Onderzoeknieuws

1553 resultaten

29 mei 2020

De reële risico’s van een pandemie

De COVID-19-pandemie houdt ons een spiegel voor, en laat zien hoe kwetsbaar we eigenlijk zijn. Beleidsmakers en besluitvormers gebruiken geavanceerde wiskundige modellen om te voorspellen welke mogelijke risico’s een pandemie met zich meebrengt. ‘Maar,’ schrijven wetenschappers Pasquale Cirillo (TU Delft) en Nassim Nicholas Taleb (New York University) in hun onlangs – in Nature Physics – verschenen paper. ‘Het merendeel van deze modellen kijkt niet naar het staartrisico van besmettelijke ziekten, en ook wordt er nauwelijks getwijfeld aan de betrouwbaarheid van verschillende parameters.’

19 mei 2020

Ontwerpwedstrijd Werktuigbouwkunde ombouwen naar online. Hoe doe je dat?

Vanwege de beperkende coronamaatregelen ziet het ontwerpproject van de eerstejaars Werktuigbouwkunde er dit jaar flink anders uit. Wat als je niet meer bij elkaar mag komen om samen te werken en geen ontwerp meer kunt bouwen en testen in de werkplaats?

13 mei 2020

Twee studenten werktuigbouwkunde slachtoffer surfongeval Scheveningen

Bij het tragische surfongeval van maandag 11 mei jl. in Scheveningen waren helaas twee studenten van onze faculteit betrokken.

07 mei 2020

Slimme optica in de strijd tegen een slimme parasiet

Op woensdag 6 mei verdedigde Tepitome 'Tope' Agbana met succes zijn thesis 'Smart Optics Against Smart Parasites' aan de TU Delft (3ME). De verdediging vond plaats in de senaatszaal van de Aula, de vier commissieleden sloten aan via Skype. Agbana's onderzoek betreft de vroegtijdige opsporing van malaria, de belangrijkste doodsoorzaak onder zwangere vrouwen en jonge kinderen: jaarlijks wordt 11% van de moeder- en 20% van de minderjarige sterfgevallen toegeschreven aan malaria.

07 mei 2020

We\Visit: Beeldbellen tegen eenzaamheid

Voor patiënten die met COVID-19 worden opgenomen, is het niet alleen een fysiek gevecht tegen het virus, maar ook een psychologische strijd tegen het isolement. Studentarts Mesut Savas van het Reinier de Graaf, zag met eigen ogen het vreselijke effect van eenzaamheid onder coronapatiënten en heeft daarom de TU Delft om hulp gevraagd bij de ontwikkeling van een gebruiksvriendelijk en veilig communicatieplatform.

06 mei 2020

Studenten TU Delft maken ontwerp beademingsapparaat online beschikbaar voor internationaal gebruik

De studenten van OperationAIR hebben binnen korte tijd een noodbeademingsapparaat voor coronapatiënten ontwikkeld. Na de benodigde testprocedures is het ontwerp van de ‘AIRone’ nu samen met alle bijbehorende documentatie online beschikbaar gesteld, zodat andere landen en initiatieven hier gebruik van kunnen maken.

30 april 2020

NWO Indonesia project on energy transition in Indonesia approved

Kornelis Blok and Jaco Quist will be working with the Technical University of Bandung in a broader consortium to do research on the renewable energy transition in Indonesia. The project ‘Regional Development Planning and Ideal Lifestyle of Future Indonesia - By Utilizing Advance Green Energy Technology and Trans/Inter-disciplinary Approaches’ is funded by NWO and the Indonesian research council. In the project, TU Delft will be focusing on making participatory renewable energy scenarios, implementation pathways and techno-economic assessment of renewable energy sources. One PhD candidate and one postdoc will be hired. Colleagues from the water management department of the CEG faculty will also participate in the project.

28 april 2020

Slimme afschermwand voor zorgverleners

De tekorten aan persoonlijke beschermingsmiddelen verhogen de druk op de zorg in de strijd tegen COVID-19. Een team van TU Delft-studenten ontwikkelden in samenwerking met Pieter van der Staay, FLEX/ design, Delmic, Star-shl diagnostische centra en Scala Scientific een slimme afschermwand die de zorgverleners ontlast van langdurig en ingewikkelde schoonmaak protocollen.

