BSc met NL diploma

Studiekeuzecheck

De TU Delft vindt het belangrijk dat je een juiste studiekeuze maakt. Daarom bieden we de studiekeuzecheck aan waarop je ook feedback ontvangt. Met de studiekeuzecheck helpen we je om een weloverwogen definitieve studiekeuze te laten maken. Vanaf december ontvang je, als je je hebt aangemeld in Studielink, hierover nadere informatie.

Let op : Bij Electrical Engineering, Molecular Science & Technology, Technische Wiskunde, Technische Natuurkunde en Maritieme Techniek is deelname aan de studiekeuzecheck verplicht.

Numerus fixus opleidingen hebben geen studiekeuzecheck.

Bindend Studieadvies

Als je in Delft komt studeren, krijg je te maken met het bindend studieadvies (BSA). 

De TU Delft vindt het belangrijk dat je – behalve vooraf – ook in je eerste studiejaar nagaat of je de juiste studie hebt gekozen. Wanneer je heel weinig studiepunten haalt, is dit vaak niet het geval. Dan is het belangrijk om op tijd na te denken over andere opties. Daarom geldt er een bindend studieadvies voor alle bacheloropleidingen. Als je instroomt in september betekent dit dat je in het eerste studiejaar tenminste 3/4 deel van je studiepunten moet halen om je opleiding te mogen voortzetten; dit is 45 EC. 

Wanneer je deze norm niet behaalt dan wordt de inschrijving automatisch beëindigd en kun je je daarna vier jaar lang niet inschrijven voor dezelfde opleiding. Uiteraard krijg je gedurende het jaar tussentijdse adviezen en studiebegeleiding. 

Voor de opleidingen Maritieme Techniek en Werktuigbouwkunde geldt een gezamenlijke BSA. Dit betekent dat bij negatief advies studenten van deze opleidingen ook vier jaar lang niet bij de andere opleiding kunnen inschrijven. 

Je krijgt 2 tussentijdse adviezen: 

  • In maart (op basis van het eerste semester) 
  • In augustus (op basis van het eerste en tweede semester) 

Het tussentijds advies geeft een indicatie of je het bindend studieadvies gaat halen. Als je een negatief tussentijds advies hebt gekregen, is het verstandig om de oorzaak te achterhalen van je slechte studieresultaten. Je kunt altijd contact op nemen met de studieadviseur van jouw faculteit. Ook kun je terecht bij Smartstudies voor workshops en trainingen om je studievaardigheden te verbeteren, zo kan je bijvoorbeeld de workshop effectiever studeren voor eerstejaars volgen. Op de site van Smartstudies vind je een compleet overzicht van workshops en trainingen. 

Het advies in september is op basis van het volledige eerste jaar, inclusief de eventuele augustustentamens. 

Je kunt voor meer informatie over het BSA rondkijken op de site voor huidige studenten.