Archief

342 resultaten
31 januari 2018

Intreerede Prof. dr. ir. Christian Poelma: ‘Ondoorzichtige Stromingen Doorzien’

Op vrijdag 16 februari 2018 houdt Christian Poelma, hoogleraar Multiphase Systems bij de afdeling Process & Energy, zijn intreerede ‘Ondoorzichtige Stromingen Doorzien’. De rede vindt plaats in de Aula van de TU Delft vanaf 15.00 uur.

23 januari 2018

In Memoriam: Prof.dr. Hans de Wit

De afdeling Materials Science and Engineering heeft het droevige bericht ontvangen dat onze zeer gewaarde professor-emeritus Prof.dr. Hans de Wit in de nacht van 21 op 22 januari 2018 in Broek op Langedijk is overleden. Hij is 71 jaar oud geworden. Hij zal op zaterdag 27 januari 2018 in Schagen begraven worden.

23 januari 2018

Op zoek naar betere Li-ion batterijen en alternatieven

Er is veel te doen op het gebied van batterijen en energieopslag. Daarbij wordt de problematiek van stroomopslag vaak onderschat. Een gestage evolutie in de batterijenwereld is waarschijnlijker dan een revolutie. Het nieuwe batterijenlab van de TU Delft richt zich vooral op onderzoek naar mogelijke alternatieven voor de huidige standaardtechniek, de lithium-ion batterij.

19 januari 2018

Bouw ‘synchrotron in het klein’ van start

Naar een verborgen laag speuren in een topwerk van Rembrandt, aan het licht brengen van metaalmoeheid in schepen, het voorspellen van aderverkalking: het zijn slechts enkele mogelijke toepassingen van Smart*Light, een synchrotron die op een tafel past. Onderzoekers van de Technische Universiteit Eindhoven (TU/e) en TU Delft gaan deze röntgenbron bouwen en ontwikkelen binnen een consortium met andere universiteiten en bedrijven. De röntgenstraling met hoge intensiteit die dit apparaat gaat leveren is nu alleen beschikbaar via grote, dure en schaarse faciliteiten. Het onderzoeksproject wordt dinsdag 23 januari officieel afgetrapt met een symposium.

18 januari 2018

Hawkeye uit The Avengers inzetten in onderwijs en wetenschapscommunicatie

Personages uit de massacultuur, bijvoorbeeld superhelden als Iron Man, Captain America, Wonder Woman, Batman en Hawkeye, kunnen een uniek middel zijn om moeilijke wetenschappelijke concepten over te brengen. In de les kunnen dergelijke personages worden ingezet om leerdoelen op een interessante, leuke en toegankelijke manier over te brengen op studenten, omdat zij meestal bekend zijn met deze superhelden. Hawkeye, een van de Avengers, is zo’n superheld die bij het onderwijs kan worden gebruikt, zoals Barry Fitzgerald van de TU Delft betoogt in het artikel ‘Using Hawkeye from the Avengers to communicate on the eye’, dat in het tijdschrift Advances in Physiology Education is gepubliceerd.

17 januari 2018

Paulien Herder naar 3mE voor het E-Refinery initiatief

Professor Paulien Herder, hoogleraar Energy Systems bij de faculteit TBM en voorzitter van het Delft Energy Initiative, is sinds 1 januari 2018 deeltijd werkzaam bij de afdeling Process and Energy, van waaruit zij leiding geeft aan het E-Refinery initiatief. E-Refinery is een universiteit-breed initiatief van de TU Delft waarbij drie faculteiten (TNW, 3mE, TBM) hun krachten bundelen op het gebied van de electrificering van chemie en energie.

11 januari 2018

Studenten TU Delft presenteren acht innovatieve robots

Een robot die kaas maakt, een boot die autonoom een raceparcours met obstakels kan afleggen en een mechanische bartender. Deze en nog vijf andere robots zijn op donderdag 18 januari te zien tijdens de demodag van de minor Robotica van de TU Delft.

