Archief

272 resultaten
rss
28 juni 2017

Drijvende hijsconstructies Maritieme Techniek

Vrijdag 23 juni rondden studenten Maritieme Techniek hun eerste jaar af met de jaarlijkse ontwerpdag. Na enkele colleges en een rondleiding voor ouders, lieten de studenten hun drijvende hijsconstructies te water in een zwembad.

27 juni 2017

KNWU, KOGA en TU Delft gaan optimale baanfiets ontwikkelen voor Olympische Spelen in Tokyo

De Koninklijke Nederlandsche Wielrenunie (KNWU), fietsenleverancier KOGA en de TU Delft werken samen aan een compleet nieuwe fiets voor het baanwielrennen.

23 juni 2017

Idee ‘Wave Parasite’ van maritieme studenten wint Our Oceans Challenge

Het concept ‘Wave Parasite’ van onze twee maritieme studenten Roeland Schillings en Ruben de Jong is door het Nederlandse samenwerkingsverband van maritieme bedrijven Our Oceans Challenge verkozen tot het beste idee om tot een schonere oceaan te komen.

15 juni 2017

Studenten laten robots rondspringen op de Markt van Delft

Hoe vaak zie je een groot plein vol met hoppende robots? Kom op woensdag 21 juni naar de Markt in Delft. Wie maakt de beste robohopper?

15 juni 2017

Zelfrijdend vervoer verandert mobiliteit ingrijpend

De verwachtingen van geautomatiseerd rijden zijn hooggespannen. De technologie is er 95% klaar voor, stelt prof. Dariu Gavrila op vrijdag 23 juni in zijn intreerede.

15 juni 2017

Zelfrijdende voertuigen gaan tegen 2030 onze mobiliteit ingrijpend veranderen

Dariu Gavrila, hoogleraar Intelligent Vehicles, neemt tijdens zijn intreerede op vrijdag 23 juni stelling in over de toekomst van geautomatiseerd rijden. De verwachtingen zijn hooggespannen en de technologie is er 95 procent klaar voor, stelt Dariu Gavrila.

15 juni 2017

3mE-Girls Challenge groot succes

Tachtig bèta meiden uit 4 en 5 vwo bogen zich afgelopen vrijdag tijdens de 3mE-Girls Challenge over het werktuigbouwkundige vraagstuk hoe je een looprobot kunt maken die snel, inventief en duurzaam is. Ter inspiratie kregen ze een kort college van Paul Breedveld, Paul Henselmans en Aimee Sakes, experts op het gebied van bio-inspired technology.

14 juni 2017

3mE-alumnus Leah Sosa wint de Marina van Damme Beurs

Deze keer was de Marina van Damme beurs uitreiking wel heel erg bijzonder. Door het extra hoge niveau van de genomineerden heeft Marina van Damme besloten om niet één Marina van Damme beurs uit te reiken maar twee. Leah Sosa (3mE-alumnus/ Maritime Technology) en Jetty van Ginkel zijn de winnaressen van de Marina van Damme beurs 2017. Ook ontving Marina van Damme zelf het KIVI-erelidmaatschap.

14 juni 2017

23 juni: ontwerpdag Maritieme Techniek

Vrijdag 23 juni is de afsluiting van het integratieproject van eerstejaars studenten Maritieme Techniek: de Ontwerpdag. De studenten hebben de afgelopen maanden gewerkt aan een drijvende hijsconstructie die een zo groot mogelijke last kan tillen. In dit project komt alle kennis van het eerste jaar bij elkaar, van hydrostatica tot sterkteleer.

12 juni 2017

Onderscheiding voor Dr. ir. Lex Keuning tijdens zijn afscheid

Dr. ir. Lex Keuning is tijdens zijn afscheid op 12 juni verrast met een onderscheiding tot Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw. Lex Keuning werkte meer dan 35 jaar voor de sectie Shiphydromechanics and structures van de afdeling Maritime and Transport Technology (M&TT) en stond aan de basis van belangrijke innovaties in de scheepsbouw, zoals de bijlboeg. Hij kreeg de onderscheiding uitgereikt door de locoburgemeester van Delft.

