Experts

Zeven wetenschappers uitgelicht

Gerard Verbiest 

Hoogwaardige chipsensoren op nanoschaal 

Gerard Verbiest is Associate Professor bij de faculteit Mechanical Engineering. Hij doet fundamenteel chiponderzoek met ultrageluid, geluid met een frequentie zo hoog dat je het niet kunt horen, dat gebruikt kan worden bij innovaties op het gebied van nanotechnologie in microchips. Verbiest heeft bijvoorbeeld een technologie ontwikkeld waarmee je met geluid binnenin chips kunt kijken op nanoschaal, op dezelfde manier hoe echoscopie (medisch ultrageluid) wordt gebruikt om in het lichaam te kijken. Verbiest werkt in verschillende nanotechnologie projecten onder andere met ASML.
 
“De TU Delft is ver in het toepassen en ontwikkelen van technische kennis van microchips. We zijn een belangrijke bron voor de Nederlandse chipindustrie; grote chip-bedrijven nemen daarom vaak al in een vroeg stadium, zelfs in het stadium van ideeën, contact met ons op om mee te kijken.”

Mail: G.J.Verbiest@tudelft.nl
Talen: NL + EN

Bekijk het profiel 

Anne-Marije Zwerver 

Quantumchips 

Er zijn problemen waar een normale computerchip nog steeds miljoenen jaren over zou doen, daarom werken onderzoekers bij QuTech aan een quantumcomputer. Het onderzoek van PhD-onderzoeker Anne-Marije Zwerver focust op het verbeteren van quantumchips. Het is zaak om de quantumbits steeds foutlozer te maken. Zwerver is goed in quantumtheorie uitleggen op een toegankelijke manier, daarom werkt ze ook mee aan een middelbare scholen-programma over quantum en is ze een veelgevraagde radio- en podcastgast. Vanwege haar wetenschappelijke werk samen met haar talent voor communicatie, won ze in 2022 de Mivervaprijs.  
 
“Wanneer de quantumcomputer er is, weten we niet, maar ik durf te zeggen dat we over tien jaar ver zijn. Ik heb een grote fascinatie voor quantummechanica. De allerkleinste deeltjes gedragen zich op een manier die we nog niet steeds niet snappen: ze kunnen iets wat eigenlijk niet kan, ze zijn rood en groen tegelijkertijd. En ze reageren op elkaar. Op het gebied van qubits staan we qua onderzoek in de top 3 wereldwijd: QuTech is een wereldspeler.”  
 
Mail: a.m.j.zwerver@tudelft.nl  
Talen: NL + EN 

Bekijk het profiel

Mazhar Ali 

Supergeleiders

Mazhar Ali en zijn onderzoeksgroep aan de TU Delft hebben eenrichtingssupergeleiding zonder magnetische velden ontdekt, iets wat lang voor onmogelijk werd gehouden. Ali maakt supergeleiders en supergeleiderapparaten – met als doel chips sneller en energiezuiniger te kunnen maken – en chips (quantumchips) gebaseerd op andere materialen dan siliconen. In NRC vertelt hij dat hij nog tijdens zijn leven wil meemaken dat de supergeleider uitgevonden wordt die werkt op kamertemperatuur. Associate Professor Mazhar Ali studeerde aan UC Berkeley en Princeton, en hij deed zijn postdoc bij IBM, voordat hij in dienst trad bij de faculteit Technische Natuurwetenschappen in Delft. 

“Ik wilde graag in Nederland werken omdat Nederland en de TU Delft in het bijzonder groot zijn op het gebied van chiponderzoek. Supergeleiders zijn oorspronkelijk een Nederlandse ontdekking. En supergeleiding kan ons leven, en de wereld, enorm verbeteren.” 
 
Mail: m.n.ali@tudelft.nl  
Talen: EN

 

Richard Norte

Norte lab

In zijn lab, het Norte lab, maakt Associate Professor Richard Norte met zijn onderzoeksteam heel kleine structuren op microchips. Deze heel kleine objectjes zijn gemaakt van glas of metaal of goud en maar liefst duizend keer kleiner dan een haar. Norte bedenkt en ontwikkelt steeds nieuwe manieren om te werken op deze kleine schaal, bijvoorbeeld met licht in plaats van met elektriciteit. Ook heeft zijn onderzoeksgroep een opmerkelijk nieuw materiaal ontdekt. Een materiaal dat niet alleen kan tippen aan de sterkte van diamanten en grafeen, maar ook een rekgrens heeft die 10 keer groter is dan die van Kevlar, bekend van het gebruik in kogelvrije vesten, ideaal dus voor microchipsensoren. 