11 januari 2018

Biomechanical Engineering viert vijftigste verjaardag

De afdeling Biomechanical Engineering viert in 2018 haar 50-jarig bestaan. Relatief jong, in een faculteit van meer dan 150 jaar oud, maar toch een feestelijk moment om bij stil te staan. Wat legde de basis voor Biomechanical Engineering, een van de zeven afdelingen van de faculteit Werktuigbouwkunde, Maritieme Techniek & Technische Materiaalwetenschappen (3mE) van de TU Delft?

02 januari 2018

Onderzoekers TU Delft ontwikkelen hybride meta-biomateriaal dat levensduur heupimplantaten kan verlengen

Niet in de natuur te vinden, maar wel met een 3D printer en al bestaande biomaterialen te creëren: een hybride meta-biomateriaal dat bot ingroei bevordert. Onderzoekers van de TU Delft ontwikkelden een meta-implantaat dat conventioneel meta-biomateriaal met auxetisch meta-biomateriaal combineert. Belangrijk omdat deze laatste - in tegenstelling tot natuurlijke materialen- een negatieve Poisson’s ratio heeft. Dit betekent dat het materiaal zich zijdelings uitzet (het wordt dikker) wanneer het wordt uitgerekt. Met deze eigenschap kan het materiaal zorgen voor onder meer een betere verankering van heupimplantaten. Op 2 januari 2018 publiceren de Delftse wetenschappers hun vindingen in het wetenschappelijke tijdschrift Materials Horizons.

21 december 2017

Scooter wordt ingezet als mini Power Plant

Ad van Wijk, endowed professor of future energy system, and his postdoc Carla Robledo from the Department of Process & Energy have succeeded for the first time in Europe in using an electric scooter, which runs on hydrogen, as a Power Plant. In the context of the upcoming holiday period, they had a hydrogen-powered scooter in the ‘Vehicle-to-load’ stand turn on the lights of a mini Christmas tree during the inauguration event of their Mini Car as Power Plant (miniCaPP) programme

21 december 2017

NWO kent twee promotieplaatsen toe voor vernieuwend High Tech onderzoek

Het HTSM-project ‘Stable and Adjustable Mechanisms for Optical Instruments and Implants (SAMOII)’ van dr. Matthijs Langelaar, professor Fred van Keulen en professor Just Herder van de afdeling Precision and Microsystems Engineering is door NWO-TTW gehonoreerd met een subsidie voor twee promotieplaatsen.

21 december 2017

Jan-Willem van Wingerden benoemd tot hoogleraar Data Driven Control

Prof. dr. ir. Jan-Willem van Wingerden is met ingang van 12 december benoemd tot hoogleraar Data Driven Control bij het Delft Centre for Systems and Control. Jan-Willem van Wingerden richt zich in zijn onderzoek op de meet– en regeltechniek van grootschalige mechatronische systemen die gedreven worden door een verstoring zoals bijvoorbeeld wind of golven. Uniek is dat zijn onderzoek zich bevindt op het raakvlak van meet –en regeltechniek en werktuigbouwkunde.

15 december 2017

DENS research programme to improve new steel product development

The Materials Science and Engineering department of the faculty of 3mE (TU Delft) is the main academic partner in a unique research programme that will revolutionize advanced high strength steel production.

07 december 2017

Burak Eral en Luigi Sasso slaan handen ineen om nierstenen tegen te gaan

Toen de kans zich voordeed om een cohesieproject op te zetten greep Burak Eral deze met beide handen aan. Burak Eral is Tenure-Track docent bij de Afdeling Process & Energy op het gebied van crystallization & solids processing. Hij wist meteen met wie hij graag wilde gaan samenwerken; Luigi Sasso, Tenure-Track docent bij de afdeling Precision and Microsystems Engineering en expert op het gebied van micro manufacturing en sensors. Een goede match blijkt. Burak en Luigi bedachten een methode om nierstenen te bestrijden.

