Groeifondsgelden voor Toekomstbestendige leefomgeving

Nieuws - 07 april 2023 - Communication BK

Met het Nationaal Groeifonds investeert de Nederlandse regering miljarden in projecten die zorgen voor economische groei voor de lange termijn. Onlangs is voor het programma Toekomstbestendige Leefomgeving, waar industriële nieuwbouw- en renovatieoplossingen worden (door)ontwikkeld het definitieve budget toegekend.

De ontwerp-, bouw- en technieksector kenmerkt zich door een veelal traditionele manier van werken, grote diversiteit aan partijen en hoge mate van versnippering. Hierdoor lukt het niet om de steeds complexer wordende opgaven rond woningbouw, renovatie en onderhoud en beheer van infrastructuur te combineren met de wensen van burgers en opdrachtgevers. Een aanvraag bij het Groeifonds is nu definitief gehonoreerd. Het toegekende voorstel wil barrières oplossen en een goed functionerend, zichzelf versterkend, innovatie-ecosysteem te realiseren.

Het programma ‘Toekomstbestendige Leefomgeving: Transitie naar Emissievrije, Circulaire en Klimaatbestendige Gebouwen en Infrastructuur’ realiseert blijvende samenwerkingsverbanden en innovatie-infrastructuren waarmee producten, diensten en kennis ontwikkeld worden voor het creëren van een toekomstbestendige leefomgeving, betaalbaar en bereikbaar voor alle inwoners.

De projecten die vanuit Bouwkunde financiering krijgen vanuit het Groeifonds zijn:

Infra:

  • Digital twin; ontwikkeling verhardingen-bovengrond; Jantien Stoter
  • Onderzoek en ontwikkeling circulaire en emissieloze vervangingstechnieken (m.n. vervoersbewegingen, bouwplaatsen, hubs); Ruben Vrijhoef
  • Nutsvoorzieningen in kademuren, met name energie; Andy van den Dobbelsteen
  • Nutsvoorzieningen in kademuren met name ontwerp en klimaatadaptief bouwen van kademuren; Marjolein Pijpers:
  • Inbreng cultureel erfgoed in het ontwerpproces bij vernieuwing van kademuren; Carola Hein
  • Living lab leeromgeving; Ellen van Bueren

Bouw:

  • Digitalisering voor industriële ketens; Paul Chan
  • Herinrichting bestaande kringlopen; Tillmann Klein

Meer informatie

Het voorstel is opgestart vanuit BTIC. De TKI Bouw- en Techniek (opvolger van BTIC) is nu penvoerder van het consortium. Anders dan de meeste andere groeifonds programma’s zijn in dit programma de individuele projecten en budgetten al gedefinieerd. Totale budget is €100, waarvan €40 miljoen voorwaardelijk. Men verwacht dat projecten mogelijk in september 2023 van start kunnen gaan.

Voor vragen kun je contact opnemen met de onderzoekers van de genoemde projecten.

Met het Nationaal Groeifonds investeert het kabinet tussen 2021 en 2025 € 20 miljard in projecten die zorgen voor economische groei voor de lange termijn. Het gaat om gerichte investeringen op 2 terreinen waar de meeste kansen aanwezig zijn voor structurele en duurzame economische groei.