Intreerede Janina Gosseye: Honeywood’s Hundredth: An Adventure in Building Ideologies

Nieuws - 12 maart 2024 - Communication BK

In 1929 verscheen The Honeywood File: An Adventure in Building. Deze geestige roman, geschreven door H.B. Creswell, een praktiserend architect, documenteert door middel van een reeks brieven tussen architect, opdrachtgever, aannemer en een bont gezelschap van landmeters, loodgieters en stedenbouwkundigen het denkbeeldige bouwproject van een huis voor Lord en Lady Brash in Thaddington, vlakbij Marlford, op de top van Honeywood Hill (GB). 

In haar intreerede zal Janina Gosseye overwegen hoe The Honeywood File eruit zou kunnen zien mocht dit boek vandaag geschreven zijn, bijna honderd jaar later. Wie zou de architect kunnen zijn en hoe zou deze architectuur beoefenen? Wat zou de opdracht kunnen zijn? Een herenhuis voor een rijk echtpaar, of misschien eerder een groot winkelcentrum? In haar rede zal Gosseye ook aankaarten wat architectuurhistorici kunnen leren van de manier waarop The Honeywood File, een briefroman, is geschreven.

Door The Honeywood File op zijn (bijna) honderdste verjaardag te ontleden, zal Gosseye de ambities onthullen van de Building Ideologies Group (BIG). Deze groep, die ze onlangs heeft opgericht binnen de afdeling architectuur, bestudeert hoe in de tweede helft van de 20e eeuw de praktijk en de opdrachten van architectuur veranderden als reactie op sociaal-politieke, culturele en economische verschuivingen. De groep beschouwt ook de perspectieven die architectuurhistorici aannemen om deze relaties te onderzoeken.

Meer informatie

  • Op vrijdag 12 april houdt Janina Gosseye haar intreerede: ‘Honeywood’s Hundredth: An Adventure in Building Ideologies’.
  • Bekijk hier de hoogleraarpagina van Janina.
Headerbeeld en foto: Public consultation for Cumbernauld’s central area, March 1967. Source: J.R. James Archive, UK