“Ik kom oorspronkelijk uit Californië, van Stanford University, maar dit onderzoek doen hier in Nederland is interessanter. We hebben hier in Delft de beste faciliteiten, de beste cleanrooms ter wereld. Werken aan microchip-onderzoek is precisiewerk zoals het maken van een viool of een horloge vroeger was. We vinden echt dingen uit – en leren ondertussen van het proces van het maken.”  

Mail: R.A.Norte@tudelft.nl  
Talen: EN 

Bekijk het profiel 

Kofi Makinwa

Hoofd van de micro-elektronica afdeling 

Hoogleraar chipontwerp Kofi Makinwa was tien jaar onderzoeker bij Philips Research Laboratories voordat hij in 1999 naar de TU Delft kwam, waar hij nu Antoni van Leeuwenhoek-hoogleraar is en hoofd van de afdeling micro-elektronica aan de faculteit Elektrotechniek, Wiskunde en Informatica. Zijn onderzoek gaat over het ontwerpen van mixed-signal circuits, sensorinterfaces en slimme sensoren. Makinwa heeft 17 boeken hierover op zijn naam staan, meer dan 300 wetenschappelijke artikelen en meer dan dertig patenten. Hij praat met NOS over de dominante positie van Taiwan op chipgebied:  

"Chips worden gebruikt in auto's, mobiele telefoons, elektrische fietsen, tandenborstels, you name it. Als Taiwan niet meer kan leveren, stopt de productie van dit soort producten waarschijnlijk binnen maanden. In twee of drie jaar kan Europa een fabriek gebouwd hebben en over vijf jaar kan die goed draaien, maar je hebt tien jaar nodig voor je de kwaliteit van TSMC evenaart." 

Mail: K.A.A.Makinwa@tudelft.nl 
Talen: NL + EN 

Bekijk het profiel

Charlotte Frenkel

Neuromorphic chip design

Assistant Professor Charlotte Frenkel houdt zich in het chiponderzoek bezig met de vraag wat we kunnen leren van hersenen van mensen en dieren. Want de meest efficiënte en meest flexibele vorm van berekening wordt nog steeds gedaan in de hersenen en niet door (super)computers. Frenkel is erkend door NWO als een van de grootste AI-talenten in Nederland en officieel een 'AiNed fellow', en ze onderzoekt met een team de mogelijkheden van neuromorfe computerchips, geïnspireerd door het neocortexgebied in de hersenen.
 
"Ik wil bijdragen aan een toekomst waarin computers kleiner en adaptiever zijn. Dit betekent dat ze veel minder impact hebben op onze samenleving, zowel qua gebruik van middelen als qua kapitaal dat nodig is voor updates en vervanging." 

Mail: c.frenkel@tudelft.nl  
Talen: EN 
Bekijk het profiel

Sten Vollebregt

Nieuwe chiptechnologie en grafeen

Sten Vollebregt is Associate Professor op het gebied van opkomende elektronische materialen voor de volgende generatie slimme sensoren bij de faculteit Elektrotechniek, Wiskunde en Informatica. Zijn onderzoek richt zich voornamelijk op nieuwe chip fabricagetechnologie en materialen, zoals nanobuisjes, halfgeleiders met een grote bandgap, grafeen en andere 2D-materialen. Aan Nemo Kennislink vertelt hij over zijn grafeen-onderzoek.  

“We zijn gewoon verwend met alle faciliteiten op onze universiteit. Je kunt hier alles in huis doen. Ik onderzoek nieuwe chiptechnologie en eigenlijk alles wat nog niet standaard is in siliciumtechnologie. Zoals halfgeleiders met een brede bandgap, die kunnen worden gebruikt als sensoren voor de ruimtevaart of in de auto-industrie. Ik werk nauw samen met mijn collega's van andere faculteiten en het is mijn taak om de nieuwe materialen en apparaten op de chip te integreren, en deze uiteindelijk zodanig te ontwerpen dat ze op grote geproduceerd kunnen worden." 

Mail: S.Vollebregt@tudelft.nl 
Talen: NL + EN 

Bekijk het profiel


Contactgegevens persvoorlichter

Marc de Kool
Wetenschapsvoorlichter Digital Society
​​​​​​​a.j.m.deKool@tudelft.nl  
0610038065​​​​​​​