Archief

318 resultaten
20 november 2017

Zes miljoen voor onderzoek om sportblessures te voorkomen met behulp van technologie

In 2016 meldden 121.000 mensen zich in Nederland met een sportblessure bij de spoedeisende hulp. Jaarlijks zijn er in Nederland 4,5 miljoen blessures die zorgen voor 5 miljard euro aan directe medische kosten.

16 november 2017

Nieuwe grijper lost schepen sneller en slimmer

De vlag ging uit bij transporttechnoloog Dingena Schott en haar team van de afdeling Maritieme en Transporttechnologie. Niet alleen bedachten zij een ontwerpmethode voor een nieuwe grijper; de grijper blijkt ook nog eens te voldoen aan al hun voorspellingen op basis van de door hen gevalideerde modellen, testen en stimulaties. In samenwerking met grijperfabrikant Nemag heeft dit geleid tot een nieuwe grijper die de lostijd van een schip met tenminste tien procent verkort en het lossen van schepen duurzamer maakt. Nemag bedacht het nieuwe ontwerp en ontving deze week zelfs een prestigieuze award, een prijs die het International Bulk Journal uitreikt aan de meest innovatieve technologie voor vrachtafhandeling.

14 november 2017

Linda van der Spaa verkozen tot beste afstudeerder 3mE

Op 9 november heeft het Universiteitsfonds Delft de acht beste afstudeerders 2017 van de TU Delft bekend gemaakt. Op 22 november strijden de acht recent cum laude afgestudeerde studenten tijdens de Best of TU Delft Award Ceremony voor de titel Best Graduate 2017. Vanuit de faculteit 3mE is Linda van der Spaa verkozen tot beste afstudeerder. De faculteit feliciteert Linda met haar nominatie en wenst haar veel succes!

13 november 2017

Schilderijenscanner blijkt veelbelovend nieuw CSI-instrument

Een bijzondere samenwerking van de TU Delft, het Rijksmuseum, de UvA en het NFI heeft geleid tot een nieuwe methode voor het vinden van verborgen forensische sporen en een publicatie in het vooraanstaande Nature open access journal Scientific Reports.

09 november 2017

Farewell speech Prof.dr.ir. P.P.Jonker 'The proof of the pudding'

09 november 2017

Using microscope technology on mobile phones to trace malaria quickly and cheaply

Doctoral candidate Temitope Agbana, who works at the DCSC Department on a TU Delft Global fellowship, together with his colleague Hai Gong received the Silver Edmund Optics Educational award for his Optical Smart Malaria Diagnostic Project last month. They aim at realizing accurate diagnosis of malaria with a click of a button.

07 november 2017

CloudCuddle winnaar TedXAmsterdamWomen StartUp Award

07 november 2017

Rudy Negenborn benoemd tot hoogleraar Multi-machine Operations & Logistics

Prof. dr. Rudy Negenborn is met ingang van 24 oktober 2017 benoemd tot hoogleraar Multi-machine Operations & Logistics bij de afdeling Maritime & Transport Technology. De focus van Negenborn’s onderzoek ligt op innovatieve strategieën voor het coördineren van de diverse componenten in grootschalige, genetwerkte transportsystemen.

06 november 2017

Arjan Mol benoemd tot hoogleraar Corrosietechnologie en Elektrochemie

Bij de afdeling Materials Science and Engineering van de faculteit 3mE is dr.ir. Arjan Mol benoemd tot hoogleraar Corrosietechnologie en Elektrochemie per 24 oktober 2017

03 november 2017

Heike Vallery benoemd tot hoogleraar Human motor augmentation

Bij de afdeling Biomechanical Engineering van de faculteit 3mE is dr.ir.Heike Vallery (1979) benoemd tot hoogleraar Human motor augmentation per 1 november 2017.

01 november 2017

Nieuwe en snellere methode voor de bepaling van materiaaleigenschappen van grafeen

Peter Steeneken (hoogleraar) en Farbod Alijani (universitair docent) van de sectie Dynamics of Micro and Nanosystems bij de afdeling Precision and Microsystems Engineering ontwikkelden een nieuwe methode voor het bepalen van materiaaleigenschappen van grafeen met behulp van hoogfrequente niet-lineaire dynamica. Deze nieuwe methode maakt het nauwkeurig meten van de Young’s modulus (elasticiteitsmodulus) van grafeen mogelijk en zorgt voor een potentieel snellere meting. Dit biedt o.a. voordelen bij het karakteriseren van een groot aantal membranen in een productieproces. Deze week publiceerden Peter en Farbod hun artikel ‘Nonlinear dynamic characterization of 2D materials’ in Nature Communications.

