Experts

Vijf wetenschappers uitgelicht

Marjolein van Esch   

Stedelijk microklimaat-onderzoeker en gezicht van het HittePlein

Dr.ir. Marjolein van Esch is Assistant Professor Environmental Technology and Design aan de faculteit Bouwkunde en academic lead Climate Change Adaptation van het TU Delft Climate Action Programma. Ze is gespecialiseerd in onderwerpen zoals ontwerpmaatregelen voor klimaatadaptatie, het ‘hitte-eiland effect’ en hittestress.

“Ik ben gefascineerd naar hoe hitte in de stad werkt. En dat je daar als ontwerper veel invloed op kan hebben – dat was een eye-opener tijdens mijn promotie. Hoe ziet de straat eruit, welke materialen worden gebruikt, hoe is het geïsoleerd, hoeveel groen is er? In onderzoek zien we dat er steeds meer mensen echt enorm veel last hebben van hitte, die hier zelf niets aan kunnen doen omdat ze daar simpelweg de middelen niet voor hebben.” 

Mail: m.m.e.vanesch@tudelft.nl
Talen: NE + EN

Afbeeldingen van deze expert
Bekijk het profiel 

René van der Velden 

Expert urban forestry

Dr.ir. Rene van der Velden is Associate Professor Landscape Architecture & Urban Forestry aan de faculteit Bouwkunde en wordt ook wel de ‘bomenprofessor’ genoemd. Hij doet onderzoek naar hoe je gezonde, duurzame, veerkrachtige en biodiverse steden ontwerpt, en wat de rol van verschillende soorten bomen en stadsbosbouw kan zijn bij het bestrijden van hitte. Op de TU Delft werkte hij onder andere mee aan het klimaatarboretum en urban forestry

“We hebben een enorme variëteit aan bomen tot onze beschikking in de strijd tegen hittestress, waarmee we op specifieke locaties specifieke koelende effecten kunnen sorteren. Het gaat er vooral om dat we de juiste keuzes leren maken. We moeten meer weten over de eigenschappen van bomen en creatiever met die kennis omgaan.”

Mail: J.R.T.vanderVelde@tudelft.nl 
Talen: NE + EN 

Afbeeldingen van deze expert
Bekijk het profiel 

Andy van den Dobbelsteen 

Hittebestendig bouwen

Prof.dr.ir. Andy van den Dobbelsteen is Professor Climate Design & Sustainability aan de faculteit Bouwkunde en Coördinator Duurzaamheid van de TU Delft. Hij doet en leidt onderzoek op het vlak van energietransitie, klimaatadaptatie, circulariteit en andere duurzaamheidsthema’s. Hittebestendig bouwen is daarvan een onderdeel.

“We krijgen de komende decennia een temperatuurtoename in Nederland van ongeveer twee tot drie graden. Dat lijkt weinig, maar is veel gezien de temperatuur de afgelopen eeuwen constant is geweest. Onze steden worden een stuk warmer. Door slim te ontwerpen, kun je een oplossing vinden voor dit probleem.” 

Mail: A.A.J.F.vandenDobbelsteen@tudelft.nl
Talen: NE + EN

Afbeeldingen van deze expert
Bekijk het profiel 

Miriam Coenders

Hydroloog en betrokken bij het HittePlein

Dr.ir. Miriam Coenders is Associate Professor Hydrology aan de faculteit Civiele Techniek en Geowetenschappen. Ze onderzoekt onder andere welke rol vegetatie speelt in de water- en energiebalans van een omgeving, en hoe bijvoorbeeld extreme hitte kan worden getemperd door vegetatie toe te voegen aan onze leefomgeving.

“Juist in tijden van droogte en tijdens hittegolven passen planten specifieke overlevingstactieken toe die van invloed zijn op waterverbruik en de luchttemperatuur. Met behulp van nieuwe sensortechnologie willen we het gedrag van de vegetatie op het HittePlein nauwkeurig monitoren.”

Mail: A.M.J.Coenders@tudelft.nl
Talen: NE + EN

Afbeeldingen van deze expert
Bekijk het profiel 

Philomena Bluyssen 

Gzond en comfortabel binnenmilieu

Voordat prof.dr.ir. Philomena Bluyssen in 2012 de leerstoel Binnenmilieu aan de TU Delft bij de faculteit Bouwkunde aanvaardde, werkte zij meer dan twintig jaar bij TNO waar zij o.a. Europese projecten coördineerde op het gebied van optimalisatie van binnenmilieu en energiegebruik. Bij de TU Delft heeft Bluyssen het SenseLab opgericht. Haar onderzoek richt zich vooral op een gezond en comfortabel binnenmilieu - dat bestaat uit lucht, licht, geluid en thermische aspecten.

“Ik vind het belangrijk dat een betrouwbare methode wordt ontwikkeld voor het bepalen van de manier waarop mensen het binnenmilieu ervaren en ondergaan, ook om een positief effect op de kwaliteit van leven te bereiken voor de gebruikers van een gebouw.” 

Mail: P.M.Bluyssen@tudelft.nl
Talen: NE + EN 

Afbeeldingen van deze expert
Bekijk het profiel 


Contactgegevens persvoorlichter

Karlijn Spoor
Wetenschapsvoorlichter Resilient Cities & Mobility
k.spoor@tudelft.nl 
(06) 41612272

Inge Snijder
Wetenschapsvoorlichter Climate & Energy
i.snijder@tudelft.nl 
(06) 14759517