Understanding Design

Overal om ons heen komen we ontwerp tegen, niet alleen in fysieke voorwerpen, maar in alles wat we zien en doen. Echt inzicht krijgen in wat ontwerp is, is een ambitieuze doelstelling. Dit vak is een eerste kennismaking met het vakgebied ontwerpen. Het is een betekenisgevende verkenning die een kader en een toolkit wil bieden om studenten voor te bereiden op hun studie en wat daarna komt. Welkom in de wereld van het ontwerpen.

Dit vak is een van de eerste kennismakingen met het vakgebied industrieel ontwerpen, waarbij de conventies, het taalgebruik en de constructies worden gepresenteerd die de basis vormen voor de wetenschappelijke ontdekkingsreis die je gaat maken.

Op basis van immersieve ervaringen maak je kennis met de belangrijkste concepten in de wereld van het ontwerpen. Je verkent de geschiedenis en evolutie van het ontwerpen en de manier waarop de productie en consumptie van ontwerp in de loop der jaren zijn veranderd. Je denkt na over de invloed die dat heeft gehad op de manier waarop we ontwerpen, de mensen voor wie we ontwerpen en de nog onbekende toekomst.

Je ontwikkelt kritisch denkvermogen en leert contextualiseren om uitdagingen te doorgronden en aan te kunnen. Je bouwt een ontwerpvocabulaire op en leert rekening te houden met perspectieven van anderen. Je neemt deel aan discussies over thema’s als gender, ras, kapitalisme en politiek en de rol daarvan binnen het ontwerpen. Je ontdekt hoe ontwerp, de samenleving en cultuur elkaar beïnvloeden.

Je kijkt met nieuwsgierige ogen om je heen en leert hoe je de ontworpen wereld om je heen kunt voelen en waarnemen. Misschien raak je zelfs wel een beetje geobsedeerd door ontwerpen als vakgebied!

 

Dit vak sluit goed aan op Design Project 1: Diving into Design.

Vakcoördinators perspectief

“We willen dat onze studenten nieuwsgierig zijn en nog nieuwsgieriger worden. We willen dat ze vragen stellen. We presenteren ze geen kant-en-klare feiten, maar willen ze voorzien van tools voor de omgang met ontwerpmethoden en -problemen, zodat ze beschikken over een gereedschapskist waarmee ze aan de slag kunnen.”

Bregje van Eekelen & Ianus Keller