Project Real Versus Digital gehonoreerd

Nieuws - 13 februari 2024 - Communication BK

Nationale bibliotheken, zoals de KB in Nederland, zijn al jaren bezig om hun collecties te digitaliseren. Door het stijgende energieverbruik en de kosten van digitale infrastructuren staan bibliotheken steeds meer onder druk om hun energieverbruik en uitstoot te verminderen, en tegelijkertijd maximale bruikbaarheid en toegankelijkheid te garanderen.

Uta Pottgiesser gaat met het project Real Versus Digital (ReVerDi) onderzoek doen naar de optimale mix van infrastructuren die economisch haalbaar is, voldoet aan wettelijke, academische en culturele eisen, de toegang voor gebruikers vereenvoudigt en het energieverbruik en de uitstoot minimaliseert. Het ReVerDi-project past de Life Cycle Sustainability Assessment-benadering toe om deze infrastructuren te beoordelen vanuit een ecologisch, sociaal-cultureel en economisch perspectief. Het biedt daarmee de wetenschappelijke basis die nationale bibliotheken en andere GLAM-instellingen (Galleries, Libraries, Archives and Museums) nodig hebben om toekomstbestendige infrastructuren te creëren. Het project is een samenwerking met de KB, de nationale bibliotheek van Nederland.

NWO call 'Climate & Cultural Heritage’

NWO heeft drie Nederlandse projecten gehonoreerd binnen de call 'Climate & Cultural Heritage: Collaborative research to address urgent challenges. Het betreft aanvragen voor onderzoek op het snijvlak van klimaatverandering en cultureel erfgoed. Deze internationale Call for proposals is een samenwerking van de JPI Climate, JPI Cultural Heritage en het Belmont Forum. Voor elk van de door NWO gehonoreerde projecten is een bedrag van € 283.300 beschikbaar. In totaal zijn zestien onderzoeksprojecten gehonoreerd, en drie daarvan staan onder leiding van een Nederlandse onderzoeker.

Meer informatie

  • Uta Pottgiesser is hoogleraar Heritage & Technology van de afdeling Architectural Engineering + Technology.
  • Kijk hier voor meer informatie over de NWO call.