Kunstmatige intelligentie: zegen of bedreiging?

Nieuws - 12 mei 2021 - Communication

Op 10 mei j.l. ging Catholijn Jonker in de debat met Eric Postma over het onderwerp "Kunstmatige intelligentie: zegen of bedreiging?" in de lezingenreeks bij de Koninklijke Maatschappij voor Natuurkunde Diligentia.

Het gebruik van kunstmatig intelligente systemen (AI) neemt in een rap tempo toe. Steeds vaker verslaat de techniek het menselijke brein. Niet alleen bij het spelen van schaak en go, maar (soms) ook op het gebied van beeldanalyse. Zo vindt AI zijn weg naar een breed scala van toepassingen in bedrijven en bijvoorbeeld bij het oplossen van veiligheidsvraagstukken in openbare ruimtes. Maar door de manier waarop AI werkt, is het lastig of zelfs bijna onmogelijk om te achterhalen hoe de prestaties van AI tot stand zijn gekomen.

Machine learning technieken, zoals neurale netwerken (of deep learning), die AI gebruiken, zoeken namelijk zelfstandig oplossingen en kunnen slecht uitleggen hoe ze daarop gekomen zijn. Moeten we AI wel inzetten als we niet precies begrijpen hoe de techniek beslissingen neemt? En zijn er manieren waarop we tot accuraat en verantwoord datagebruik kunnen komen tijdens de huidige AI-revolutie?

Bekijk de video (Dutch) - de video start op 04:29.

 

/* */