DRI Health grant voor Virgilio Valente

Nieuws - 22 januari 2019 - Communication EWI

Virgilio (Vivo) Valente ontving een Health Prototype Grant van €10K van het Delft Health Initiative voor zijn voorstel op het gebied van Lab-on-CMOS en Organs-on-a-Chip.

De doelstelling van het TU Delft Health Initiative is het bevorderen van onderzoek op het gebied van gezondheidszorg aan de Technische Universiteit Delft en zij hebben 13 van de in totaal 26 aanvragen gehonoreerd. 

Organs-on-chip (OoC) systemen vertegenwoordigen de nieuwe grens in biomedische engineering, gericht op het herproduceren en nabootsen van belangrijke aspecten van levende organen op microengineered biosystems, door het modelleren van de structurele en functionele complexiteit van organen, weefsel tot weefsel interacties en cellulair metaboisme. Gekoppeld aan microfluïdica en multi-parameter sensing, beloven OoC's een belangrijke revolutie in de ontwikkeling van toekomstige gerichte geneesmiddelen en therapieën, door een essentieel alternatief te bieden voor conventionele celculturen en diermodellen. Door gebruik te maken van de onderscheidende kenmerken van moderne complementaire metaaloxide-halfgeleider (CMOS) technologie, gekoppeld aan high-density microelectrode array (MEA) systemen, kunnen we complexe maar toch compacte micro-elektronische biodevices ontwikkelen die in staat zijn om te interageren met biologische netwerken op een enkele cel schaal met een ongekende resolutie en gevoeligheid. Im-pedantie-gebaseerde metingen (IM) hebben een significant potentieel aangetoond in het monitoren van cel- en weefselcontracties, morfologie en cel-tot-cel heteroge-neutraliteit2. Impedantietesten worden momenteel routinematig ontwikkeld om de toxiciteit van geneesmiddelen in hartcelculturen te beoordelen. Commerciële systemen, waaronder de xCELLI-gence RCTA van ACEA Biosystems, zijn gebaseerd op het gebruik van twee elektroden voor IM, wat de meetresolutie sterk beperkt. Tot op heden is er geen commercieel of onderzoeksysteem dat in staat is om impedantieprofielen te meten van hartcelcultuur met hoge resolutie.