Archief

384 resultaten
18 mei 2018

Delftse sensoren meten topprestaties in de rolstoelsport

Rienk van der Slikke heeft een techniek ontwikkeld om met kleine sensoren de individuele rolstoelprestatie (Wheelchair Mobility Performance) te meten. Hij promoveert op vrijdag 25 mei op dit onderwerp aan de TU Delft.

17 mei 2018

A new understanding of complex carbides in creep resistant chromium steels and super alloys

08 mei 2018

Open Dagen voor scholieren bij 3mE (26 mei 2018)

Op zaterdag 26 mei is de laatste open dag van de TU Delft voor dit collegejaar. In rondes van twee uur krijgen scholieren en hun ouders informatie over een opleiding. De voorlichtingsrondes van Maritieme Techniek en Klinische Technologie vinden plaats in ons ons gebouw; Werktuigbouwkunde bevindt zich vanwege het formaat van de opleiding in de Aula (Auditorium en Senaatszaal).

08 mei 2018

Test ontwikkeld voor voorspellen degradatie 20e eeuwse schilderijen

Titaanwit is een pigment dat in de 20ste eeuw gebruikt werd door kunstenaars als Picasso en Mondriaan. De ‘slechte’ variant van dit pigment kan tot versnelde veroudering van schilderijen leiden onder invloed van uv-licht. TU Delft-onderzoeker Birgit van Driel heeft - samen met AkzoNobel, het Rijksmuseum en de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed in het kader van het Netherlands Institute for Conservation+Art+Science+ (NICAS) - een methode ontwikkeld om het potentiële risico voor schilderijen te identificeren. Daarmee kunnen musea maatregelen treffen om de 20ste-eeuwse schilderijen in een zo goed mogelijke staat te houden. Ze promoveert op woensdag 9 mei op dit onderwerp aan de TU Delft.

04 mei 2018

Plantenna op weg naar een Internet Of Plants

Met de toekenning van in totaal 22 miljoen euro aan vijf onderzoeksprogramma’s binnen het thema ‘High Tech for a Sustainable Future’ geeft de 4TU.Federatie een stevige impuls aan het onderzoek naar duurzame technologie.

01 mei 2018

Innovatieve nanotransistor voor eenvoudige meting elektrolytengehalte in bloed

Remco Hartkamp, tenure-track docent computational chemical physics bij de afdeling Process & Energy, ontwikkelde samen met onderzoekers van het CNRS)in Frankrijk en de NTT Basic Research Laboratories in Japan een nieuwe methode om de concentratie van diverse elektrolyten in het lichaam op een eenvoudigere manier te kunnen meten door het gebruik van een nanotransistor.

30 april 2018

Eerste artikelen gepubliceerd in TU Delft open-accesstijdschrift Superhero Science and Technology

In dezelfde week dat Avengers: Infinity War, de nieuwste superheldenfilm uit Hollywood, wereldwijd in première ging, zijn in een nieuw online tijdschrift met superhelden als thema de eerste artikelen en een redactioneel stuk gepubliceerd. De artikelen in Superhero Science and Technology concentreren zich op twee leden van de Avengers: de Winter Soldier (Bucky Barnes) en Iron Man (Tony Stark).

26 april 2018

Koninklijke onderscheiding voor prof. Jenny Dankelman

26 april 2018

Koninklijke Onderscheidingen voor drie hoogleraren TU Delft

De Delftse hoogleraren Isabel Arends, Jenny Dankelman en Andy van den Dobbelsteen ontvangen dit jaar een Koninklijke Onderscheiding.

26 april 2018

Haptische ondersteuning helpt uitstekend bij werken met twee robots

Onderzoeker Jeroen van Oosterhout ontwikkelde een systeem met haptische ondersteuning waarmee het tegelijk aansturen van twee robots beter is uit te voeren. Hij promoveert op dinsdag 1 mei op dit onderwerp aan de TU Delft.