06 december 2017

Sergio Grammatico ontvangt TOP-subsidie van NWO

Sergio Grammatico, assistant professor bij de afdeling DCSC, heeft een toekenning ontvangen voor een TOP-Subsidie voor vrij onderzoek in wiskunde van NWO voor zijn onderzoek ‘Complex Network Games: The Scenario Approach’ .

06 december 2017

Volkert van der Wijk is Constructeur van Verdienste 2017

Volkert van der Wijk, universitair docent ‘Snel bewegende dynamisch gebalanceerde robotica’ bij de afdeling Precision and Microsystems Engineering, is door het vakblad de Constructeur (Engineersonline) uitgeroepen tot Constructeur van Verdienste 2017. Volkert van der Wijk weet op sublieme wijze kunst, mechanica en robotica te combineren

06 december 2017

Wetenschappelijke doorbraak bij metingen aan composieten scheepsschroef

Promovendus Pieter Maljaars en Mirek Kaminski, professor Ship and Offshore Structures bij de afdeling Maritime and Transport Technology, bereikten in hun onderzoeksproject Greenprop een belangrijke wetenschappelijke doorbraak.

29 november 2017

‘Origami’-raatstructuren met oppervlaktepatronen op nanoschaal

Geïnspireerd door de Japanse papiervouwkunst origami werken onderzoekers van de TU Delft aan de ontwikkeling van een alternatief voor 3D-printen waarmee het mogelijk is eindproducten te maken die over veel meer functionaliteiten beschikken dan in het geval van een standaard 3D-printproces. Deze extra functionaliteiten kunnen bijvoorbeeld worden toegepast in medische implantaten of apparaten met flexibele elektronica. In de publicatie in Science Advances van woensdag 29 november beschrijven de wetenschappers hoe zij hun techniek succesvol hebben weten toe te passen op raatstructuren.

23 november 2017

Cohesieproject ‘Haptische feedback bij maritieme operaties’ toont mooi resultaat

Haptische feedback bij maritieme operaties door Arthur Vrijdag (MTT) en David Abbink (CoR). Meteen ging er een lampje branden bij Arthur Vrijdag, onderzoeker en universitair docent scheepswerktuigbouwkunde, hydromechanica en regeltechniek, toen hij binnenliep in het Haptics Lab van David Abbink, onderzoeker en universitair hoofddocent Human-Robot Interaction bij de afdeling Cognitive Robotics.

21 november 2017

Maria Santofimia Navarro benoemd tot hoogleraar Fysische Metaalkunde

Bij de afdeling Materials Science and Engineering van de faculteit 3mE is dr. Maria Santofimia benoemd tot hoogleraar Fysische Metaalkunde per 14 November 2017.

21 november 2017

Faculteit 3mE ruim vertegenwoordigd in Perspectief-programma NWO

De Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) heeft binnen het programma ‘Perspectief voor de topsectoren’ groen licht gegeven aan zes nieuwe onderzoeksprogramma’s. Faculteit 3mE speelt een leidende rol bij 2 van deze programma’s. Professor Ian Richardson (afdeling MSE) is penvoerder van het programma ‘3D-printen van grote metalen voorwerpen’ en professor Frans van der Helm (afdeling BME) is penvoerder van het programma ‘blessurevrij sporten’. Onderzoeker Herman van der Kooij is penvoerder van het programma ‘draagbare robotica voor mensen met onwillige spieren’. Hij is werkzaam bij de Universiteit Twente en binnen de afdeling BME van 3mE.

