Climate Action

Door de uitstoot van broeikasgassen veranderen we onze leefomgeving, dat staat als een paal boven water. Klimaatverandering hebben we dus zelf in de hand. We moeten het zoveel mogelijk beperken (mitigatie) en ons leren aanpassen waar dit niet kan (adaptatie).

Als TU Delft gaan we ons daar volop voor inzetten. We gaan werken aan de kennis die we nodig hebben om het klimaat op regionaal en wereldwijd niveau beter te begrijpen. We gaan ook werken aan innovaties die ons kunnen helpen bij de overgang naar niet-fossiele brandstoffen of bij het aanpassen aan een veranderend klimaat.

Het probleem is complex en urgent, maar we hebben geen andere keuze dan optimistisch te zijn en al onze capaciteiten te gebruiken om de uitdaging aan te gaan, via onze onderwijsprogramma's en ons onderzoek.

Voor meer informatie, zie:

Onze belangrijkste onderzoeksthema's zijn:

Onze visie op Climate Action komt voort uit tientallen jaren onderzoek van over de hele universiteit. In het Climate Action-programma bouwen we verder aan die onderzoeksgebieden waar we al sterk in zijn en bekijken we waar we nog sterker in moeten worden om onze (inter)nationale reputatie als klimaatuniversiteit hoog te houden.

Climate Action Nieuws

12 januari 2020

BioXtreme rekent op de supercomputer

BioXtreme rekent op de supercomputer

Hoe verwerk je een eindeloze hoeveelheid data over DNA-materiaal van micro-organismen? Tijdens haar onderzoek naar het zuiveren van industrieel afvalwater schakelde Marjet Oosterkamp de nationale supercomputer in, die het denkwerk overneemt wanneer de capaciteit van het menselijk brein en een gewone computer zijn bereikt.

11 januari 2020

Storm ín zee

Storm ín zee

Storm op zee, dat kent iedereen, er bestaan zelfs liedjes over. Storm ín zee is een heel ander verhaal. Femke de Jong, Caroline Katsman en Carine van der Boog onderzoeken dit fenomeen.

30 december 2019

Water in de lucht

Water in de lucht

Water is voor ons mensen van levensbelang en ons gedrag op aarde heeft invloed op hoe dit water zich over de aarde beweegt. Hoeveel invloed we nou precies hebben, is moeilijk in kaart te brengen. Want het complexe systeem laat zich niet zomaar doorgronden. Wetenschappers als Lan Wang-Erlandsson werken hard om deze cyclus beter in kaart te brengen. De in Zweden opgegroeide Wang-Erlandsson raakte bij het onderzoek betrokken toen zij vrijwilliger was bij de World Water Week die elk jaar officieel wordt geopend in Stockholm.

28 december 2019

Waterstress in het regenwoud

Waterstress in het regenwoud

Hoeveel water blijft er in het bladerdak van een boom hangen? Dat moest promovendus Tim van Emmerik te weten komen om zo de waterkringloop op aarde beter te begrijpen. Maar hoe meet je dat precies? Elk blad volhangen met dure apparatuur was geen optie. En dus moest Tim met collega’s slimme meetmethodes ontwikkelen om de juiste data af te leiden. En leren boomklimmen, in de Amazone van Brazilië.

23 december 2019

Hot topic: Groene daken

Hot topic: Groene daken

Groene daken zijn hot! Zo zie je in steden steeds meer daken die volledig bedekt zijn met planten. En waarom ook niet? Ze bieden huisvesting aan vogels en insecten, laten zien dat je je inzet voor de natuur en doordat de planten water vasthouden, verkoelen ze de stad in de zomer. In ieder geval, dat was het idee. Nu blijkt echter uit het promotieonderzoek van Anna Solcerova (afdeling Watermanagement) dat het zo maar kan zijn dat deze daken een heel ander effect hebben.


Climate Action Nieuws

09 januari 2024

Studenten ‘Quick Reaction’ Team binnenkort klaar voor veldmetingen bij extreme weersverschijnselen

Studenten ‘Quick Reaction’ Team binnenkort klaar voor veldmetingen bij extreme weersverschijnselen

Extreem weer komt steeds vaker voor. Waar meetcampagnes nu slechts incidenteel plaatsvinden, staat straks de ‘Delta Quick Reaction Student Squad’ van TU Delft altijd in de startblokken om het veld in te gaan bij extreme weersverschijnselen. Dit team gaat metingen doen aan rivieren en kusten onder stormachtige of juist extreem droge omstandigheden. De schat aan open-source data die de meetcampagnes opleveren, is van groot belang voor het onderzoek naar de impact van klimaatverandering en om de delta leefbaar te houden met passende maatregelen.

06 december 2023

Beslissend moment voor de mensheid nu kantelpunten in Earth systems en de samenleving versnellen

Beslissend moment voor de mensheid nu kantelpunten in Earth systems en de samenleving versnellen

Het rapport stelt dat de huidige wereldwijde beleidsaanpak niet voldoende is voor de uitdagingen die versnellende kantelpunten met zich meebrengen.

30 november 2023

Onderzoekers pleiten voor gidsrol Nederland in wereldwijde methaanmonitoring

Onderzoekers pleiten voor gidsrol Nederland in wereldwijde methaanmonitoring

Op de COP28 in Dubai willen landen nieuwe afspraken maken om emissies terug te dringen. Daarvoor is het nodig om de bronnen te identificeren. Nederland heeft veel ervaring met satellieten die methaanuitstoot monitoren. Onderzoekers van SRON, KNMI, TNO en TU Delft zien met hun huidige ruimte-instrument TROPOMI enorme methaanpluimen boven vuilnisbelten en fossiele brandstofwinning.

28 november 2023

Seed funding TU Delft Climate Action Programme awards 13 researchers

Seed funding TU Delft Climate Action Programme awards 13 researchers

For the first half year of 2023, the TU Delft Climate Action Programme has granted 9 applications for the Seed Fund. The researchers come from the faculties CEG, TPM and 3ME.

21 november 2023

The new food waste monitor 'Orbisk' provides insight into food waste at TU Delft

The new food waste monitor 'Orbisk' provides insight into food waste at TU Delft