Master student Ahmed Emin Batman winnaar bij ECHO Award

Nieuws - 08 december 2023 - Communication BK

Op donderdag 7 december zijn de winnaars van de ECHO Award 2023 bekend gemaakt. Bouwkunde Master student Ahmed Emin Batman is uitgeroepen tot winnaar van de Bèta Techniek Award. Emin is inmiddels een ‘bekend’ gezicht van zijn vele keren bekeken TikTok filmpje met zijn Turkse ouders  tijdens de Bachelor diploma-uitreiking met inmiddels bijna 600.000 weergaven.

In het tweede jaar van zijn studie volgde Emin het Honours Programme van de TU Delft waar hij koos voor vakken die vooral impact hebben op actuele maatschappelijke problemen en bijdragen aan het diversiteit en inclusie vraagstuk. Binnen het programma heeft Emin een eigen vak opgezet: Tiny House Design. Met een zogeheten ‘Kervan’ als resultaat: een artist in residence op wielen die daadwerkelijk wordt gebouwd en naar het aardbevingsrampgebied in Turkije gaat om er kunst als medium te gebruiken om mensen van hun trauma’s te helen.

Een impressie van het interieur van ‘Kervan’.

Naast zijn studie bij onze faculteit is Emin ook actief als multidisciplinaire kunstenaar en content creator. Thema's als migratie, spiritualiteit en interculturaliteit staan centraal. Zo is zijn paviljoen waarin drie geloven samenkomen (het jodendom, christendom en de islam), de zogeheten House of All op 24 november in het Van Gogh Museum te zien tijdens Vincent op Vrijdag. Ook werkt Batman aan een eigen tentoonstelling met bijbehorende documentaire ‘Tussen Tompouce en Baklava’ waarin hij op zoek gaat naar zijn eigen identiteit. ,,Die moet in 2024 tijdens 60 jaar migratie Turkije-Nederland te zien zijn”, vertelt Batman. ,,Ik hoop gewoon dat ik dingen kan blijven doen waar mijn hart sneller van gaat kloppen.”. 

ECHO Award

ECHO, Expertisecentrum Diversiteitsbeleid, nodigt ieder jaar hogescholen en universiteiten uit om maatschappelijk actieve studenten met een niet-westerse achtergrond voor te dragen voor de ECHO Award 2023. Studenten die in aanmerking komen voor een ECHO Award zijn studenten met een niet-westerse achtergrond die zich actief inzetten in de samenleving en zich onderscheiden vanwege vernieuwing in denken en doen, organiserend vermogen, maatschappelijke impact en hun rol als ‘critical friend’. 

Meer informatie

  • De ECHO Award werd uitgereikt op donderdag 7 december. Klik hier voor meer informatie over de ECHO Award.
  • Klik hier om het TikTok filmpje van Emin Batman te bekijken.