08 juni 2017

Superhero Science and Technology krijgt eigen online open access-journal

Bij het eerste internationale symposium ‘Secrets of Superhero Science’, dat deze week aan de TU Delft werd gehouden, kondigde de Delftse onderzoeker en hoofdredacteur Barry Fitzgerald de start aan van het wetenschappelijke journal Superhero Science and Technology. Fitzgerald doet een oproep voor artikelen waarin nieuw en innovatief onderzoek in wetenschap, technologie en ethica wordt beschreven, met een link naar superhelden, superschurken, superkrachten, strips of films.

08 juni 2017

Nieuwe afdeling Cognitive Robotics (CoR)

Op 1 juli start de nieuwe afdeling Cognitive Robotics (CoR) binnen 3mE. Deze afdeling brengt belangrijke onderzoekslijnen op het gebied van robotica vanuit diverse afdelingen van 3mE in één afdeling bijeen. De afdeling zal worden geleid door Robert Babuska.

06 juni 2017

Forum on “3D Image-Based Model Reconstruction"

31 mei 2017

Sluit de CO2 kringloop met chemie

Maak er brandstoffen van, met behulp van groene stroom - Als we de wereld duurzamer willen maken, moeten we een oplossing vinden voor CO2. Prof.dr.ir. Wiebren de Jong (TU Delft) van de afdeling Process & Energy (sectie Large-Scale Energy storage, LSE) werkt daar hard aan.

31 mei 2017

Intreerede prof. dr. D. M. Gavrila (3mE): The Intelligent Vehicles (R)evolution

Op vrijdag 23 juni houdt hoogleraar Dariu Gavrila van de leerstoel “Intelligent Vehicles” zijn intreerede over zelfrijdende voertuigen.

30 mei 2017

Eight VIDI grants for TU Delft

NWO has awarded 8 experienced researchers from TU Delft with a VIDI grant worth 800,000 euros. The grant enables them to develop their own innovative line of research and set up their own research group.

30 mei 2017

Twee Vidi’s voor 3mE: Joost de Winter en Fritz Körmann

Acht onderzoekers van de TU Delft waarvan twee van de faculteit 3mE, te weten Joost de Winter en Fritz Körmann, ontvingen vandaag een Vidi-subsidie voor hun onderzoeksvoorstel.

18 mei 2017

Overlijdensbericht hoogleraar Edward Valstar

De faculteit 3mE heeft gisteren het droevige bericht ontvangen dat onze zeer gewaardeerde collega Prof.dr.ir. Edward Valstar na het verliezen van een oneerlijke strijd op 17 mei 2017 in Den Hoorn is overleden.

18 mei 2017

Process and Energy helpt mee met opschaling duurzame productie mierenzuur

Kooldioxide (CO2) is vooral bekend als broeikasgas dat bijdraagt aan de opwarming van de aarde. Minder bekend is dat het ook een grondstof kan vormen voor de productie van hernieuwbare brandstoffen en chemicaliën.

18 mei 2017

2,5 miljoen euro subsidie voor flexibele opslag van grote hoeveelheden hernieuwbare energie

De TU Delft is nu een partner in een EU-project van 2,5 miljoen euro (Horizon 2020) getiteld ‘Vergroting van de penetratie van hernieuwbare energie, alternatieve brandstoffen en netflexibiliteit door middel van cross-vector elektrochemische processen’ (BALANCE).

17 mei 2017

175 jaar TUD: 3mE doet mee!

Voor de 175ste verjaardag van de TU Delft zijn er van januari tm juli allerlei activiteiten georganiseerd voor en door medewerkers, studenten, alumni en bedrijven. De faculteit 3mE doet natuurlijk ook mee!

11 mei 2017

07/06 Secrets of Superhero Science: eerste conferentie over superhelden-technologie

Dankzij modern wetenschappelijk onderzoek en geavanceerde technologieën zijn we dichterbij dan ooit bij het creëren van de superkracht van superhelden als de X-Men, Wonder Woman, Spider-Man en Iron Man. Secrets of Superhero Science is de eerste brede conferentie ter wereld over superhelden-technologie. De conferentie vindt plaats op 7 juni, in het kader van het 175-jarig bestaan van de TU Delft, tijdens het International Festival of Technology (IFoT).

25 april 2017

175 veelbelovende Delftse vindingen en onderzoeksprojecten centraal tijdens TU Delft Research Exhibition

Maar liefst 175 interactieve onderzoekspresentaties zijn te zien op 6, 7 en 8 juni op de campus...