21 november 2017

Ian Richardson leider van groot nieuw publiek-privaat onderzoeksprogramma rondom additive manufacturing

21 november 2017

TU Delft leider van drie grote nieuwe publiek-private onderzoeksprogramma’s

Binnenkort gaan zes grote nieuwe onderzoeksprogramma’s van start in het kader van ‘Perspectief voor de Topsectoren’ van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO). Bij al deze programma’s speelt de TU Delft een rol, en bij drie ervan zelfs een leidende. Deze drie programma’s draaien om blessurevrij sporten, het 3D-printen van metalen voorwerpen en het in beeld brengen van nanostructuren.

20 november 2017

Zes miljoen voor onderzoek om sportblessures te voorkomen met behulp van technologie

In 2016 meldden 121.000 mensen zich in Nederland met een sportblessure bij de spoedeisende hulp. Jaarlijks zijn er in Nederland 4,5 miljoen blessures die zorgen voor 5 miljard euro aan directe medische kosten.

16 november 2017

Nieuwe grijper lost schepen sneller en slimmer

De vlag ging uit bij transporttechnoloog Dingena Schott en haar team van de afdeling Maritieme en Transporttechnologie. Niet alleen bedachten zij een ontwerpmethode voor een nieuwe grijper; de grijper blijkt ook nog eens te voldoen aan al hun voorspellingen op basis van de door hen gevalideerde modellen, testen en stimulaties. In samenwerking met grijperfabrikant Nemag heeft dit geleid tot een nieuwe grijper die de lostijd van een schip met tenminste tien procent verkort en het lossen van schepen duurzamer maakt. Nemag bedacht het nieuwe ontwerp en ontving deze week zelfs een prestigieuze award, een prijs die het International Bulk Journal uitreikt aan de meest innovatieve technologie voor vrachtafhandeling.

14 november 2017

Linda van der Spaa verkozen tot beste afstudeerder 3mE

Op 9 november heeft het Universiteitsfonds Delft de acht beste afstudeerders 2017 van de TU Delft bekend gemaakt. Op 22 november strijden de acht recent cum laude afgestudeerde studenten tijdens de Best of TU Delft Award Ceremony voor de titel Best Graduate 2017. Vanuit de faculteit 3mE is Linda van der Spaa verkozen tot beste afstudeerder. De faculteit feliciteert Linda met haar nominatie en wenst haar veel succes!

13 november 2017

Schilderijenscanner blijkt veelbelovend nieuw CSI-instrument

Een bijzondere samenwerking van de TU Delft, het Rijksmuseum, de UvA en het NFI heeft geleid tot een nieuwe methode voor het vinden van verborgen forensische sporen en een publicatie in het vooraanstaande Nature open access journal Scientific Reports.

09 november 2017

Farewell speech Prof.dr.ir. P.P.Jonker 'The proof of the pudding'

09 november 2017

Using microscope technology on mobile phones to trace malaria quickly and cheaply

Doctoral candidate Temitope Agbana, who works at the DCSC Department on a TU Delft Global fellowship, together with his colleague Hai Gong received the Silver Edmund Optics Educational award for his Optical Smart Malaria Diagnostic Project last month. They aim at realizing accurate diagnosis of malaria with a click of a button.

07 november 2017

CloudCuddle winnaar TedXAmsterdamWomen StartUp Award

07 november 2017

Rudy Negenborn benoemd tot hoogleraar Multi-machine Operations & Logistics

Prof. dr. Rudy Negenborn is met ingang van 24 oktober 2017 benoemd tot hoogleraar Multi-machine Operations & Logistics bij de afdeling Maritime & Transport Technology. De focus van Negenborn’s onderzoek ligt op innovatieve strategieën voor het coördineren van de diverse componenten in grootschalige, genetwerkte transportsystemen.

06 november 2017

Arjan Mol benoemd tot hoogleraar Corrosietechnologie en Elektrochemie

Bij de afdeling Materials Science and Engineering van de faculteit 3mE is dr.ir. Arjan Mol benoemd tot hoogleraar Corrosietechnologie en Elektrochemie per 24 oktober 2017

03 november 2017

Heike Vallery benoemd tot hoogleraar Human motor augmentation

Bij de afdeling Biomechanical Engineering van de faculteit 3mE is dr.ir.Heike Vallery (1979) benoemd tot hoogleraar Human motor augmentation per 1 november 2017.

