Woningbouw

De leerstoel Woningbouw houdt zich bezig met onderzoek en onderwijs op het gebied van woningbouw en architectonisch ontwerp. Deze leerstoel is bedoeld voor onderzoek naar de architectonische aspecten van woningbouw in relatie tot de veranderingen in leefstijl en nieuwe technologieën die onze dagelijkse omgeving kenmerken.

Tijdens ons onderzoek en onderwijs komen actuele thema’s aan bod, zoals het ontstaan van diversiteit door middel van een functiemix, onderzoek naar planning bij een hoge bevolkingsdichtheid, het verband tussen duurzaamheid en ruimtelijke ordening, nieuwe denkwijzen over de kwaliteit van onze voorsteden en de onderlinge verbanden tussen de privésfeer van de woning en de openbare ruimtes van de stad.

De leerstoel is actief in het onderwijs in zowel de bachelor- als de masterfase. In de bachelor maken studenten kennis met woningbouw tijdens het ontwerpvak BK4ON4 Woongebouw en Woonomgeving. Studenten kunnen ervoor kiezen hun opgedane kennis uit te breiden met de minor House of the Future, dat zich richt op woningbouw op een conceptueel niveau onder de veranderende culturele, maatschappelijke, ecologische en technologische omstandigheden.

In de master worden twee richtingen aangeboden: Dutch Housing en Global Housing. Eerstgenoemde richt zich op woningbouw in de Nedelandse binnenstad, zoals Amsterdam, Rotterdam en Den Haag, terwijl laatsgenoemde focust op betaalbare woningbouw en verbetering van de leefomstandigheden in de snelgroeiende steden op het zuidelijk halfrond.

Naast onderwijs is de leerstoel actief op het gebied van onderzoek. De resultaten hiervan worden gedeeld via internationale netwerken, zoals PAD (Platform for Affordable Dwelling), en via de boekenreeks DASH (Delft Architectural Studies on Housing, nai010 uitgevers).