20 april 2017

Nieuwe masteropleiding Technical Medicine in diverse media

De TU Delft start samen met de universitaire medisch centra van de Universiteit Leiden en de Erasmus Universiteit Rotterdam de masteropleiding 'Technical medicine'. In september 2017 gaat deze van start.

19 april 2017

RoboBusiness Europe 2017 19-21 april

Alles weten over de laatste ontwikkelingen, innovaties & applicaties op het gebied van robotica? Kom naar Robobusiness Europe, één van de grootste robotica-evenementen ter wereld, van 19 tot en met 21 april in Den Haag en Delft. Faculteit 3mE is uiteraard ruim vertegenwoordigd met o.a. sprekers Martijn Wisse en Reinder Happee. Medewerkers en studenten van TU Delft krijgen korting.

18 april 2017

Masteropleiding Technical Medicine in september 2017 van start

Medische technologie is niet meer weg te denken uit de zorg. Innovatieve diagnostiek- en behandelmethoden vragen om een nieuw soort medisch professional; iemand met medische én technische kennis die de brug slaat tussen patiënt en techniek.

13 april 2017

Masteropleiding Technical Medicine in september 2017 van start

Medische technologie is niet meer weg te denken uit de zorg. Innovatieve diagnostiek- en behandelmethoden vragen om een nieuw soort...

06 april 2017

Christian Poelma benoemd tot Hoogleraar Multiphase Systems

Prof.dr. ir. Christian Poelma (1975) is per 7 maart benoemd tot Hoogleraar Multiphase Systems bij de afdeling Process & Energy (P&E) van de faculteit 3mE. Christian Poelma studeerde in 1999 af in Scheikundige Technologie aan de TU Delft. In 2004 promoveerde hij aan de TU Delft (faculteit 3mE) op de interactie tussen turbulentie en deeltjes. Na een post-doc verblijf aan het California Institute of Technology, waar hij de aerodynamica van insecten bestudeerde, keerde hij terug aan de TU Delft als UD en onderzocht stromingen in het cardiovasculaire systeem. Tijdens zijn sabbatical in 2012 aan de Universiteit van Oxford werkte Poelma aan numerieke simulatie van bloedstromen. In 2014 werd hij UHD.

06 april 2017

3mE Eet Mee diner

In het kader van het 175 jarige lustrum van de TU Delft organiseren de studieverenigingen van de faculteit 3mE zogeheten ‘3mE Eet Mee Diners’. Variscopic beet vorige week het spits af en nodigde de nieuwe opleidingsdirecteur van Klinische Technologie, Jaap Harlaar, uit.

22 maart 2017

Joris Dik wint Japanse innovatieprijs

Joris Dik won deze week de 'World Omosiroi Award', een innovatieprijs voor projecten op het raakvlak van technologie en kunst. Het concept ‘Omosiroi’ staat voor ‘interessante en leuke kennis’ en wordt uitgereikt aan mensen over de hele wereld die pionieractiviteiten uitvoeren op het gebied van technologie en kunst.

21 maart 2017

Nieuwe leerstoel & benoeming hoogleraar ‘Intelligent Vehicles’ bij faculteit 3mE van TU Delft

Met ingang van 1 april 2016 start de nieuwe Leerstoel ‘ Intelligent Vehicles’ bij de Faculteit Werktuigbouwkunde, Maritieme Techniek en Technische Materiaalwetenschappen (3mE) van de TU Delft.

21 maart 2017

Europese subsidie brengt slimme industriële robots binnen handbereik voor Nederlandse bedrijven

Onderzoekers van de TU Delft krijgen een Europese subsidie van 7,6 miljoen euro voor het ontwikkelen van open-source robot-software, het zogenoemde ROSIN. ROSIN staat voor ROS-Industrial quality-assured robot software components en wordt gesubsidieerd door het Europese Horizon2020-programma. Doel is om slimme industriële robots binnen Nederlandse bedrijven te krijgen. De helft van het budget is beschikbaar voor (industriële) partijen die mee willen ontwikkelen aan toepassingen. Onderzoekers Gijs van der Hoorn en Carlos Hernandez Corbato, werkzaam bij de afdeling BioMechanical Engineering en projectleiders bij ROSIN, coördineren het project ROSIN binnen 3mE.