28 april 2020

Mechanisch beademingsapparaat naar Guatemala

Project Inspiration heeft als doel om een mechanisch beademingsapparaat te bouwen dat volledig bestaat uit onderdelen die goed beschikbaar zijn. Een proefmodel is naar Guatemala verstuurd. Er is nauw contact met het Roosevelt ziekenhuis in Guatemala-Stad en er is een lokale productiefaciliteit, Talleres Hernandez, bereid gevonden het apparaat in Guatemala te produceren.

27 april 2020

Delftse onderzoekers brengen Vermeer en het Meisje dichterbij

Wetenschappelijk onderzoek naar het wereldberoemde schilderij van Johannes Vermeer, bekend als ‘Meisje met de parel’, heeft nieuwe ontdekkingen en inzichten opgeleverd. Delftse onderzoekers van verschillende faculteiten speelden een belangrijke rol in het onderzoek.

23 april 2020

In Memoriam Barend Thijsse (1950-2020)

In de vroege ochtend van 22 april 2020 is onze dierbare oud-collega prof. Barend Thijsse, na een kort ziekbed, overleden aan de gevolgen van longkanker. Barend is 69 jaar geworden.

15 april 2020

Schaalbare quantum bits opereren onder praktische omstandigheden

QuTech, een samenwerking van TU Delft en TNO, is er in geslaagd om qubits in silicium aan te sturen bij een temperatuur die niet meer direct bij het absolute nulpunt van -273 graden Celsius ligt. Hoewel de toename naar 1,1 graden boven dat nulpunt op het eerste gezicht klein lijkt, is het een cruciale sprong richting een werkende quantumcomputer. De hogere temperatuur opent namelijk de mogelijkheid om qubits (de essentiële bouwstenen van een toekomstige quantumcomputer) en de aansturende elektronica te integreren op één standaard chip. De onderzoekers publiceren hun bevindingen vandaag in Nature.

14 april 2020

Mechanisch beademingsapparaat uit jaren ’60 inspireert Delftse ingenieurs

Een team van Delftse onderzoekers en studenten van BioMechanical Engineering lanceert vandaag een nieuw type beademingsapparaat dat zuiver mechanisch is en dat je eenvoudig zelf zou kunnen bouwen en repareren. Het team leende een beademingsapparaat uit de jaren ’60 van Rijksmuseum Boerhaave en gebruikten dat als inspiratie voor deze oplossing. Door het mechanische werkingsprincipe komt er geen elektronica aan te pas. Dit is een voordeel omdat de productie ervan niet afhankelijk is van de nu onzekere toevoer van onderdelen uit China.

14 april 2020

Wetenschappers ontwerpen beademingsapparaat gemaakt van standaardonderdelen

Amir Zadpoor en een team van wetenschappers van BioMechanical Engineering testen de eerste prototypes van een beademingsapparaat dat volledig bestaat uit standaardonderdelen. Deze onderdelen zijn bijna overal ter wereld lokaal voorradig en kunnen door honderden fabrikanten worden gemaakt. Daardoor kan de beademingsmachine in veel gevallen lokaal worden geassembleerd. Het ontwerp hoopt daarmee in te kunnen spelen op de vraag naar beademingsapparatuur en de logistieke problemen die er zijn door een tekort aan specifieke onderdelen.

14 april 2020

TU Delft werkt aan eenvoudige tool voor zuurstofsaturatiemeting bij COVID-patiënten

Arjo Loeve en zijn onderzoek collega’s binnen TU Delft BioMechanical Engineering werken samen met het Jeroen Bosch Ziekenhuis en Hogeschool Rotterdam aan een nieuwe pulse oximeter die eenvoudig en goedkoop te produceren is. De pulse oximeter is een cruciaal monitoring-instrument dat de hartslag en hoeveelheid zuurstof in het bloed meet bij de behandeling van COVID-19 patiënten. Het doel van het onderzoek is om het dreigende tekort van dit instrument tegen te gaan.