Martin van Gijzen aangesteld als de nieuwe wetenschappelijk directeur van het DHPC

Nieuws - 02 november 2023 - Communication EWI

Per 1 september is Martin van Gijzen aangesteld als de nieuwe wetenschappelijk directeur van het Delft High Performance Computing Centre (DHPC). Van Gijzen brengt een schat aan kennis en expertise met zich mee naar het centrum, en hij is toegewijd aan het verder ontwikkelen van het centrum tot een kenniscentrum en een go-to portaal voor expertise op het gebied van high performance computing aan de TU Delft. Dit betekent niet alleen gebruikers helpen het maximale uit DelftBlue te halen, maar hen ook assisteren bij het toegang krijgen tot andere supercomputing bronnen, zoals SURF of Europese supercomputers.

"Het bieden van de best mogelijke service aan studenten en wetenschappers is onze hoogste prioriteit," zegt Van Gijzen. "We willen er zeker van zijn dat onze gebruikers tevreden zijn en dat ze alle bronnen tot hun beschikking hebben om hun onderzoek efficiënt en effectief uit te voeren." Voorbij de campus, is Van Gijzen toegewijd aan het afstemmen van het werk van het centrum op grote Europese en nationale wetenschappelijke programma's, en versterkt zo zijn reputatie als een vooraanstaand kenniscentrum op het gebied van high performance computing. Een van de manieren waarop hij dit wil bereiken is door zich te richten op onderwijs.

High performance computing speelt een cruciale rol in de samenleving van vandaag, en stimuleert innovatie op diverse gebieden. In de gezondheidszorg stelt het onderzoekers in staat om complexe biomedische gegevens met ongekende snelheid te analyseren, wat leidt tot snellere en nauwkeurigere diagnoses, evenals de ontwikkeling van gepersonaliseerde behandelplannen. Op het gebied van energietransitie is high performance computing essentieel voor het simuleren van hernieuwbare energiebronnen, en ondersteunt het de overgang naar een duurzamer en veerkrachtiger energiesysteem – maar ook bij het modelleren van ons snel veranderende klimaat.