Andrew Webb wint Huibregtsen Prijs voor Betaalbare MRI-scanners

Nieuws - 18 oktober 2023 - Communication EWI

Hoge veld MRI-expert, Professor Andrew Webb van de afdeling Micro-elektronica, en zijn Oegandese collega, Johnes Obungoloch, hebben de Huibregtsen Prijs 2023 in ontvangst mogen nemen. Hun opmerkelijke prestatie is het ontwikkelen van een betaalbaar, draagbaar en duurzaam MRI-apparaat, speciaal ontworpen voor hersenscans in ontwikkelingslanden.

Webb's team introduceerde een 'low-field MRI-scanner' die uitblinkt in transportgemak, onderhoud en ecologische duurzaamheid. Nog beter is dat Webb's nieuwe apparaat slechts 1% van de kosten van een typisch MRI-systeem bedraagt. De hersenscans die met hun MRI worden gemaakt, zijn cruciaal voor de diagnose van geneesbare ziekten in onderontwikkelde gebieden, waarbij het eerste model al in gebruik is in Oeganda.

De jury prees het initiatief vanwege de unieke combinatie van hoogwaardige technologische ontwikkeling en geschiktheid voor ontwikkelingsgebieden. Ze waardeerden ook de nadruk op kennisoverdracht en instructie.

De Huibregtsen Prijs, opgericht in 2005 door het bestuur van De Avond van Wetenschap & Maatschappij Stichting, is een jaarlijkse onderscheiding voor baanbrekende onderzoeksprojecten met diepgaande maatschappelijke gevolgen.

De onderscheiding werd overhandigd door de vertrekkende Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, Robbert Dijkgraaf, op 9 oktober in de Pieterskerk in Leiden. Professor Webb ontving een cheque van €25.000 en een bronzen kunstwerk van Wil van der Laan. Obungoloch volgde het evenement via een livestream vanuit Oeganda. Naast het prijzengeld en het kunstwerk kregen het duo ook een workshop aangeboden bij het Lorentz Centrum in Leiden.