21 maart 2017

Peter Steeneken benoemd tot hoogleraar Dynamics of Micro and Nanosystems (DMN) bij 3mE

Prof. dr. Peter Steeneken is per 1 april 2017 benoemd tot hoogleraar Dynamics of Micro and Nanosystems (DMN) bij de afdeling Precision and Microsystems Engineering (PME) van de faculteit 3mE. Steeneken heeft een brede expertise op het terrein van mechanica, electronica, optica, halfgeleiders en vastestoffysica. Zijn onderzoek bij de faculteit 3mE zal zich richten op de hoogfrequente effecten in structuren met atomaire afmetingen zoals grafeen. Binnen de werktuigbouwkunde houdt DMN zich bezig met de dynamica van deze systemen en hun interactie met moleculen en elektromagnetische velden, om zo nieuwe en betere apparaten en sensoren te realiseren.

20 maart 2017

Haptics Lab 3mE boekt weer succes

Het Haptics Lab van de afdeling BioMechanical Engineering (BME) heeft weer een succes geboekt in samenwerking met afstudeerder Lotte Leufkens. Het Haptics Lab, waar hoofddocent David Abbink aan het roer staat, werkt in nauwe samenwerking met (inter)nationale bedrijven en het Robotics Instituut aan de optimale samenwerking tussen mens en machine met het oog op de alom gebeurende automatisering in de wereld.

20 maart 2017

Theaterdebuut Just Herder en Harrie Weinans over bionische mens

Op 28 maart staan 3mE-hoogleraren Just Herder en Harrie Weinans op het theaterpodium in een spraakmakende avond over ‘de bionische mens, van protheses naar upgrades’. Ze worden ontvangen door cabaretier, columnist en TU-docent Jasper van Kuijk in het theatercafé van theater De Veste.

09 maart 2017

Veroudering van schilderijen Picasso en Mondriaan beter te monitoren en te voorkomen

Promovenda Birgit van Driel heeft in samenwerking met een consortium van onderzoekers uit het museale veld, de wetenschap en de industrie, een methode ontwikkeld om vroegtijdig het belangrijke pigment titaanwit te signaleren dat zorgt voor veroudering in moderne schilderijen. Daarmee kunnen belangrijke schilderijen op tijd worden beschermd. De resultaten van de onderzoekers zijn net geaccepteerd door het tijdschrift ACS Applied Materials and Interfaces.

09 maart 2017

16 maart BioDayDelft

Op 16 maart is BioDayDelft: een middag vol aan biologie gerelateerd onderzoek voor studenten, onderzoekers en professoren van alle faculteiten.

23 februari 2017

Kijk donderdag 2 maart naar 3mE’er Amir Zadpoor in ‘De Kennis van Nu’!

De Kennis van Nu zendt aanstaande donderdag 2 maart om 19:20 uur (NPO 2) een item uit over het onderzoek van Amir Zadpoor over de nieuwste botprotheses door middel van 3D-printing en origami van biomateriaal.

23 februari 2017

Wat moet de armprothese van de toekomst kunnen?

De huidige lichaamsbekrachtigde armprotheses kunnen en moeten veel beter. Dat stelt Mona Hichert, die op vrijdag 24 februari promoveert bij de afdeling BioMechanical Engineering van 3mE. Tijdens haar promotie 'User Capacities and Operational Forces, Requirements for Body-Powered Upper-Limb Prostheses' vertelt Mona alles over lichaamsbekrachtigde armprotheses en de eisen waaraan het ontwerp ervan moet voldoen voor optimaal en bevredigend gebruik.

23 februari 2017

Riaan van ‘t Veer benoemd tot hoogleraar Ship Hydromechanics

Bij de afdeling Maritieme Techniek en Transporttechnologie van de faculteit 3mE van de TU Delft is dr.ir. Riaan van ‘t Veer per 1 maart 2017 benoemd tot hoogleraar Ship Hydromechanics. Riaan van ‘t Veer (1969) studeerde Maritieme Techniek aan de TU Delft. Hij studeerde cum laude af op de ontwikkeling van een rekenmodel voor het bepalen van de hydrodynamische eigenschappen van grote catamarans, door motorkracht voortbewogen dubbelrompschepen. Van ’t Veer promoveerde in 1998 aan de TU Delft met de dissertatie Behaviour of Catamarans in Waves. Hiervoor ontwikkelde hij een nieuwe driedimensionale theorie voor de complexe interactie tussen de golven en de catamaran.