Feedback and forward tijdens het vierde community dinner

Nieuws - 18 april 2024 - Communication BK

Samenwerken aan en in een ontspannen werkklimaat, waar leren, innoveren en excelleren centraal staan. Een prachtig doel, maar hoe bereiken we dat voor iedereen? Op 2 april werd het vierde community diner georganiseerd. Studenten en medewerkers kwamen bij elkaar om samen te eten, elkaar te ontmoeten en in gesprek te gaan over cultuurvorming, macht en cultuurverandering.

Tijdens het diner keken de gasten onderzoekend naar de huidige cultuur binnen de TU Delft in het algemeen en bij de faculteit Bouwkunde in het bijzonder. Het ging dan om vragen als: Wat is eigenlijk ‘normaal’ bij ons? In hoeverre gaan we daarover met elkaar het gesprek aan? Voor wie werkt de huidige situatie goed en voor wie minder?

Tijdens de tafeldiscussies kwamen veel observaties naar boven die werden gedeeld met de zaal.

De avond begon aan de basis, waarin de gasten een aantal zaken werden voorgelegd die verhelderden hoe bevooroordeeld we zijn door onze cultuur. Wat wij ‘normaal’ vinden wordt grotendeels bepaald door onze omgeving. Maar die geldende norm is niet altijd goed voor iedereen.

Vervolgens werd de focus verlegd naar de organisatiecultuur binnen onze faculteit. We discussieerden over de mate waarin we onszelf konden zijn. Wat er nodig is binnen een gezonde en veerkrachtige werkomgeving, en de mate waarin die voorwaarden aanwezig zijn op Bouwkunde.

Door de presentatie en gesprekken werden steeds meer onderliggende mechanismen duidelijk waardoor macht en rank van invloed zijn op de wijze waarop we met elkaar overleggen en besluiten worden genomen. We leerden dat het een natuurlijk verschijnsel is dat de manier waarop je communiceert verandert wanneer je meer macht krijgt. En anderzijds dat de manier waarop je benaderd wordt door de organisatie ook afstandelijker wordt. Ofwel; ‘it is lonely at the top’ kun je vrij letterlijk opvatten.

Het bewust worden en doorgronden van dergelijke mechanismen is wellicht een eerste stap om een cultuurverandering op gang te brengen. Hopelijk volgen er meer!

Meer informatie

Heb je interesse om bij een volgend diner aan te schuiven en/ of mee te helpen? Stuur een mailtje naar: Communityofficer-BK@tudelft.nl.

Dit diner werd georganiseerd door Cecile Calis (BK Community Officer), Dorothee Colijn (hoofd HR), Frits de Kleine (docent op BK en architect), Maryam Naghibi (postdoctoraal onderzoeker op BK) en Anna Serysheva (masterstudent op BK). 

Het diner werd begeleid door Christien Oudshoorn van Human Dimensions. Christien heeft een achtergrond in Interculturele communicatie en is gespecialiseerd in de thema’s macht en cultuurvorming, inclusie, diversiteit en gelijkheid.