IO bachelor: alumni gezocht!

Nieuws - 16 april 2021 - Communication

Als IO-alumni weten jullie als geen ander hoe het is om te ontwerpen en in de echte wereld. We willen jullie perspectief inbrengen in het hernieuwde bachelor programma, zodat de kloof tussen onderwijstheorie en de praktijk kleiner wordt. Interesse om betrokken te raken? 

Terwijl de faculteit zich opmaakt voor de start van hernieuwde bachelor programma in augustus, is een aantal docenten op zoek naar IO-alumni om een waardevolle rol te spelen in het curriculum.

Design Challenges voor Diving into Design

Semesterlange designprojecten, waarin studenten worden uitgedaagd te ontwerpen voor uitdagingen uit de praktijk, vormen de ruggengraat van de nieuwe bachelor. Het eerste ontwerpproject - met de toepasselijke naam Diving into Design - wordt geleid door vakcoördinator Silje Dehli. Zij legt uit dat met een focus op ervaren, leren door te doen en na te denken, "studenten zich zullen verdiepen in de zes belangrijkste competenties van het ontwerpen - navigeren, integreren, framing, concepting, visualiseren/prototyping en evalueren. Ze zullen deze competenties verkennen aan de hand van vier microprojecten, waarbij ze verschillende soorten ontwerpuitdagingen aangaan, variërend in openheid. Het gaat hierbij niet om de resultaten, maar om het proces, het delen van ervaringen, reflecteren en een groeiend bewustzijn van wat er komen gaat."

Silje is op zoek naar alumni die willen interacteren met studenten in het microproject door middel van een korte gastlezing en Q&A.

(visual door Silje Dehli)

ID(M)E: bachelorstudenten helpen hun rol in design te vinden

ID(M)E is een leerlijn met en een reeks gerichte activiteiten over zelfontdekking en ontwikkeling, die studenten begeleiden in hun ontwikkeling tot een reflectieve en autonome ontwerpprofessional. Het stimuleert verkenning, reflectie en doelgericht navigeren door het bachelor programma. Docent en Education Fellow Sjoerd van Dommelen legt uit: "Ik zie ID(M)E als een kans om naar jezelf, het curriculum en de wereld te kijken vanuit het gezichtspunt van een derde persoon.''

Kun jij studenten helpen dit derde-persoonsperspectief te krijgen? Sjoerd is op zoek naar alumni van elke leeftijd, werkzaam in elk vakgebied om mee te doen – hoe meer verschillend hoe beter (design dropouts zijn ook welkom!). Je moet bereid zijn om je eigen ervaring te delen en als klankbord te fungeren voor de studenten.  Concreet betekent dit dat je ongeveer een halve dag van je tijd geeft (waarschijnlijk aan het eind van het eerste semester) waarin je door meerdere IO-studenten wordt geïnterviewd.

Hoe raak je betrokken?

Heb je interesse om mee te helpen met Diving into Design of ID(M)E? Stel jezelf dan voor aan Silje of Sjoerd en vertel iets over je ervaring en het soort ontwerpuitdagingen waar je aan werkt. Je kunt dit doen door uiterlijk woensdag 26 mei te mailen naar alumni-io@tudelft.nl