26 april 2018

Nieuwe leerstoel en benoeming deeltijd hoogleraar Earl Goetheer bij Process & Energy

Met ingang van 1 mei 2018 start de nieuwe leerstoel Electrochemical Transformation of CO2 bij de afdeling Process & Energy. Voor deze nieuwe leerstoel is dr. ir. Earl Goetheer, de expert op het gebied van duurzame energie, aangesteld als deeltijd hoogleraar. Goetheer is zeer ervaren op het gebied van procestechnologie en scheidingstechnologie en werkt als Principal Scientist Process Technology bij TNO.

25 april 2018

Delftse innovatie wint Dutch Design prijs

De nieuwe grijper (nemaX®) die de Nederlandse grijperfabrikant Nemag in samenwerking met transsporttechnoloog Dingena Schott en haar team van de afdeling Maritime and Transport Technology ontwikkelde heeft weer een prijs gewonnen; de Red Dot Award, een internationale prijs voor design.

25 april 2018

A single-piece transmission mechanism to multiply motion frequency

Davood Farhadi Machekposhti, PhD-candidate at the Department of Precision and Microsystems Engineering has developed a new method for the design of compliant micro transmission mechanisms which multiply the motion frequency of cyclic input motion.

24 april 2018

Windturbines als inspiratie voor de scheepvaart

Innovaties uit de windenergiesector vinden amper hun weg in de scheepsbouw, ondanks de onmiskenbare overeenkomsten. Onderzoekers uit de scheepswerktuigkunde en regeltechniek grijpen het cohesieprogramma aan om hier verandering in aan te brengen.

24 april 2018

Gerwin Smit genomineerd wetenschapstalent 2018

Dr. Ir. Gerwin Smit van Biomechanical Engineering, faculteit 3mE, TU Delft, is door de redactie van New Scientist genomineerd voor de verkiezing van het grootste wetenschappelijke talent uit Nederland en Vlaanderen. Stem op Gerwin Smit op: www.newscientist.nl/talent

24 april 2018

Gerwin Smit genomineerd wetenschapstalent 2018

Dr. Ir. Gerwin Smit van Biomechanical Engineering, faculteit 3mE, TU Delft, is door de redactie van New Scientist genomineerd voor de verkiezing van het grootste wetenschappelijke talent uit Nederland en Vlaanderen. Stem op Gerwin Smit op: www.newscientist.nl/talent

18 april 2018

Het ‘beest van de TU Delft’ is klaar voor actie

De hexapod, 60 ton zwaar en 6x5x3 meter groot, is de nieuwste aanwinst van de TU Delft: een testfaciliteit die krachten van 100 ton in alle zes richtingen kan aanbrengen. Het apparaat kan onder meer in 4 weken de vermoeiing in gelaste scheepsstukken nabootsen van 20 jaar varen op zee, maar is ook breder inzetbaar om constructies beter te kunnen ontwerpen.

12 april 2018

Geavanceerde gratis app iRASPA voor moleculaire visualisatie

Deze maand is de unieke geavanceerde app iRASPA gelanceerd. Deze app visualiseert moleculaire structuren van diverse soorten poreuze materialen waarmee materiaalonderzoek vergemakkelijkt en verbeterd kan worden. Daarnaast kan het docenten helpen bij hun uitleg aan studenten. De ontwikkeling van de iRASPA lag in handen van een team van computational chemici: dr. David Dubbeldam (Universiteit van Amsterdam, Van 't Hoff Institute for Molecular Sciences), Sofia Calero (Universidad Pablo de Olavide in Sevilla, Spanje) en Thijs Vlugt, professor Engineering Thermodynamics bij de afdeling Process & Energy 3mE.