01 november 2017

Nieuwe en snellere methode voor de bepaling van materiaaleigenschappen van grafeen

Peter Steeneken (hoogleraar) en Farbod Alijani (universitair docent) van de sectie Dynamics of Micro and Nanosystems bij de afdeling Precision and Microsystems Engineering ontwikkelden een nieuwe methode voor het bepalen van materiaaleigenschappen van grafeen met behulp van hoogfrequente niet-lineaire dynamica. Deze nieuwe methode maakt het nauwkeurig meten van de Young’s modulus (elasticiteitsmodulus) van grafeen mogelijk en zorgt voor een potentieel snellere meting. Dit biedt o.a. voordelen bij het karakteriseren van een groot aantal membranen in een productieproces. Deze week publiceerden Peter en Farbod hun artikel ‘Nonlinear dynamic characterization of 2D materials’ in Nature Communications.

31 oktober 2017

Wetenschappers zetten belangrijke stap met zelfvouwende voorwerpen

Onderzoekers aan de TU Delft hebben met behulp van origami en 3D-printing platte structuren gemaakt die zichzelf tot driedimensionale constructies kunnen vouwen (bijvoorbeeld een tulp). De constructies kunnen zichzelf volgens een vooraf geplande volgorde opbouwen, zodat sommige delen eerder samentrekken dan andere. Normaal gesproken werden hiervoor dure printers en speciale materialen gebruikt. Maar de onderzoekers hebben een nieuwe techniek ontwikkeld waarvoor alleen een normale 3D-printer nodig is, en printmateriaal dat overal verkrijgbaar is. Dit onderzoek kan onder meer leiden tot een grote verbetering van botimplantaten.

26 oktober 2017

Elektriciteit omzetten en opslaan in chemische verbindingen noodzakelijk voor energietransitie

Efficiënte energieopslag is noodzakelijk voor een zinnige transitie naar duurzame energiebronnen. Dat betekent wel dat we duurzaam opgewekte elektriciteit (gedeeltelijk) zullen moeten omzetten en opslaan in chemische verbindingen. Dat stelt Wiebren de Jong in zijn intreerede als hoogleraar aan de TU Delft op vrijdag 27 oktober.

25 oktober 2017

Burak Eral ontwikkelt barcode op medicijnen en voedsel om te testen op echtheid

In een wereld waarbij internationale handel aan de orde van de dag is zijn er, ondanks strikte criteria, steeds vaker nepmedicijnen of verslechterde voedingsmiddelen in de omloop. Met name de online verkoop van producten is erg gevoelig en vormt een serieuze bedreiging voor de volksgezondheid. Burak Eral, onderzoeker bij de afdeling Process & Energy, heeft een methode ontwikkeld om nepmedicijnen te kunnen onderscheiden van echte medicijnen

23 oktober 2017

Booking.com ondersteunt vijf Delft Global Scholarships voor vrouwen in technologie

In 2018 komen er aan de TU Delft vijf Delft Global Scholarships beschikbaar voor excellente vrouwelijke studenten uit Sub-Sahara Afrika.

12 oktober 2017

Pavlo Bazilinskyy wint prestigieuze European Young Researchers Award

Pavlo Bazilinskyy, promovendus bij de afdeling Cognitive Robotics (CoR) heeft de prestigieuze European Young Researchers Award 2017 gewonnen. Pavlo Bazilinskyy begon in 2014 aan het Marie Curie Innovative Training Networks (ITN)- project: Human Factors of Automated Driving project. Hij is gedetacheerd vanuit TU München en werkt onder de supervisie van dr. Ir. Joost de Winter.

12 oktober 2017

NanoEngineering Research Initiative (NERI) Nano from lab to app