Archief

291 resultaten
rss
17 september 2017

Studenten uit Delft en Amsterdam winnen fietswedstrijd in Amerika met nieuw Nederlands snelheidsrecord

Wielrenster Aniek Rooderkerken heeft zaterdag in de Nevadawoestijn met 121,5 km/u het Nederlands snelheidsrecord fietsen voor vrouwen verbroken en wint hiermee de World Human Powered Speed Challenge, een competitie met innovatieve fietsen en topsporters uit de hele wereld. Dit deed ze in de VeloX 7 van het Human Power Team, een aerodynamische hightech ligfiets ontworpen en gebouwd door studenten van de TU Delft en VU Amsterdam.

01 september 2017

Studenten TU Delft zetten eerste stappen met nieuw exoskelet voor dwarslaesiepatiënt

Op donderdag 31 augustus heeft Project MARCH, een studententeam van de TU Delft, de eerste stappen gezet met hun nieuwe exoskelet; de MARCH II.

31 augustus 2017

Vier ERC Starting Grants voor onderzoekers TU Delft

Vier onderzoekers van de TU Delft hebben van de Europese Onderzoeksraad een ERC Starting Grant gekregen.

29 augustus 2017

Alternatieven voor chroom-6-gebaseerde aluminium oppervlaktebehandeling

Promovenda Shoshan Abrahami en haar begeleiders Dr. Arjan Mol en Prof. Herman Terryn van de afdeling Technische Materiaalwetenschappen publiceerden deze maand verrassende resultaten in Nature's partner journal Material Degradation. Zij onderzochten in samenwerking met Fokker Aerostructures, Vrije Universiteit Brussel en de DTU in Denemarken alternatieven voor chroom-6-gebaseerde aluminium oppervlaktebehandeling voor lijmverbindingen in de vliegtuigbouw.

29 augustus 2017

Herman Terryn ontvangt Amerikaanse prijs voor bestrijding corrosie van materialen

Herman Terryn, deeltijd hoogleraar bij de afdeling Materials Science and Engineering, ontvangt op 3 oktober de “H.H. Ulhig corrosion award” voor zijn grensverleggend onderzoek naar corrosie van metalen. De bestrijding van corrosie is uitermate belangrijk, want de economische schade is enorm. De prijs wordt uitgereikt tijdens de conferentie van de Electrochemical Society in National Harbor (Washingthon).

17 augustus 2017

ERC Starting Grant voor Manuel Mazo Jr.

Manuel Mazo Jr., onderzoeker en docent bij Delft Center for Systems and Control (DCSC) heeft een ERC Starting Grant toegewezen gekregen. Manuel doet onderzoek naar control systems.

15 augustus 2017

Tweede prijs Best Doctoral Thesis Award voor Vahid Arbabi

Vahid Arbabi, postdoctoraal onderzoeker bij de afdeling BioMechanical Engineering, kreeg de tweede prijs bij de Best Doctoral Thesis Award in Biomechanics van de European Society of Biomechanics (ESB). Het is voor het eerst dat deze prestigieuze internationale prijs wordt toegekend aan de afdeling BioMechanical Engineering van de faculteit 3mE. Vahid deed zijn onderzoek onder begeleiding van professor Harrie Weinans en universitair hoofddocent Amir Zadpoor.

14 augustus 2017

Hightech ligfiets studenten Delft en Amsterdam na testrit op snelweg klaar voor recordpoging

Op zondagochtend 13 augustus fietsten Aniek Rooderkerken en voormalig profwielrenster Iris Slappendel met meer dan 80 km/u over de A270 bij Helmond. Dit deden ze in de VeloX 7 van het Human Power Team, een aerodynamische hightech ligfiets ontworpen en gebouwd door studenten van de TU Delft en Vrije Universiteit Amsterdam. In september hopen ze in de Nevadawoestijn het vrouwelijk wereldsnelheidsrecord fietsen te verbreken.

