Neem deel aan de Dies Deltaweek van 8 – 12 januari

Nieuws - 13 december 2023 - Communication BK

Delta’s zijn van oudsher aantrekkelijke plekken voor ontwikkeling en behoren dan ook vaak tot de meest dichtbevolkte gebieden. Klimaatverandering betekent dat de -door de eeuwen heen ontwikkelde- samenhang tussen steden, mobiliteit, ecologie en landbouwgebieden opnieuw moet worden gedefinieerd. Ontwerp speelt een cruciale rol bij het deze opgave. De TU Delft Dies viering heeft als thema Redesigning Deltas. Voorafgaand wordt een Dies Delta week georganiseerd. Ook vanuit Bouwkunde zijn er veel interessante activiteiten deze week. Doe mee.

“De toekomst van onze eigen leefomgeving, de Nederlandse Delta, en die van veel andere deltagebieden over de hele wereld, staat op het spel. We moeten opnieuw nadenken over de manier waarop we kunnen leven in deze dichtbevolkte gebieden die geconfronteerd worden met de gevolgen van klimaatverandering en andere uitdagingen,” aldus decaan Dick van Gameren over het belang van Redesigning Deltas. “Hoe dit te doen is een centraal thema geworden voor onderzoek en onderwijs in onze en andere faculteiten van de TU Delft. De 2024 Dies viering van onze universiteit zal zich richten op deze uitdaging met het motto: Redesigning Delta's. Het is een geweldige kans om ons werk te laten zien en anderen te inspireren om mee te werken aan een duurzame toekomst voor de delta's van de wereld.”

Dies Delta BK activiteiten

Bekijk het volledige TU Delft programma van deze Dies Delta week met lunchlezingen, debatten, workshops en student challenges. Lees hier wat er vanuit onze faculteit wordt georganiseerd. Sluit je aan, neem deel en laat je zien!

Woensdag 10 januari - Future of Deltas: challenges for public policy
met o.a. Ellen van Bueren

In deze rondetafelconferentie bespreken verschillende wetenschappers en beleidsmakers de uitdagingen voor het toekomstige klimaatadaptatiebeleid. De sessie wordt georganiseerd door The Hague Campus en het gesprek is onder leiding van scheidend watergezant Henk Ovink. Meer informatie volgt via de webagenda.

Donderdag 11 januari  - Workshop Delta Design 
door Fransje Hooimeijer en Anne Loes Nillesen

Tijdens een middagprogramma op onze faculteit wordt het belang van ontwerpend onderzoek binnen strategische lange termijn projecten onderzocht met een focus op de toekomst van deltagebieden. De onderlegger ‘Ontwerpend Onderzoek’ wordt deze middag in de praktijk gebracht. Na een paar korte introductielezingen gaan de deelnemers zelf aan de slag in kleine groepen met deze onderlegger.

Om met onzekerheden in de toekomst en de verwachtte systeemverandering om te gaan is ontwerpend onderzoek cruciaal. Toch is ontwerp vaak nog een geen vanzelfsprekend onderdeel van beleidsverkenningen om te komen tot nieuwe toekomstperspectieven. 
Voor de volgende herijking van het Deltaprogramma in 2027 wordt ingezet op ontwerpend onderzoek. Het Deltaprogramma heeft het Redesigning Delta-collectief gevraagd een onderlegger ‘Ontwerpend Onderzoek’ te maken. Wat zou ervoor nodig zijn ontwerp sterker te positioneren binnen het debat over onder andere de toekomst van deltagebieden zoals Nederland? De onderlegger ‘Ontwerpend Onderzoek’ moet helpen om de ruimtelijke ordening van deelgebieden in het Deltaprogramma te integreren. Maar ook gemeenten of andere ruimtelijke ontwikkelaars kunnen zo de wateropgave beter benaderen. 

De workshop Delta Design is met name voor beleidsmakers en wordt georganiseerd door de onderzoeksgroep Delta Urbanism en sectie Urban Design, beiden van de afdeling Urbanism. Het Redesigning Delta-collectief bestaat uit een verzameling van tien ontwerpbureaus en vijf ingenieursbureaus met TU Delft, Deltares, PBL, Erasmus Universiteit, Resilient Delta. Bekijk hier meer over hun methodiek en toekomstperspectieven. 

Donderdag 11 januari - Redesigning Delta openbare lezing Kate Orff; 
Ontvanger van eredoctoraat tijdens de Dies viering 

De workshop Delta Design wordt afgesloten met een openbare lezing van Kate Orff van studio Scape uit New York. Haar werk is internationaal toonaangevend in landschapsarchitectuur, stedelijk ontwerp en klimaatadaptatie. Orff staat bekend om haar complexe, creatieve en collaboratieve werk dat brede ecologische en sociale voorrechten bevordert. Tijdens de Dies viering zal zij een eredoctoraat van de TU Delft ontvangen. 

Donderdag 11 januari - Workshop Citizen Voices in Biodiversity - a Resilient Delta Kick-starter 
door Geertje Slingerland en Juliana Goncalves

Naarmate de klimaatcrisis zich verergert, wordt het belang van biodiversiteit steeds meer erkend. Grote gemeenten zoals Rotterdam en Den Haag hebben al monitoringplannen en maatregelen geïmplementeerd om de biodiversiteit te versterken. De Citizen Voices in Biodiversity (BIO-CiVo) is een Resilient Delta Kick-starter project dat een digitaal platform ontwikkelt om burgers te betrekken in het denken over biodiversiteit. In deze workshop zullen het projectteam en de deelnemers het huidige ontwerp van het platform verkennen en testen. 
De workshop Citizen Voices in Biodiversity  is open voor iedereen met interesse in biodiversiteit, participatie i.r.t. delta’s.

Studenten Challenges

Ook voor studenten zijn er speciale bijeenkomsten, workshops en challenges deze Delta week. Voor BK studenten zijn er twee heel interessant:

  • De Student hackathon: Crafting Flood Resilience in the Rotterdam Region – 9 januari.
    Georganiseerd door CiTG, maar open voor deelname voor BK studenten.
    Met de stijgende zeespiegel moeten we de Maeslantkering herontwerpen om ervoor te zorgen dat deze meer water tegenhoudt. Of toch niet? Is een stormvloedkering de enige manier om veiligheid te creëren? Klik hier voor meer informatie en aanmelden
  • Redesigning Deltas - Student perspectives unveiled – 11 januari. 
    Georganiseerd door TBM, maar open voor deelname voor BK studenten.
    Elke student brengt een uniek perspectief op tafel en biedt verschillende analyses en oplossingen voor de uitdagingen waar onze delta's voor staan. Tijdens deze interactieve sessie presenteren onze studenten hun werk aan een panel van experts onder leiding van Henk Ovink, voormalig speciaal gezant voor internationale waterzaken en dit jaar eredoctor van de TU Delft. Klik hier voor meer informatie en aanmelden.

Meer informatie

De Dies Natalis viering is op vrijdag 12 januari 2024. Het onderwerp is voor onze BK community erg interessant dus meld je aan. Het volledige Dies Delta week programma kun je hier bekijken. Je kunt je hier ook aanmelden voor alle openbare activiteiten.