12 april 2018

Een onconventionele buis die levens kan redden

Cohesieproject van Dr. Farbod Alijani (Afd. Precision and Microsystem Engineering) en Dr. Dimitra Dodou (Afd. BioMechanical Engineering): ‘We maken een fantasie waar: een buis met totaal onconventionele mechanische eigenschappen. Het kan complicaties helpen voorkomen bij endovasculaire reparaties van slagaders.’

11 april 2018

Een OK voor iedereen

Prof. dr. Jenny Dankelman, hoogleraar Biomechanical Engineering, ontving € 120.000 van het Universiteitsfonds Delft voor haar onderzoeksproject ‘Een OK voor iedereen; Let’s make surgery safer for everyone’.

09 april 2018

Fietsbewegingen laten draagvleugelboten stabiel over water vliegen

Dreig je te vallen met je fiets, dan stuur je ongemerkt in de richting van de aankomende val. Dit correctie-principe is natuurkundig te verklaren; de steunpunten - je wielen- blijven namelijk in balans met het zwaartepunt.

09 april 2018

Superhelden als Hawkeye, Wonder Woman en Invisible Woman in de natuurkundeles

‘We find ourselves in an age where superhero films are immensely popular. With many students familiar with many of these characters and their superpowers, superheroes can facilitate a unique platform to aid in the dissemination of physics materials in the classroom’, says scientist Barry W. Fitzgerald of TU Delft. In a paper published in Physics Education on 5th April 2018, he considers Wonder Woman, Hawkeye and Invisible Woman.

03 april 2018

Vacancies 3mE PhD council

Vacancies: We are still looking for three PhD council members to represent respectively PME, BME and CoR in the 3mE FGS-PhD council meeting.

28 maart 2018

Nanovloeistoffen: hulpmiddelen voor het winnen van zonne-energie en het maken van je eigen microchips

22 maart 2018

PME'er Nima Tolou wint Prins Friso Ingenieursprijs

Hij ontving de Prins Friso Ingenieursprijs in het Groningen Engineering Center van de Rijksuniversiteit Groningen, in het bijzijn van Prinses Beatrix en Prinses Mabel.

16 maart 2018

Gemeente Delft en TU Delft sluiten aan bij Maritime Delta

Decaan Theun Baller en wethouder ir. Ferrie Förster van de Gemeente Delft tekenden vandaag de samenwerkingsovereenkomst met Maritime Delta, het samenwerkingsverband dat zich inzet om het maritieme cluster in de provincie Zuid-Holland verder te versterken.

15 maart 2018

Magnetic materials: Turning up the heat on disordered magnets

14 maart 2018

Metamaterialen met actie op afstand mogelijk ooit bruikbaar in draagbare zachte robotica

Een groep onderzoekers verbonden aan de afdeling BioMechanical Engineering hebben onder leiding van professor Amir Zadpoor het concept geïntroduceerd van metamaterialen met ‘actie op afstand’, waarbij een specifiek patroon van lokale actuatie in het geometrische ontwerp van zachte cellulaire materialen wordt geprogrammeerd.

14 maart 2018

Ontwerpwedstrijd Werktuigbouwkunde 2018: Container Handler

De eerstejaars werktuigbouwkunde zijn begonnen aan hun derde en laatste ontwerpproject van dit studiejaar. De 77 projectgroepen zijn nu in hun vijfde ontwerpweek van dit project en gaan hun opgedane kennis toepassen: van probleemverkenning via ontwerpen en bouwen tot testen en evalueren.

14 maart 2018

JOUW ONDERZOEKSVERHAAL OP BESSENSAP 2018?

Op vrijdag 15 juni aanstaande organiseert NWO de Bessensap editie 2018. Zo’n 400 journalisten, persvoorlichters en onderzoekers ontmoeten elkaar in de Rode Hoed in Amsterdam om te netwerken en kennis uit te wisselen over recente ontwikkelingen in de wetenschap en wetenschapscommunicatie.

