Onderzoeknieuws

1495 resultaten

12 december 2019

Miljoenen voor onderzoek naar grootschalige energieopslag

12 december 2019

Heike Vallery hoogleraar Innovatieve Revalidatietechnologie EMC

Heike Vallery, professor Human motor augmentation, is benoemd tot honorair hoogleraar Innovatieve Revalidatietechnologie bij de afdeling Revalidatiegeneeskunde van het Erasmus MC. Deze benoeming markeert het belang van innovatieve revalidatietechnologie in de zorg en is een belangrijke mijlpaal voor de verbinding tussen techniek en geneeskunde.

11 december 2019

‘The largest battery ever is just under our feet’

Windmills and solar panels are great ways to generate green energy. But what if there is no wind? How can we stock up on solar energy to get through a cloudy day? Hadi Hajibeygi is determined to find the answer to this burning question. He looks into how to use our subsurface as a battery to safely store and retrieve hydrogen.

11 december 2019

Developing a digital twin for the electricity grid

The rapid transition to renewable energy threatens to cause major problems to the very expensive electricity grid in the Netherlands. In his quest for solutions, Professor Peter Palensky is now working on a “digital twin” to make it possible to study the grid effectively.

11 december 2019

4,1 miljoen euro voor gezamenlijk protontherapie-onderzoek TU Delft, Erasmus MC en LUMC

Een nieuwe subsidieronde is toegekend aan dertien onderzoekers die deel uitmaken van het HollandPTC R&D-consortium.

10 december 2019

ERC Consolidator Grant voor betere energieconversie

TU Delft onderzoeker dr. Rene Pecnik van de TU Delft heeft een ERC Consolidator Grant ontvangen voor onderzoek naar betere energieconversie

10 december 2019

Combinatie microscopietechnieken geeft twee keer scherper beeld

Onderzoekers van de TU Delft hebben twee bestaande technieken binnen de superresolutie-microscopie gecombineerd tot een nieuwe methode. Veel experts zagen het combineren van de technieken als iets dat technisch onmogelijk was. Met de nieuwe, gecombineerde methode kunnen onderzoekers de minuscule onderdelen van levende cellen beter dan ooit in beeld brengen. Dat kan onder meer leiden tot nieuwe inzichten in de gezondheidszorg.

05 december 2019

Towards single-cell biopsy with 3D printing

Murali Ghatkesar, docent bij de afdeling Precision and Microsystems Engineering , heeft door middel van 3D-printing een nieuwe methode ontwikkeld om single-cell-biopsies eenvoudiger, sneller en efficiënter uit te voeren. Het is voor de eerste keer dat 3D-printing ingezet wordt bij de productie van micro-en nanofluidische apparatuur. De resultaten van zijn onderzoek zijn deze maand gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift Lab on a Chip.

04 december 2019

Microchip for room temperature quantum internet

A key requirement for a future quantum internet is that it will be widely accessible and affordable. This requires the ability to prepare mechanical systems in their lowest possible energy state (the quantum ground state) without expensive cryogenics.

03 december 2019

Zandstranden begrijpen en voorspellen

Zand is wereldwijd de op één na meest gebruikte grondstof na water. We kunnen niet zonder. Zandduinen houden ons land veilig voor overstromingen.

21 november 2019

“Liniaal-loos meten” bij plaats delict-onderzoek

Onderzoekers van de TU Delft en het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) hebben een nieuw ‘liniaal-loos prototype’ ontwikkeld dat het gebruik van een fysieke liniaal op een plaats delict overbodig kan maken.

18 november 2019

Scholen kunnen helpen bij energietransitie in wijken

Leerlingen en scholen in het basis- en voortgezet onderwijs kunnen uitstekend helpen om in wijken de energietransitie op gang te brengen. Basisscholen hebben hierin meer invloed dan scholen voor voortgezet onderwijs.

15 november 2019

Methode voor het schalen van alle oppervlakken

Onderzoekers van de afdeling Precision and Microsystems Engineering (PME) van de TU Delft hebben een schalingsmethode ontwikkeld die op elk gebogen oppervlak kan worden toegepast.

15 november 2019

Onderzoekers zien razendsnel jagend CRISPR-systeem in actie

Over de hele wereld gebruiken onderzoekers CRISPR-systemen voor genbewerking, met CRISPR-Cas9 als bekendste voorbeeld. Toch bestaat er nog veel onduidelijkheid over hoe dit soort systemen te werk gaan in de cel. Onderzoekers van de TU Delft en Wageningen University & Research hebben één zo’n systeem, het zogeheten CRISPR-Cascade-complex, nu voor het eerst gevolgd tijdens de jacht op vijandig DNA. Het bacteriële verdedigingsmechanisme is verbazingwekkend snel en efficiënt: elke seconde controleert het maar liefst 100 verschillende stukjes DNA.

06 november 2019

Presentatie programma’s Soft Robotics en Botanic Sensor networks bij 4TU event

De vijf nieuwe onderzoeksprogramma’s die 22 miljoen euro toegekend krijgen door de 4TU.federatie presenteerden zich deze week tijdens het 4TU kick-off event.