GlassLab: het centrum van innovatie in architecturaal glasdesign

Nieuws - 11 oktober 2023 - Communication BK

Het nieuwe GlassLab in onze faculteit wordt hét centrum van innovatie in architecturaal glasdesign en constructie aan TU Delft. In dit lab wordt onderzoek gedaan naar glasproducten en -constructies die de gebouwde omgeving zullen transformeren. 

Met een nieuwe microscoop en waterstraalsnijmachine worden prototypes gemaakt en getest. Dit kan vervolgens worden opgeschaald en toegepast. Het GlassLab is onderdeel van TU Delft Glass group, een nauwe samenwerking met onze faculteit en de faculteiten Werktuigbouwkunde, Maritieme Techniek & Technische Materiaalwetenschappen en Civiele Techniek en Geowetenschappen. 

James O’Callaghan en zijn grensverleggend onderzoek naar Architectural Glass

Hoogleraar James O’Callaghan gelooft in de toekomst van bouwen met glas en probeert de grenzen van dit materiaal te verleggen. Glas als constructiemateriaal is populairder dan ooit, maar het stelt architecten, ingenieurs en fabrikanten wel voor de nodige uitdagingen wat betreft de energie-efficiëntie en duurzaamheid van gebouwen. 
Binnen onze faculteit staat de Glas groep onderzoeksteam onder leiding van O'Callaghan. Hij is een pionier op het gebied van Architectural Glass en behoort tot de absolute wereldtop in zijn vakgebied. Zijn werk heeft innovaties mogelijk gemaakt die vandaag de dag overal worden toegepast. Hij staat bekend om zijn ontwerpen van glazen trappen, bruggen en andere bouwkundige elementen in bijvoorbeeld de iconische Apple Stores over de hele wereld. Het onlangs opgeleverde Mirage kunstwerk in het Apple Park is ook mede tot stand gekomen met zijn expertise en de glasgroep van de TU Delft. 

TU Delft Glasgroep

De TU Delft onderzoeksgroep is een multidisciplinaire onderwijs- en onderzoeksgroep met expertise in constructiemechanica, constructiematerialen en constructief ontwerp. Glas is een alom aanwezig materiaal in de architectuur en in andere sectoren zoals de auto-industrie, consumentenelektronica enz. Als materiaal heeft het een unieke impact op esthetische aantrekkingskracht, veiligheid, welzijn en (belichaamde en operationele) energie. De Glass group verlegt de grenzen van het materiaal, prestaties, vorm, energie en de esthetiek van glas. Zo ontwikkelen ze nieuwe ontwerpen en fabricagemethoden voor nieuwe glasstructuren en worden efficiënte oplossingen voor bestaande glasstructuren gevonden.

Foto's door: Telesilla Bristogianni

TU Delft Excellence Fund

Met een bijdrage uit het TU Delft Excellence Fund is het GlassLab in de faculteit gefinancierd. Dit fonds richt zich op het accelereren van de excellentiestrategie van TU Delft door het aantrekken van topwetenschappers te steunen, waaronder James O'Callaghan. Onlangs is in het bijzijn van de donateurs van het Excellence Fund het GlassLab officieel geopend in aanwezigheid van James, onze decaan en andere genodigden. Je vindt het Glasslab bij de vormstudiehal, naast het restaurant.