31 oktober 2017

Wetenschappers zetten belangrijke stap met zelfvouwende voorwerpen

Onderzoekers aan de TU Delft hebben met behulp van origami en 3D-printing platte structuren gemaakt die zichzelf tot driedimensionale constructies kunnen vouwen (bijvoorbeeld een tulp). De constructies kunnen zichzelf volgens een vooraf geplande volgorde opbouwen, zodat sommige delen eerder samentrekken dan andere. Normaal gesproken werden hiervoor dure printers en speciale materialen gebruikt. Maar de onderzoekers hebben een nieuwe techniek ontwikkeld waarvoor alleen een normale 3D-printer nodig is, en printmateriaal dat overal verkrijgbaar is. Dit onderzoek kan onder meer leiden tot een grote verbetering van botimplantaten.

26 oktober 2017

Elektriciteit omzetten en opslaan in chemische verbindingen noodzakelijk voor energietransitie

Efficiënte energieopslag is noodzakelijk voor een zinnige transitie naar duurzame energiebronnen. Dat betekent wel dat we duurzaam opgewekte elektriciteit (gedeeltelijk) zullen moeten omzetten en opslaan in chemische verbindingen. Dat stelt Wiebren de Jong in zijn intreerede als hoogleraar aan de TU Delft op vrijdag 27 oktober.

25 oktober 2017

Burak Eral ontwikkelt barcode op medicijnen en voedsel om te testen op echtheid

In een wereld waarbij internationale handel aan de orde van de dag is zijn er, ondanks strikte criteria, steeds vaker nepmedicijnen of verslechterde voedingsmiddelen in de omloop. Met name de online verkoop van producten is erg gevoelig en vormt een serieuze bedreiging voor de volksgezondheid. Burak Eral, onderzoeker bij de afdeling Process & Energy, heeft een methode ontwikkeld om nepmedicijnen te kunnen onderscheiden van echte medicijnen

23 oktober 2017

Booking.com ondersteunt vijf Delft Global Scholarships voor vrouwen in technologie

In 2018 komen er aan de TU Delft vijf Delft Global Scholarships beschikbaar voor excellente vrouwelijke studenten uit Sub-Sahara Afrika.

12 oktober 2017

Pavlo Bazilinskyy wint prestigieuze European Young Researchers Award

Pavlo Bazilinskyy, promovendus bij de afdeling Cognitive Robotics (CoR) heeft de prestigieuze European Young Researchers Award 2017 gewonnen. Pavlo Bazilinskyy begon in 2014 aan het Marie Curie Innovative Training Networks (ITN)- project: Human Factors of Automated Driving project. Hij is gedetacheerd vanuit TU München en werkt onder de supervisie van dr. Ir. Joost de Winter.

12 oktober 2017

NanoEngineering Research Initiative (NERI) Nano from lab to app

11 oktober 2017

Eerste bachelors Klinische Technologie denken en praten als arts én technoloog

Nieuwe technologieën zoals 3D-printen of sensor-chips veranderen de geneeskunde. Maar ook de operatielamp of stethoscoop kan nog beter, laten de eerste bachelors Klinische Technologie zien in hun afstudeerprojecten. 

10 oktober 2017

Amir Zadpoor benoemd tot Antoni van Leeuwenhoek hoogleraar

Het College van Bestuur heeft op 10 oktober jl. besloten dr. Amir Zadpoor te benoemen tot Antoni van Leeuwenhoek hoogleraar. Amir Zadpoor is chair Biomaterials & Tissue Biomechanics bij de afdeling BioMechanical Engineering.

09 oktober 2017

Dwarslaesiepatiënt loopt nu ook trap op met exoskelet van studenten TU Delft

Traplopen, opstaan uit een diepe sofa, een helling op en over ruw terrein lopen, het lukte dwarslaesiepatiënt Ruben de Sain állemaal met het door Delftse studenten gebouwde exoskelet, een ondersteunend robotisch pak, tijdens de Cybathlon Experience op 7 oktober. Tijdens deze wedstrijd voor bionische para-atleten in Duitsland tonen de studenten de potentie van een exoskelet als hulpmiddel in het dagelijks leven van mensen met verlamde benen.

09 oktober 2017

Investering van 300.000 euro voor VIBES, een startup van werktuigbouwkunde alumni

VIBES, een jong bedrijf opgericht door vier werktuigbouwkunde alumni van de TU Delft ontvangt een flinke investering van UNIIQ, het proof-of-concept fonds van InnovationQuarter. Dit kondigde Theun Baller, decaan van de faculteit werktuigbouwkunde, maritieme techniek en materiaalkunde op 6 oktober aan op een feestelijke bijeenkomst bij YES.Delft.

