In samenwerking met Prof. Kees Vuik (DIAM) hebben onderzoekers van Wageningen University & Research, Animal Breeding and Genomics (WUR-ABG) onlangs een efficiënt algoritme geïmplementeerd genaamd the deflated preconditioned conjugate gradient method.

Dit algoritme, wat nieuw is in de dierenfokkerij, is bedoeld om routinematig onderzoek naar het genoom dat op grote schaal wordt uitgevoerd mogelijk te maken om de fokwaarden nauwkeuriger te voorspellen. De eerste tests van dit nieuwe algoritme werden uitgevoerd op grote datasets van CRV BV, een partner van Breed4Food. Brred4Food is een consortium opgericht door Wageningen University & Research en vier internationale veehouderijbedrijven.

De resultaten van deze tests toonden veelbelovende efficiëntie van het nieuwe algoritme, dat het mogelijk maakt om routinematig grote single-step genomic evaluaties uit te voeren. Bovendien is aangetoond dat dit nieuwe algoritme gemakkelijk kan worden geïmplementeerd in software die momenteel wordt gebruikt in de veeteelt.

Meer lezen op https://www.wur.nl/en/Research-Results/Chair-groups/Animal-Sciences/Animal-Breeding-and-Genomics-Group/News/Show/Towards-efficient-and-large-routine-genomic-evaluations.htm en https://gsejournal.biomedcentral.com/articles/10.1186/s12711-018-0429-3