Aad van der Vaart wordt President van de International Society for Bayesian Analysis

Nieuws - 07 december 2022 - Communication

Aad van der Vaart is gekozen tot President Elect van de International Society for Bayesian Analysis (ISBA). Zijn termijn begint op 1 januari 2023 en een jaar later zal hij het voorzitterschap van de Society overnemen. Je kunt meer lezen over zijn academische carrière in zijn Science Story.

ISBA is de toonaangevende internationale organisatie gewijd aan Bayesiaanse Analyse. Het promoot het gebruik van Bayesiaanse Analyse en moedigt onderzoek en innovatie in het veld aan. Het dient als platform voor de uitwisseling van ideeën tussen onderzoekers en beoefenaars uit de praktijk, en biedt een weg voor de verspreiding van nieuwe ideeën en technieken. De belangrijkste evenementen zijn de tweejaarlijkse ISBA-wereldvergaderingen, maar de negen secties van de Society organiseren ook tal van kleinere activiteiten.

Bayesiaanse analyse is een specifiek paradigma van de statistiek en biedt een uniform kader voor de modellering van onzekere gebeurtenissen. Het maakt het mogelijk conclusies te formuleren op basis van statistische gegevens in de vorm van waarschijnlijkheden. Het paradigma is gebaseerd op de stelling van Bayes, die de waarschijnlijkheid van de toestanden van een systeem, gegeven de data, uitdrukt door het product van de voorafgaande waarschijnlijkheid en de waarschijnlijkheid van de gegevens gegeven de toestand. De Bayesiaanse methode wordt gebruikt om complexe problemen op te lossen in talloze vakgebieden, zoals financiën, geneeskunde, techniek en zelfs filosofie. Het is ook instrumenteel bij het ontwikkelen van artificiele intelligentie.