06 oktober 2017

Nieuwe golvenradar voorspelt precies wanneer het op zee gevaarlijk wordt

Dankzij de ‘golvenradar’ die TU Delft onderzoeker Peter Naaijen heeft ontwikkeld, kan iedereen op zee zien of er de komende vijf minuten gevaarlijke golven in de buurt zijn en hoe het schip daarop zal reageren. Dit komt de veiligheid en efficiëntie bij offshore-operaties flink ten goede. Naaijen promoveert op vrijdag 6 oktober op dit onderwerp.

04 oktober 2017

Nieuwe nagelknipper moet CSI-werk makkelijker en secuurder maken

Wattenstaafjes, plakband en pincet zijn belangrijk gereedschap voor forensisch onderzoekers. Bewijsmateriaal verzamelen op de plaats delict is handwerk. “Low-tech. En daar is niets mis mee”, benadrukt onderzoeker Arjo Loeve, Delfts projectleider Engineering for Forensics. Samen met zijn studenten en het NFI ontwierp hij onder andere een nieuwe nagelknipper voor forensisch onderzoek.

28 september 2017

Completely new watch regulator by joint effort of LVMH Watch Division, TU Delft and TU Delft spin off Flexous

Modern mechanical watches are still operating on the so-called ‘balance and hairspring’ principle, a time keeping device that was invented by Dutch scientist Christiaan Huygens in 1675. The LVMH Watch Division and its R&D Science Institute, Delft University of Technology and TU Delft spin-off Flexous joined forces to develop a completely new regulator technology. The technique is now brought to the market with the ZENITH Defy Lab watch.

27 september 2017

Het Geheim van de Meester nu in theaters in Nederland

Vorig jaar maakte u kennis met AVRO/TROS programma ‘Het Geheim van de meester’, waarin de roemrijke geschiedenis van de Nederlandse schilderkunst aan bod kwam.

26 september 2017

Kick-off Medical Delta Living Lab OnderzoeksOK

Op 14 september vond in het Reinier de Graaf Ziekenhuis de officiële kick-off plaats van het Medical Delta Living Lab OnderzoeksOK. Hoogleraar Jenny Dankelman, universitair hoofddocent John van den Dobbelsteen en PhD-kandidate Frederique Meeuwsen (BME) doen o.a. onderzoek in dit Living Lab OnderzoeksOK.

26 september 2017

Intreerede Wiebren de Jong: ‘Grootschalige energieopslag: het gat tussen nu en (n)ooit’.

Op vrijdag 27 oktober houdt Wiebren de Jong, hoogleraar Large-Scale Energy Storage bij Process & Energy, zijn intreerede over ‘ Grootschalige energieopslag: het gat tussen nu en (n)ooit’. Voorafgaand aan zijn intreerede vindt het symposium ‘Energy and Chemistry Beyond Fossil Carbon’ plaats met diverse sprekers die expert zijn op dit gebied. Hieronder vindt u het volledige programma. U bent van harte welkom.

17 september 2017

Studenten uit Delft en Amsterdam winnen fietswedstrijd in Amerika met nieuw Nederlands snelheidsrecord

Wielrenster Aniek Rooderkerken heeft zaterdag in de Nevadawoestijn met 121,5 km/u het Nederlands snelheidsrecord fietsen voor vrouwen verbroken en wint hiermee de World Human Powered Speed Challenge, een competitie met innovatieve fietsen en topsporters uit de hele wereld. Dit deed ze in de VeloX 7 van het Human Power Team, een aerodynamische hightech ligfiets ontworpen en gebouwd door studenten van de TU Delft en VU Amsterdam.

01 september 2017

Studenten TU Delft zetten eerste stappen met nieuw exoskelet voor dwarslaesiepatiënt

Op donderdag 31 augustus heeft Project MARCH, een studententeam van de TU Delft, de eerste stappen gezet met hun nieuwe exoskelet; de MARCH II.

31 augustus 2017

Vier ERC Starting Grants voor onderzoekers TU Delft

Vier onderzoekers van de TU Delft hebben van de Europese Onderzoeksraad een ERC Starting Grant gekregen.

29 augustus 2017

Alternatieven voor chroom-6-gebaseerde aluminium oppervlaktebehandeling

Promovenda Shoshan Abrahami en haar begeleiders Dr. Arjan Mol en Prof. Herman Terryn van de afdeling Technische Materiaalwetenschappen publiceerden deze maand verrassende resultaten in Nature's partner journal Material Degradation. Zij onderzochten in samenwerking met Fokker Aerostructures, Vrije Universiteit Brussel en de DTU in Denemarken alternatieven voor chroom-6-gebaseerde aluminium oppervlaktebehandeling voor lijmverbindingen in de vliegtuigbouw.

