Onderzoeknieuws

1549 resultaten

02 december 2020

Software TU Delft voor het vaststellen van besmettingsrisico voor specifieke locaties

De Delftse aerodynamica-hoogleraar Fulvio Scarano ontwikkelde samen met stromingsleer-deskundige Lorenzo Botto en simulatie-expert Wouter van den Bos software om de besmettingsrisico’s met het coronavirus te berekenen voor een specifieke locatie. Het model plaatst virtueel een ziek persoon in de ruimte en simuleert hoe snel de virusdeeltjes zich verspreiden.

01 december 2020

Delftse onderzoekers ontwikkelen sensor voor zuurstofverzadiging bij premature baby’s

Artsen moeten bij te vroeg geboren baby’s van alles in de gaten houden. De zuurstofvoorziening in de hersenen is daarbij misschien wel het allerbelangrijkst. Tot wel 50 procent van de te vroeg geboren kinderen loopt namelijk hersenschade op, wat leidt tot neurologische problemen. Onderzoekers van de TU Delft hebben nu een draadloze sensor ontwikkeld die de gezondheid van het babybrein op een eenvoudige, goedkope en voor het kind comfortabele manier in de gaten houdt.

30 november 2020

Brandstichting delicten oplossen met behulp van Artificial Intelligence

In samenwerking met het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) ontwikkelden Thijs Vlugt, Mahinder Ramdin en Otto Moultos, onderzoekers bij de afdeling Process & Energy, met behulp van Artificial Intelligence een nieuwe methode die ingezet kan worden bij het oplossen van brandstichting delicten.

30 november 2020

3mE-onderzoekers partner in twee NWA-ORC consortia

Delftse onderzoekers gaan in negen consortia met de gehele kennisketen en maatschappelijke organisaties aan de slag met interdisciplinair onderzoek waarmee wetenschappelijke en maatschappelijke doorbraken binnen bereik komen. Faculteit 3mE neemt deel aan twee van deze consortia.

28 november 2020

Graphene balloons to identify noble gases

New research by scientists from Delft University of Technology and the University of Duisburg-Essen uses the motion of atomically thin graphene to identify noble gases. These gases are chemically passive and do not react with other materials, which makes it challenging to detect them. The findings are reported in the journal Nature Communications.

25 november 2020

Achilleas Psyllidis in nieuw boek Seeing the City

Steden zijn complex en vormen de kern van onderzoek in verschillende disciplines. Van stadsplanning en geografie tot econometrie en bestuurskunde. Met zijn onderzoek naar het gebruik van sensordata om design te verbeteren, heeft IO-onderzoeker Achilleas Psyllidis onlangs bijgedragen aan de publicatie van Seeing the City.

23 november 2020

Photovoltatronics: slimme zonnecellen die met elkaar praten

Wanneer je op straat loopt en naar gebouwen kijkt, zie je niet dat elk stukje oppervlak z’n eigen elektriciteit genereert en opslaat.

20 november 2020

Team ZED van de TU Delft wint 4TU Impact Challenge

Team ZED heeft de Dutch 4TU Impact Challenge gewonnen en gaat naar de World Expo in Dubai.

20 november 2020

Onderzoek naar lekkage van mond-neusmaskers

Philomena Bluyssen en Marco Ortiz ontwikkelen in het Senselab een methode waarmee de lekkage van verschillende maskers vergeleken kan worden. Een dergelijke test ontbreekt vooralsnog in de NEN norm.

19 november 2020

Nieuwe sensorchips: goedkoop, slim en efficiënt

Een chip met ingebouwde sensor, die zo gevoelig is dat hij een enkel deeltje van het coronavirus opmerkt. Daaraan werken meerdere onderzoekers van de TU Delft. Binnen 3mE werken Peter Steeneken, hoogleraar Dynamics of Micro and Nanosystems en onderzoeker Murali Ghatkesar van de afdeling PME samen met hoogleraar Frans Widdershoven (faculteit EWI) aan dit onderzoek.

19 november 2020

New approach to make the cloud run sustainably

Just like the roads that provide access to them and the dikes that protect them, cloud datacentres have become an essential part of our national, and worldwide, infrastructure. Thanks to capacity planning research by TU Delft master’s student Georgios Andreadis, these datacentres may continue to meet the ever-growing computational demands while reducing their operational costs and increasing their efficiency and environmental sustainability.

18 november 2020

Meeste Nederlanders staan niet vooraan in de rij voor een COVID-19 vaccin

Een effectief COVID-19 vaccin komt steeds dichterbij. Toch blijkt dat een meerderheid van de Nederlanders zich niet direct wil laten inenten wanneer zo’n vaccin beschikbaar komt. Vaccinatietwijfelaars maken zich vooral zorgen over de risico’s van het vaccin. Zo blijkt uit een representatief keuze experiment van onderzoekers van de TU Delft, Universiteit Maastricht, Erasmus Universiteit Rotterdam, Roskilde University en het RIVM.

18 november 2020

A Mechanism for Designing High-Entropy Alloys with improved Magnetic Properties

12 november 2020

Warmte efficiënter omgezet in elektriciteit door te sleutelen aan nanostructuur

Delftse materiaalwetenschappers hebben ontdekt dat de energieopbrengst uit warmte efficiënter kan, door aanpassingen te doen in de nanostructuur van het thermo-elektrische materiaal. Hun artikel is onlangs gepubliceerd in Nano Energy.

10 november 2020

Maritieme waterstofdrone TU Delft vliegt langer én groener

Onderzoekers van de TU Delft ontwikkelden samen met de Koninklijke Marine en de Kustwacht Nederland een waterstofdrone die verticaal kan opstijgen en landen, en urenlang horizontaal als een vliegtuig kan vliegen op waterstof.