11 augustus 2017

Publicatie voor Fritz Körmann in Nature Computational Materials

Onlangs ontving Fritz Körmann, onderzoeker bij de afdeling Materials Science and Engineering, al een vidi voor zijn onderzoek: How to mix the perfect high entropy alloy cocktail? Deze week is zijn onderzoek ‘Phonon broadening in high entropy alloys’ gepubliceerd in Nature Computional Materials. Körmann houdt zich bezig met het relatief jonge onderzoeksgebied van high entropy alloys waarbij hij via computersimulaties nieuwe legering ontwerp principes ontwikkelt voor extreme materiaaleigenschappen.

11 augustus 2017

3mE feliciteert Veni-laureaat Javier Alonso- Mora

Javier Alonso-Mora, docent bij de afdeling Cognitive Robotics, ontving een Veni-award (250.00 euro) voor zijn onderzoek ‘Robots among humans: safe and socially intuitive navigation.’ In de nabije toekomst zullen miljoenen robots, autonome auto's en boten, naast elkaar bestaan met mensen. Dit onderzoek is gericht op algoritmes die het mogelijk maken voor een mobiele robot om veilig te navigeren en te coördineren met andere robots en mensen. Het Amsterdam Institute for Advanced Metropolitan Solutions (AMS) is een partner van dit project.

10 augustus 2017

Slimme robotondersteuning helpt herstellende patiënten met lopen

Heike Vallery, onderzoeker bij de afdeling BioMechanical Engineering, werkte samen met Nederlandse en Zwitserse wetenschappers en dokters aan een experimentele robottraining-omgeving om patiënten te helpen die herstellen van een ruggengraatverwonding of een hersenbloeding. Deze zomer publiceerden zij hun bevindingen in Science Translational Medicine.

12 juli 2017

3ME werkt mee aan tentoonstelling met 3D-reconstructie van een verloren gegane Assyrische paleiszaal

Voor de nieuwe wintertentoonstelling ‘Nineveh’ van het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden kwam een unieke internationale wetenschappelijke samenwerking tot stand. Diverse internationale wetenschappelijke teams werkten aan de reconstructie van één van de mooiste bouwwerken uit het oude Nabije Oosten: het paleis van de Assyrische koning Sennacherib.

12 juli 2017

Prachtige replica van de ‘Toren van Babel’ hangt in onze faculteit

Kent u de Toren van Babel? Het meest iconische werk van Pieter Bruegel en een van de bekendste werken uit het Museum Boijmans Van Beuningen. U kunt nu een prachtige 3D-geprinte replica bekijken in onze faculteit. Dit internationaal beroemde kunstwerk is zeer populair in Japan. Museum Boijmans leende het schilderij vanaf april uit aan het het Tokyo Metropolitan Art Museum.

11 juli 2017

KNWU, KOGA en TU Delft gaan optimale baanfiets ontwikkelen voor Olympische Spelen in Tokyo

De Koninklijke Nederlandsche Wielrenunie (KNWU), fietsenleverancier KOGA en de TU Delft werken samen aan een compleet nieuwe fiets voor het baanwielrennen. Het wordt een lichtgewicht en aerodynamische fiets die rekening houdt met de individuele verschillen tussen renners.

07 juli 2017

Eerste afgestudeerde bij Vehicle Engineering

Op 30 juni j.l. studeerde de eerste student Vehicle Engineering af op het leren slippen van autonome auto’s.

28 juni 2017

Uit DELTA: Automatisch slippen

Conno Kuyt is de eerste afstudeerder in de richting Vehicle Design (faculteit 3mE). Hij zette tijdens zijn masteronderzoek de eerste stappen naar een computer gestuurd slipsysteem in auto's.

28 juni 2017

Drijvende hijsconstructies Maritieme Techniek

Vrijdag 23 juni rondden studenten Maritieme Techniek hun eerste jaar af met de jaarlijkse ontwerpdag. Na enkele colleges en een rondleiding voor ouders, lieten de studenten hun drijvende hijsconstructies te water in een zwembad.

27 juni 2017

KNWU, KOGA en TU Delft gaan optimale baanfiets ontwikkelen voor Olympische Spelen in Tokyo

De Koninklijke Nederlandsche Wielrenunie (KNWU), fietsenleverancier KOGA en de TU Delft werken samen aan een compleet nieuwe fiets voor het baanwielrennen.