29 augustus 2017

Herman Terryn ontvangt Amerikaanse prijs voor bestrijding corrosie van materialen

Herman Terryn, deeltijd hoogleraar bij de afdeling Materials Science and Engineering, ontvangt op 3 oktober de “H.H. Ulhig corrosion award” voor zijn grensverleggend onderzoek naar corrosie van metalen. De bestrijding van corrosie is uitermate belangrijk, want de economische schade is enorm. De prijs wordt uitgereikt tijdens de conferentie van de Electrochemical Society in National Harbor (Washingthon).

17 augustus 2017

ERC Starting Grant voor Manuel Mazo Jr.

Manuel Mazo Jr., onderzoeker en docent bij Delft Center for Systems and Control (DCSC) heeft een ERC Starting Grant toegewezen gekregen. Manuel doet onderzoek naar control systems.

15 augustus 2017

Tweede prijs Best Doctoral Thesis Award voor Vahid Arbabi

Vahid Arbabi, postdoctoraal onderzoeker bij de afdeling BioMechanical Engineering, kreeg de tweede prijs bij de Best Doctoral Thesis Award in Biomechanics van de European Society of Biomechanics (ESB). Het is voor het eerst dat deze prestigieuze internationale prijs wordt toegekend aan de afdeling BioMechanical Engineering van de faculteit 3mE. Vahid deed zijn onderzoek onder begeleiding van professor Harrie Weinans en universitair hoofddocent Amir Zadpoor.

14 augustus 2017

Hightech ligfiets studenten Delft en Amsterdam na testrit op snelweg klaar voor recordpoging

Op zondagochtend 13 augustus fietsten Aniek Rooderkerken en voormalig profwielrenster Iris Slappendel met meer dan 80 km/u over de A270 bij Helmond. Dit deden ze in de VeloX 7 van het Human Power Team, een aerodynamische hightech ligfiets ontworpen en gebouwd door studenten van de TU Delft en Vrije Universiteit Amsterdam. In september hopen ze in de Nevadawoestijn het vrouwelijk wereldsnelheidsrecord fietsen te verbreken.

11 augustus 2017

Publicatie voor Fritz Körmann in Nature Computational Materials

Onlangs ontving Fritz Körmann, onderzoeker bij de afdeling Materials Science and Engineering, al een vidi voor zijn onderzoek: How to mix the perfect high entropy alloy cocktail? Deze week is zijn onderzoek ‘Phonon broadening in high entropy alloys’ gepubliceerd in Nature Computional Materials. Körmann houdt zich bezig met het relatief jonge onderzoeksgebied van high entropy alloys waarbij hij via computersimulaties nieuwe legering ontwerp principes ontwikkelt voor extreme materiaaleigenschappen.

11 augustus 2017

3mE feliciteert Veni-laureaat Javier Alonso- Mora

Javier Alonso-Mora, docent bij de afdeling Cognitive Robotics, ontving een Veni-award (250.00 euro) voor zijn onderzoek ‘Robots among humans: safe and socially intuitive navigation.’ In de nabije toekomst zullen miljoenen robots, autonome auto's en boten, naast elkaar bestaan met mensen. Dit onderzoek is gericht op algoritmes die het mogelijk maken voor een mobiele robot om veilig te navigeren en te coördineren met andere robots en mensen. Het Amsterdam Institute for Advanced Metropolitan Solutions (AMS) is een partner van dit project.

10 augustus 2017

Slimme robotondersteuning helpt herstellende patiënten met lopen

Heike Vallery, onderzoeker bij de afdeling BioMechanical Engineering, werkte samen met Nederlandse en Zwitserse wetenschappers en dokters aan een experimentele robottraining-omgeving om patiënten te helpen die herstellen van een ruggengraatverwonding of een hersenbloeding. Deze zomer publiceerden zij hun bevindingen in Science Translational Medicine.

12 juli 2017

3ME werkt mee aan tentoonstelling met 3D-reconstructie van een verloren gegane Assyrische paleiszaal

Voor de nieuwe wintertentoonstelling ‘Nineveh’ van het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden kwam een unieke internationale wetenschappelijke samenwerking tot stand. Diverse internationale wetenschappelijke teams werkten aan de reconstructie van één van de mooiste bouwwerken uit het oude Nabije Oosten: het paleis van de Assyrische koning Sennacherib.

12 juli 2017

Prachtige replica van de ‘Toren van Babel’ hangt in onze faculteit

Kent u de Toren van Babel? Het meest iconische werk van Pieter Bruegel en een van de bekendste werken uit het Museum Boijmans Van Beuningen. U kunt nu een prachtige 3D-geprinte replica bekijken in onze faculteit. Dit internationaal beroemde kunstwerk is zeer populair in Japan. Museum Boijmans leende het schilderij vanaf april uit aan het het Tokyo Metropolitan Art Museum.