Wat is het verschil tussen hbo en wo?


Kiezen voor hbo of wo studie?

Er zijn twee soorten bachelors: hbo (hoger beroepsonderwijs) en wo (wetenschappelijk onderwijs). De bachelordiploma's van het hbo en de universiteit zijn gelijkwaardig, maar er zijn ook verschillen:

  • Opleidingen in het hbo hebben een beroepsgerichte oriĆ«ntatie. Wo-opleidingen zijn wetenschappelijk georiĆ«nteerd.
  • Hbo-bacheloropleidingen zijn 4-jarig (240 studiepunten). Wo-bacheloropleidingen zijn 3-jarig (180 studiepunten).
  • De toelatingseis voor een hbo-bacheloropleiding is een diploma op minimaal mbo (niveau 4) of havo-niveau. Voor wo-bachelors is dat een vwo-diploma of hbo-propedeuse.

Een bachelordiploma van het hbo geeft niet automatisch toegang tot een verwante masteropleiding aan de universiteit. Soms is het mogelijk een schakelprogramma te volgen, waarin je tekorten in kennis en vaardigheden kunt wegwerken.


Verschil in inhoud en onderwerpen.


Hoe ziet je studie er uit?

Het grootste verschil tussen hbo en wo, behalve natuurlijk het niveauverschil, is de zelfstandigheid. Op het hbo word je nog veel meer gestuurd om bepaalde keuzes te maken en daarvoor worden verschillende middelen aangereikt. Op de universiteit moet je echt zelf op zoek naar het pad dat je wilt bewandelen. Op het hbo worden trajecten veel meer in klare vormen aangeboden, je wetenschappelijke opleiding kun je eigenlijk (deels) zelf opbouwen en inrichten. Natuurlijk zijn er verplichte vakken, maar dat zijn wel de vakken van de wetenschap die je gekozen hebt. Als je die niet leuk vindt, moet je je afvragen of je de juiste keuze hebt gemaakt.

Colleges

De colleges op de uni zijn anders qua vorm dan op het hbo. Je volgt zowel de hoorcolleges, theorie, als de werkcolleges, toepassing, in andere vorm. Op het hbo wordt geen expliciet onderscheid gemaakt tussen die twee en vaak genoeg zijn ze met elkaar verweven.

Op de universiteit is er strikt onderscheid tussen een werkcollege en een hoorcollege en niet elk vak heeft een werkcollege. De hoorcolleges volg je met alle mensen die het vak nog moeten halen, dus met meerdere klassen tegelijk, maar ook de herkansers en studenten van andere opleidingen voor wie het een keuzevak is. Dat betekent dat je soms wel met honderden medestudenten in een collegezaal zit. Hierdoor is er vaak  minder ruimte voor interactie en is het vooral een kwestie van luisteren. 


Welk pad kan ik lopen en welke titel krijg ik als ik afgestudeerd ben?


Het niveauverschil maakt dat er op het wo meer titels zijn te behalen dan op het hbo. Met een hbo-diploma kun je de volgende titels behalen: baccalaureus (bc.), ingenieur (ing.) of Bachelor. Je bent baccalaureus na het afronden van een hbo-studie met een niet-technische of natuurwetenschappelijke achtergrond. Deze titel wordt niet vaak gebruikt. Ingenieur wordt vaker gebruikt. Deze titel krijg je na een afgeronde studie die wel technisch of natuurwetenschappelijk van aard is.

Op universitair niveau kun je veel meer titels bemachtigen: Bachelor of Arts (BA), Bachelor of Science (BSc), Bachelor of Laws (LLB) en diezelfde titels zijn er ook weer een stapje hoger. Op masterniveau: Master of Arts (MA), Master of Laws (ML) en Master of Science (MSc).

De PhD-titel (Doctor of Philosophy) of Doctorstitel behaal je pas als je gepromoveerd bent na - een vaak langer durend - wetenschappelijk onderzoek.

Campus tour: hbo - wo

Wil jij ervaren welke onderwijsvorm het beste bij jou past? Of zou je graag nog wat extra informatie willen? Loop mee met onze campus tour waarin we in meer detail uitleggen wat de verschillen zijn tussen het hbo en wo! Je brengt dan een bezoek aan de TU Delft, De Haagse Hogeschool en Hogeschool Inholland. Boek de rondleiding hier.

Heb je interesse in een opleiding aan De Haagse Hogeschool, bekijk dan deze video

Heb je interesse in een opleiding aan Hogeschool Inholland, bekijk dan deze video