Prestigieuze Vici-beurs voor Andy Zaidman

Nieuws - 27 februari 2019 - Communication

Maar liefst vijf wetenschappers van de TU Delft ontvangen dit jaar een Vici-beurs van 1,5 miljoen euro van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO). Eén van hen is EWI’er Andy Zaidman, universitair hoofddocent Software Engineering. Hij ontvangt de persoonsgebonden premie voor het ontwikkelen van de vernieuwende onderzoekslijn TestShift. Met TestShift hoopt Zaidman een radicale verschuiving teweeg te brengen in de manier waarop er over het testen van software gedacht wordt.

Omdat software diep doorgedrongen is in alle aspecten van de moderne samenleving, is de betrouwbaarheid ervan van groot belang. Hoewel testen de eerste verdedigingslinie tegen het falen van software is, weten veel software-ingenieurs niet goed hoe, hoeveel of wat te testen. Met zijn project TestShift wil Dr. Zaidman daar verandering in brengen. Daartoe zal hij twee tot nog toe onontgonnen onderzoeksgebieden onder de loep nemen: socio-technische factoren bij het testen van software en testvisualisatie.

TestShift zal onderzoeken hoe de dynamiek binnen een softwareteam de testcultuur in het algemeen en op een aantal specifieke gebieden beïnvloedt. Op het niveau van individuele software-ingenieurs onderzoekt TestShift of software-ingenieurs er baat bij hebben als ze meer inzicht  krijgen in het testen van software door middel van testanalyse. Op die manier kunnen software-ingenieurs het effect van hun inspanningen meten, waardoor ze doelgerichter kunnen testen. Tot slot onderzoekt TestShift geavanceerde visualisatiebenaderingen die gericht zijn op het begrijpen van de fijne kneepjes van zowel nieuwe als bestaande testscenario's voor ontwikkelaars.