Individuele minor

Deze informatie is alleen relevant voor studenten van de TU Delft. Studeer je aan een universiteit in Leiden (inclusief de joint-degree bacheloropleiding MST) of Rotterdam of een andere universiteit? Kijk dan voor meer informatie op de pagina voor Leidse en Rotterdamse of externe studenten.

Als student heb je ook de mogelijkheid om naast het thematische minor aanbod van Leiden, Delft en Rotterdam je minorruimte op een andere manier in te vullen. Dit kan door middel van het samenstellen van een individuele minor (voorheen vrije minor genoemd). Je moet hiervoor vooraf wel goedkeuring hebben van je examencommissie.

Wat is het?

Als TU Delft student is het mogelijk om een individuele minor samen te stellen en deze, onder goedkeuring vooraf van de examencommissie, in het examenprogramma opnemen. 

Er zijn een aantal mogelijkheden voor de samenstelling van een individuele minor: 

  • Een zelf samen te stellen samenhangend programma van vakken die worden door de TU Delft en/of een andere Nederlandse universiteit op een derdejaars bachelor niveau. 
  • Een thematische minor van een andere Nederlandse universiteit dan de TU Delft, Universiteit Leiden of Erasmus Universiteit Rotterdam (LDE-samenwerking). 
  • Een zelf samen te stellen samenhangend programma, project of stage bij een bedrijf.
  • Een zelf samen te stellen minor bij een buitenlandse universiteit.

Een individuele minor vraag je minimaal twee maanden, voorafgaand aan het moment dat je deze individuele minor start, aan via je examencommissie via het 'Formulier Aanvraag Goedkeuring Individuele Minor'.

Let op: het is niet toegestaan om master vakken of vakken uit thematische minors op te voeren in je individuele minor. Kijk voor de eisen die gelden voor het aanvragen van individuele minors bij de desbetreffende Faculteit en in de onderwijsreglementen van jouw opleiding.

Aanvullende informatie

  • Je kunt bij een aantal faculteiten praktische- of buitenlandervaring opdoen door te kiezen voor een individuele minor in het buitenland of door het doen van een stage. OriĂ«nteer je op buitenland.tudelft.nl en neem voor stages contact op met je facultaire (international) internship office.  (Let op: als je naar het buitenland wilt, moet je veel zaken al in je tweede bachelor jaar regelen.)
  • Soms wordt het volgen van twee thematische minors van 15 EC in je minorruimte gezien als individuele minor. Ga dit vooraf na bij je examencommissie om verrassingen achteraf te voorkomen.
  • Een andere mogelijkheid is om een individuele minor samen te stellen met vakken waarmee je tot 30 EC kunt behalen om te “schakelen” naar een andere master dan de vervolg-masteropleiding in dezelfde discipline als je bacheloropleiding (doorstroommaster). Wil je hierover meer weten? Neem dan contact op met de betreffende contactpersoon binnen jouw Faculteit.