23 juni 2017

Idee ‘Wave Parasite’ van maritieme studenten wint Our Oceans Challenge

Het concept ‘Wave Parasite’ van onze twee maritieme studenten Roeland Schillings en Ruben de Jong is door het Nederlandse samenwerkingsverband van maritieme bedrijven Our Oceans Challenge verkozen tot het beste idee om tot een schonere oceaan te komen.

15 juni 2017

Zelfrijdend vervoer verandert mobiliteit ingrijpend

De verwachtingen van geautomatiseerd rijden zijn hooggespannen. De technologie is er 95% klaar voor, stelt prof. Dariu Gavrila op vrijdag 23 juni in zijn intreerede.

15 juni 2017

Studenten laten robots rondspringen op de Markt van Delft

Hoe vaak zie je een groot plein vol met hoppende robots? Kom op woensdag 21 juni naar de Markt in Delft. Wie maakt de beste robohopper?

15 juni 2017

3mE-Girls Challenge groot succes

Tachtig bèta meiden uit 4 en 5 vwo bogen zich afgelopen vrijdag tijdens de 3mE-Girls Challenge over het werktuigbouwkundige vraagstuk hoe je een looprobot kunt maken die snel, inventief en duurzaam is. Ter inspiratie kregen ze een kort college van Paul Breedveld, Paul Henselmans en Aimee Sakes, experts op het gebied van bio-inspired technology.

15 juni 2017

Zelfrijdende voertuigen gaan tegen 2030 onze mobiliteit ingrijpend veranderen

Dariu Gavrila, hoogleraar Intelligent Vehicles, neemt tijdens zijn intreerede op vrijdag 23 juni stelling in over de toekomst van geautomatiseerd rijden. De verwachtingen zijn hooggespannen en de technologie is er 95 procent klaar voor, stelt Dariu Gavrila.

14 juni 2017

3mE-alumnus Leah Sosa wint de Marina van Damme Beurs

Deze keer was de Marina van Damme beurs uitreiking wel heel erg bijzonder. Door het extra hoge niveau van de genomineerden heeft Marina van Damme besloten om niet één Marina van Damme beurs uit te reiken maar twee. Leah Sosa (3mE-alumnus/ Maritime Technology) en Jetty van Ginkel zijn de winnaressen van de Marina van Damme beurs 2017. Ook ontving Marina van Damme zelf het KIVI-erelidmaatschap.

14 juni 2017

23 juni: ontwerpdag Maritieme Techniek

Vrijdag 23 juni is de afsluiting van het integratieproject van eerstejaars studenten Maritieme Techniek: de Ontwerpdag. De studenten hebben de afgelopen maanden gewerkt aan een drijvende hijsconstructie die een zo groot mogelijke last kan tillen. In dit project komt alle kennis van het eerste jaar bij elkaar, van hydrostatica tot sterkteleer.

08 juni 2017

Superhero Science and Technology krijgt eigen online open access-journal

Bij het eerste internationale symposium ‘Secrets of Superhero Science’, dat deze week aan de TU Delft werd gehouden, kondigde de Delftse onderzoeker en hoofdredacteur Barry Fitzgerald de start aan van het wetenschappelijke journal Superhero Science and Technology. Fitzgerald doet een oproep voor artikelen waarin nieuw en innovatief onderzoek in wetenschap, technologie en ethica wordt beschreven, met een link naar superhelden, superschurken, superkrachten, strips of films.

08 juni 2017

Nieuwe afdeling Cognitive Robotics (CoR)

Op 1 juli start de nieuwe afdeling Cognitive Robotics (CoR) binnen 3mE. Deze afdeling brengt belangrijke onderzoekslijnen op het gebied van robotica vanuit diverse afdelingen van 3mE in één afdeling bijeen. De afdeling zal worden geleid door Robert Babuska.

06 juni 2017

Forum on “3D Image-Based Model Reconstruction"

31 mei 2017

Sluit de CO2 kringloop met chemie

Maak er brandstoffen van, met behulp van groene stroom - Als we de wereld duurzamer willen maken, moeten we een oplossing vinden voor CO2. Prof.dr.ir. Wiebren de Jong (TU Delft) van de afdeling Process & Energy (sectie Large-Scale Energy storage, LSE) werkt daar hard aan.

