken die meer willen weten over dit onderwerp. Het gaat echt om het creëren van een gelijk speelveld voor vrouwen. Hoe kunnen we een comfortabele werkomgeving voor vrouwen creëren? Er zijn enkele belangrijke zaken zoals borstkolven en borstvoedingsruimten. Je zou verbaasd zijn hoeveel organisaties zeer slechte faciliteiten hebben voor vrouwen. Er is een hele wetenschap over borstvoeding die uitlegt wat er nodig is om borstvoeding te kunnen geven en de meeste bestaande ruimtes bieden dat niet.

Bij dit project krijg ik vaak de vraag hoe we genderongelijkheid kunnen oplossen door middel van design. Mensen willen dat het een ontwerpprobleem is met ontwerpoplossingen, maar dat is het niet. De sociale en politieke aspecten zijn zo diep verbonden met het ontwerp dat we ze niet echt kunnen scheiden. Ik denk dat het erom gaat kritisch naar dingen te kijken, oog te hebben voor de nuance van gesitueerde realiteiten die mensen ervaren, en er niet van uit te gaan dat wetenschap neutraal terrein is, want dat is het zeker niet."

Meer informatie

Dit is een verkorte weergave van het interview dat eerder is gepubliceerd in de TU Delta in de rubriek Humans of TU Delft en geschreven door Heather Montague. Het volledige (Engelstalige) interview is hier te lezen.

  • Amy Thomas is onderzoeker bij de afdeling Architecture van de faculteit Bouwkunde.
  • Bekijk hier de projectpagina van het onderzoek Her Office.