De Jonge Akademie heeft tien nieuwe leden aangewezen, waaronder EWI-wetenschapper Cynthia Liem. De organisatie telt in totaal vijftig leden, waarvan ieder jaar er tien plaatsmaken voor nieuwe wetenschappers. Wetenschappers uit elke discipline die minder dan tien jaar geleden zijn gepromoveerd en zich bewezen hebben in de wetenschap maken kans op een van de vijftig felbegeerde plekken.

Cynthia Liem is wetenschapper op de afdeling intelligent systems, lid van de multimedia computing groep en een klassiek pianiste. Binnen de Jonge Akademie wil Liem zich graag inzetten voor digitale geletterdheid en datagedreven wetenschap en besluitvorming toegankelijker maken voor een breder publiek. Dat Liem een veelbelovend wetenschapper is werd al snel duidelijk toen ze in 2008 de Google Anita Borg Scholarship in de wacht sleepte.

En het bleef niet bij deze beurs alleen. Tijdens haar carrière is Liem genomineerd voor veel verschillende prijzen en beurzen. In 2018 sleepte ze een Veni in de wacht voor haar onderzoek naar aanbevelingssystemen in zoekmachines. Tegenwoordig doet Liem vooral onderzoek naar validiteit en validering: meten (en voorspellen) wetenschappers wat ze willen meten? En doet ze onderzoek naar de algoritmes achter zoekmachines.  Momenteel werkt ze aan meerdere NWO projecten en werkt ze samen met grote partners zoals De Koninklijke Bibliotheek en Muziekweb.

Naast begenadigd wetenschapper is Liem ook een professionele pianiste. Tijdens haar studie informatica studeerde ze ook aan het Conservatorium in Den Haag. Daar behaalde ze beide haar BMus en MMus in Klassieke Muziek piano. Tijdens haar muzikale carrière heeft Liem een groep gevormd met violiste Emmy Storms. Samen vormen ze het succesvolle duo: Magma DUO. Liem en Storms speelden meerdere concerten door heel Nederland.