31 mei 2017

Intreerede prof. dr. D. M. Gavrila (3mE): The Intelligent Vehicles (R)evolution

Op vrijdag 23 juni houdt hoogleraar Dariu Gavrila van de leerstoel “Intelligent Vehicles” zijn intreerede over zelfrijdende voertuigen.

30 mei 2017

Eight VIDI grants for TU Delft

NWO has awarded 8 experienced researchers from TU Delft with a VIDI grant worth 800,000 euros. The grant enables them to develop their own innovative line of research and set up their own research group.

30 mei 2017

Twee Vidi’s voor 3mE: Joost de Winter en Fritz Körmann

Acht onderzoekers van de TU Delft waarvan twee van de faculteit 3mE, te weten Joost de Winter en Fritz Körmann, ontvingen vandaag een Vidi-subsidie voor hun onderzoeksvoorstel.

18 mei 2017

Process and Energy helpt mee met opschaling duurzame productie mierenzuur

Kooldioxide (CO2) is vooral bekend als broeikasgas dat bijdraagt aan de opwarming van de aarde. Minder bekend is dat het ook een grondstof kan vormen voor de productie van hernieuwbare brandstoffen en chemicaliën.

18 mei 2017

2,5 miljoen euro subsidie voor flexibele opslag van grote hoeveelheden hernieuwbare energie

De TU Delft is nu een partner in een EU-project van 2,5 miljoen euro (Horizon 2020) getiteld ‘Vergroting van de penetratie van hernieuwbare energie, alternatieve brandstoffen en netflexibiliteit door middel van cross-vector elektrochemische processen’ (BALANCE).

18 mei 2017

Overlijdensbericht hoogleraar Edward Valstar

De faculteit 3mE heeft gisteren het droevige bericht ontvangen dat onze zeer gewaardeerde collega Prof.dr.ir. Edward Valstar na het verliezen van een oneerlijke strijd op 17 mei 2017 in Den Hoorn is overleden.

17 mei 2017

175 jaar TUD: 3mE doet mee!

Voor de 175ste verjaardag van de TU Delft zijn er van januari tm juli allerlei activiteiten georganiseerd voor en door medewerkers, studenten, alumni en bedrijven. De faculteit 3mE doet natuurlijk ook mee!

11 mei 2017

07/06 Secrets of Superhero Science: eerste conferentie over superhelden-technologie

Dankzij modern wetenschappelijk onderzoek en geavanceerde technologieën zijn we dichterbij dan ooit bij het creëren van de superkracht van superhelden als de X-Men, Wonder Woman, Spider-Man en Iron Man. Secrets of Superhero Science is de eerste brede conferentie ter wereld over superhelden-technologie. De conferentie vindt plaats op 7 juni, in het kader van het 175-jarig bestaan van de TU Delft, tijdens het International Festival of Technology (IFoT).

25 april 2017

175 veelbelovende Delftse vindingen en onderzoeksprojecten centraal tijdens TU Delft Research Exhibition

Maar liefst 175 interactieve onderzoekspresentaties zijn te zien op 6, 7 en 8 juni op de campus...

20 april 2017

Nieuwe masteropleiding Technical Medicine in diverse media

De TU Delft start samen met de universitaire medisch centra van de Universiteit Leiden en de Erasmus Universiteit Rotterdam de masteropleiding 'Technical medicine'. In september 2017 gaat deze van start.

19 april 2017

RoboBusiness Europe 2017 19-21 april

Alles weten over de laatste ontwikkelingen, innovaties & applicaties op het gebied van robotica? Kom naar Robobusiness Europe, één van de grootste robotica-evenementen ter wereld, van 19 tot en met 21 april in Den Haag en Delft. Faculteit 3mE is uiteraard ruim vertegenwoordigd met o.a. sprekers Martijn Wisse en Reinder Happee. Medewerkers en studenten van TU Delft krijgen korting.