13 maart 2018

Een oud robotbesturingssysteem leert iets nieuws

‘Hoe leer je een robot om te gaan met onvoorspelbare omstandigheden zonder dat hij telkens opnieuw geprogrammeerd moet worden, met alle kosten van dien? In dit cohesieproject geven we robots generieke gereedschappen waarmee ze het zelf kunnen leren van hun menselijke collega’s.’

05 maart 2018

TU Delft scant Meisje met de parel van Vermeer

Vorige week is in het Mauritshuis een diepgaand onderzoeksproject gestart naar het Meisje met de parel (1665) van Johannes Vermeer. Het onderzoek maakt gebruik van de nieuwste technieken, duurt twee weken en wordt uitgevoerd voor de ogen van het publiek in de Gouden Zaal van het Mauritshuis.

22 februari 2018

David Abbink benoemd tot hoogleraar Haptic Human-Robot Interaction

Prof. dr. ir. David Abbink is met ingang van 13 februari 2018 benoemd tot hoogleraar Haptic Human-Robot Interaction bij de afdeling Cognitive Robotics (CoR). De focus van Abbinks onderzoek ligt op de interactie en samenwerking tussen mens en robot.

15 februari 2018

Kleine druppels voor betere kristallen.

Soms is het niet alleen de chemische samenstelling van een stof die ertoe doet, maar ook de manier waarop de ingrediënten op atomair niveau geordend zijn: de kristalstructuur. Zo kan de verkeerde kristalstructuur van hetzelfde materiaal het verschil betekenen tussen een effectief en een mislukt geneesmiddel.

13 februari 2018

3mE in Portraits of Science

De nieuwe Portraits of Science is uit: een serie interviews met (oud)studenten, wetenschappers en ondersteuners die 2017 weer tot een bijzonder jaar maakten.

13 februari 2018

Technische meiden bouwen looprobots geïnspireerd op de natuur

De 3mE-Girls Challenge ‘Where nature meets technology’, een evenement voor meiden uit 5 VWO die kennis willen maken met de studie werktuigbouwkunde, blijkt een schot in de roos. Na het grote succes van de eerste editie vorig jaar organiseerde faculteit Werktuigbouwkunde op 9 februari 2018 het vervolg.

12 februari 2018

Medische instrumenten ontwerpen en testen zonder dure prototypes

Complexe nieuwe medische instrumenten blijven vaak steken in de fase van het prototype. Dat is duur en tijdrovend. Ewout Arkenbout ontwikkelde daarom een nieuwe, virtuele ontwerpmethode waarmee instrumenten al eerder zijn te evalueren en bij te sturen. Arkenbout promoveert op maandag 12 februari op dit onderwerp aan de TU Delft.

05 februari 2018

Op weg naar de ideale schaatsslag

In de zoektocht naar dé ideale schaatsslag, ontwikkelde promovenda Eline van der Kruk een dynamisch computermodel van een schaatser en ‘meetschaatsen’. Deze moeten het op termijn mogelijk maken om schaatsers en coaches visuele real-time feedback te geven tijdens trainingen. Van der Kruk promoveert op donderdag 8 februari, één dag voor het begin van de Olympische Winterspelen, op dit onderwerp aan de TU Delft.

01 februari 2018

Toekenning samenwerking award voor afdeling Process & Energy en MIT

Het initiatief van de afdeling Process & Energy om intensief te gaan samenwerken met het Massachusetts Institute of Technology (MIT) krijgt de zogenaamde Global Seed Funds Award toegekend van 30,000$.

01 februari 2018

Grote subsidie voor slimme & betaalbare medische instrumenten

Professor Jenny Dankelman, hoogleraar minimaal-invasieve chirurgie en interventietechnieken en dr. ir. Ing. Tim Horeman, universitair docent Sustainable Surgery, bij de afdeling BioMechanical Engineering krijgen een significante financiering van NWO/ZonMW toegekend voor hun onderzoek initiatief “SMART Surgical system: High-quality medical devices making minimally invasive surgery applicable to low-resource settings.”